• SPOT INFO
 • Infonewspromo
 • Loytradh
 • Metropolis
 • KTEL
 • Meltemikerasias
 • Ouraniotokso
 • Bouzourassite
 • Baliths
 • Floranew
 • Efes
Τετάρτη, 07 Μάρτιος 2018 17:01

Απειλές από την Τουρκία για Έλληνες στρατιωτικούς και ΑΟΖ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και αυτή τη φορά σε πολλά μέτωπα. Ο  Μπ. Γιλντιρίμ εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι η Ελλάδα μετέφερε το ζήτημα στην ΕΕ. σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

"Έχει γίνει συνήθεια της Ελλάδας μεταφέρει οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητά τη στήριξή της» δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της κατεχόμενης τουρκοκυπριακής περιοχής.

Ο επικεφαλής της κατεχόμενης πλευράς, Τουφάν Ερχουρμάν, επισκέφτηκε την Τουρκία και είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Η μεταφορά του ζητήματος στην Ε.Ε. δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., σημείωσε.

Ταυτόχρονα, όπως μετέδωσε η «Καθημερινή Κύπρου», ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του η Τουρκία θεωρεί ως θάλασσα ειρήνης το Αιγαίο.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «θέμα μεγάλης εξυπνάδας» το να μεταφέρει η Ελλάδα το πρόβλημα στην Ε.Ε. Και φρόντισε να προσθέσει πικρόχολα: «το έχουν κάνει συνήθεια».

Και συμπλήρωσε: «Οι σχέσεις μας με την Ε.Ε. δεν θα προχωρήσουν ούτε θα υποχωρήσουν από τέτοιες ενέργειες».

Μετά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που ζήτησε συλλήψεις για το κάψιμο (από μέλη της Χρυσής Αυγής) της τουρκικής σημαίας ήταν η σειρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ να μιλήσει για το θέμα.

«Το κάψιμο της τουρκικής σημαίας είναι απαράδεκτο. Τέτοιες προβοκάτσιες δεν βοηθούν την πολιτική μας για να διατηρήσουμε καλές σχέσεις στο Αιγαίο», διεμήνυσε ο Γιλντιρίμ.

Γιλντιρίμ: Η τουρκική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τους δύο στρατιωτικούς

Πόλεμος δηλώσεων  μεταξύ κορυφαίων Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, με αφορμή την ένταση στα ελληνοτουρκικά, αλλά και την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου, τούρκος δημοσιογράφος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Έρχιουρμαν ζήτησε την άποψη του τούρκου πρωθυπουργού Μπιν Αλί Γιλντιρίμ  για το κάψιμο τουρκικής σημαίας στην Αθήνα καθώς και την άποψη του για τους δυο φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς.

«Επίθεση στην σημαία σημαίνει επίθεση στην χώρα και για αυτό δεν λαμβάνουμε υπόψη μας αυτούς που έπραξαν κάτι τέτοιο», απάντησε ο κ. Γιλντιρίμ και επανέλαβε ότι η Τουρκία θεωρεί ως θάλασσα ειρήνης το Αιγαίο. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν σε κάτι τέτοιο.

«Η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας δυσφορία για το γεγονός ότι η Ελλάδα μετέφερε το ζήτημα στην Ε.Ε. Η μεταφορά του ζητήματος στην Ε.Ε. δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., σημείωσε.

«Είναι ένα σοβαρό διπλωματικό θέμα για να το μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει γίνει συνήθεια το να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητούν τη στήριξή της».

«Πάντως οι σχέσεις μας με την ΕΕ ούτε θα προχωρήσουν, ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες» συνέχισε.

Απειλές  και στις  ΗΠΑ για τη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε απειλές στις ΗΠΑ προχώρησε η Άγκυρα ενόψει των ερευνών της ExxonMobil για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, διεμήνυσε την Τετάρτη πως η Άγκυρα δεν θα διστάσει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση που ξεκινήσουν γεωτρήσεις, υποστηρίζοντας πως παραβιάζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, επανέλαβε τα περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων:

"Στην πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς, μία τάξη όσον αφορά αυτό το θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Είναι βασική μας αρχή ότι οι έρευνες πρέπει να γίνουν από κοινού μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου. Όμως αυτή την αρχή η Ε/Κ πλευρά την παραβιάζει συχνά. Λένε ότι είναι δική τους ΑΟΖ. Εμείς άλλωστε δεν έχουμε πρόβλημα με την ΑΟΖ που ανήκει σε εκείνους. Υπάρχουν όμως σημεία που συγκρούονται με τη δική μας ΑΟΖ. Όταν εδώ υπάρχει μια παραβίαση ή είναι ενάντια στο δίκαιο, τότε κινητοποιούμαστε. Και κινητοποιούμαστε με κάθε τρόπο, και νομικό, και πολιτικό και με άλλους τρόπους. Αυτή η αρχή μας δεν πρόκειται να αλλάξει. Τώρα σε σχέση με το θέμα του πλοίου της ExxonMobil και την άφιξή του εκεί, γνωρίζουμε ότι εξελίχθηκε μια διαδικασία, αλλά ο έκτος στόλος δεν έχει πάει εκεί, δεν έχει μεταβεί εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο οι δικές μας πρωτοβουλίες συνεχίζονται.

Εμείς όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Τ/Κ μέχρι σήμερα, τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, έτσι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να τα προστατεύουμε. Επιπλέον εμείς θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας στις περιοχές που έχουμε προγραμματίσει. Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις. Θέλω από εδώ ξανά να κάνω μια έκκληση.

Ελάτε να κάνουμε την ανατολική Μεσόγειο όχι μια περιοχή συγκρούσεων και διαμάχης, αλλά μία περιοχή συνεργασίας. Γι’ αυτό ας κάτσουν μαζί η E/K και η T/K πλευρά και να κάνουν τις έρευνες από κοινού. Εμείς ως Τουρκία θα το στηρίξουμε αυτό. Μπορεί να συμμετάσχει και η Ελλάδα και άλλες χώρες, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό. Αλλά σε περίπτωση που παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα".

 

Madata.gr

 • SPOT3
 • Facebookinfo400300

Τελευταία video