• SPOT INFO
 • Infonewspromo
 • Loytradh
 • Metropolis
 • Doranew
 • Akis1234
 • KTEL
 • Ed
 • Meltemikerasias
 • Ouraniotokso
 • Bilitousasa
 • Bouzourassite
Κυριακή, 10 Σεπτέμβριος 2017 17:40

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

H καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την οποία εγκαινίασε με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.

Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα - που έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα- πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Ολα οσα ειπε ο Αλεξης Τσιπρας απο το Βελλιδειο:

Δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει δίκαιη κατανομή και στις περιφέρεις της χώρας. 

Δεν περιμένω από την αντιπολίτευση να καταλαβει, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση αρχίζει να κατανοεί ότι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα,εάν η βάρκα κάνει νερά δε θα την πληρώσει μόνο ο καπετάνιος.

Θα έχουμε υπέρβαση στοχων και θα υπάρξει μέρισμα που θα μοιράσουμε στους αδυνατους θα σας ανακοινώσουμε πως και βεβαίως θα γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς. 

Στη Μακεδονία 5.000 στρέμματα θα δοθούν σε νέους μικρούς παραγωγούς για αρωματικά φυτά

Συναντήθηκα με νεους παραγωγούς. Εάν η πολιτεία δε δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να παράξουν, δε θα αλλαξουμε κατεύθυνση. 

Η μεγάλη διαφορά θα είναι ότι οι νέοι θα σταματήσουν να φεύγουν έξω, η νεανική επιχειρηματικότητα θα πάψει να είναι ανέκδοτο.

Μπορει να έχουμε συντάξεις μικρότερες ή μεγαλύτερες, σε σχέση με καποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε μεγαλύτερη, αλλα το κρίσιμο είναι η εργασία. 

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία δεν εχει να κάνει μόνο με τη δυνατότητα που θα ανακτήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αν και όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν ενα πλαίσιο επιτήρησης είναι διαφορετικό να έχεις την ελευθερία να επιλέξεις τα μέσα για να πετύχεις το στόχο. Σε σχέση με την αίσθηση του πολίτη. Δε θα κουραστώ να το λέω. το μεγάλο θέμα είναι η ανεργία. Δεν μπορεί να είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης και να έχουμε 25% ανεργία. 

Εμείς είμαστε τόσο large που ούτε το ανέφερα χθες και θέλω να πω ευχαριστώ στον Ανδρέα Δρακόπουλο και το ίδρυμα Νιάρχος που αποφάσισε μία τόσο μεγάλη δωρεά και νοιαζεται για την ουσία, πως θα κλείσουμε προβλήματα υπαρκτά. Εχουμε μία προσφορά 200 εκ ευρώ που μοιράζεται σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Σε Κομοτηνή με ανέγερση νοσοκομείου, στη Θεσσαλονίκη με ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομειου, στα νησιά με ενίσχυση των ελικοπτέρων της αεροδιακομιδής.

Το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης δηλαδή της πρόσβασης σε ένα πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο ήταν έντονο στο μυαλό μας, όμως αυτό το σύστημα δε μπορεί να υλοποιηθεί με τους σημερινούς πόρους για τη εκπαίδειυστη ση χώρα μας έχουμε 2,85% του ΑΕΠ και θα χρειαζόταν 4% και 5%. Εχουμε μία παρέμβαση λοιπόν που καταργεί τις πανελλαδικές όπως τις ξέραμε. 

Πιστεύω ότι με το νέο σύστημα θα περιορίσουμε την παραπαιδεία. Δε λέω να το εξαφανίσουμε, γιατί αυτό έχει να κάνει και με την κουλτούρα μας 

Οι μαθητές που πάνε σήμερα Α Λυκείου θα έχουν το νέο σύστημα εξέτασης.

Είναι ένα σύστημα που ενδεχομένως ακούγεται περίπλοκο. Είναι πληρέστερο και καλύτερο για τον ίδιο το μαθητή και για τις οικογένειες. Η αντιληψη μας είναι η ενίσχυση του Λυκείου, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι κάνουμε μεγάλη τομή στην ίδια τη συναισθηματική εξέλιξη και πίεση που δέχονται οι μαθητές σε αυτή την κρίσιμη ηλικία όπου βάζουμε παιδιά 17 ετών να κριθουν από μία μόνο εξέταση, σε ένα δεκαήμερο

H κρίση σε πανελλαδικό επίπεδο θα γίνεται σε 3 απο τα 4 μαθήματα. Θα δίνεται μία ευκαιρία μπόνους στο μαθητή, γιατί θα υπάρχει η διαδικασία του Γενάρη και θα κρατάνε το βαθμό τους, μόνο εάν έχουν γράψει καλά

Το Λύκειο έχει απαξιωθεί. Είναι βάσανο περισσότερο και αγγαρεία. Αλλάζουμε τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια προσπαθώντας να δώσουμε αξία και περιεχόμενο στη μαθησιακή διαδικασία, μέσα απο τη μείωση των μαθημάτων στα οποία ο μαθητής στη Β και Γ Λυκείου θα κρίνεται. Σήμερα έχει στη Γ Λυκείου 15 μαθήματα και εξετάζεται στα 4 από αυτά. Δηλαδη στα 4 μπορεί και κάτι να παρακολουθεί και στα υπόλοιπα 11 πηγαίνει για παρουσία. Κάνουμε τα 15 μαθήματα, ουσιαστικά 4 

Όλοι οι μαθητές αυτή τη στιγμή και όλοι οι γονείς γνωρίζουν τη θέση της κυβέρνησης. Το λύκειο τα τελευταία χρονια, τα χρόνια τα δικά μου (είχαμε τότε τις δέσμες, τα 4 μαθηματα) είχε γίνει παρεργο των φροντιστηρίων. Αφήναμε ολες τις απουσίες στο τέλος της χρονιάς ώστε μετά το Πάσχα δεν πατάγαμε. 

Με βάση αυτά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προχώρησαν τα προγράμματα και με βάση αυτά προχωράμε και δημιουργουμε σήμερα προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας. 

Η υποθεση Γεωργιου βρίσκεται στα χερια της Δικαιοσύνης. Δεν καταλαβαίνω γιατί ρωτάτε εμένα. Τι θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει; Ή θα σεβόμαστε την αυτονομία της Δικαιοσύνης ή θα έχουμε μία α λα καρτ αντιμετώπιση. Οι συνταγματικοι ρόλοι είναι διακριτοί και δε θα μπορύσαν οι εταίροι μας να ζητουν παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Έχει αρκετό χρόνο θητείας ο διοικητης της ΤτΕ και δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω την αποτελεσματικότητα, γιατί δεν είναι ο ρόλος αυτός. Ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι με την ΤτΕ και ρόλος του διοίκητή της είναι να εφαρμόζει την πολιτική. Ο κ.Στουρνάρας θα κριθεί απο τη διοίκηση της Τράπεζας. Είναι αυτονόητο ότι ΤτΕ θα ταυτίζεται με την πολιτική και τις επιλογές της κυβέρνησης (εν προκειμένω για το ΔΝΤ) και το θέμα είναι όταν δεν ταυτίζεται. 

Μας προβληματίζει ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει έντονη κοινωνική αντιπαράθεση στα όρια του εμφυλίου. Αυτό που εσεις ονομάζεται καθεστώς είναι μία κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά βεβαιως κρίνεται από τις αποφάσεις της. Εχω ζητήσει απο τον ΥΠΕΞ η Ελλάδα -και όχι επειδή η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα προσκειται στην αριστερά- να κάνει προσπαθεια διπλωματικής παρέμβασης από πλευράς ΕΕ για επίλυση της κρίσης. Δεν είναι ευχάριστο αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ, αν και πολλές φορές στοιχείο υπερβολής. 

Η λογική του υπερταμείου, ακόμη και να μπαινε εκεί ο ΟΑΣΘ, είναι λογική αξιοποίησης όχι ξεπουλήματος. 

Στη χώρα μας είχαμε στρεβλό μοντέλο και στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με βασικό στοιχείο την εξυπηρέτηση συμφερόντων και την απομύζηση του δημόσιου πλουτου. 

Δώσανε τον ΟΑΣΘ σε μία ομάδα φιλων, όχι σε πλαισιο υγιούς ανταγωνισμού. Εμεις επιχειρούμε ένα δύσκολο εγχείρημα με 2 όψεις: Να γίνει εκκαθάριση στον οργανισμό. Μαθαίνω ότι υπάρχουν πολλοι σκελετοι μέσα στα ντουλάπια του ΟΑΣΘ. Να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο οργανισμό, που δε θα λειτουργεί όμως στο αρνητικό πλαισιο πουείχαμε στο παρελθόν σε δημόσιους οργανισμούς.

Ο ΟΑΣΘ είναι μία μεγάλη πληγή για τη Θεσσαλονίκη και ένα παράδειγμα για το ότι δεν πρέπει σώνει και καλά να θεωρουμε ότι ο,τιδήποτε δημόσιο δε λειτουργεί και ό,τιδήποτε ιδιωτικό λειτουργεί τέλεια. Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ τότε δεν ήταν το καλύτερο, δεν έγινε με όρους αγοράς και ανταγωνισμού. Ηταν χαρακτηριστικό σχήμα ιδιωτικοποίησης ενός ιδιαίτερου καπιταλισμού, κρατικοδίατου, των κολλητών, των ημέτερων.

Εάν η Πολωνία επιλέξει το διεθνές δικαστήριο θα δημιουργήσει διεθνές προηγούμενο. Εάν η διεκδίκηση είναι σε διμερές επίπεδο, δεν μπορεί να προδικάσει η μία εξέλιξη την άλλη. Δε νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ευνοούσε τη χώρα μας η ταύτιση της με τις πολιτικές διεκδικήσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση της Πολωνίας. Ειναι μια κυβερνηση που δε χαρακτηρίζεται για την προσήλωση της στις αξίες της Ευρώπης και ιδίως στην αξία της αλληλεγγύης.

Το προηγούμενο διάστημα έγινε μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί εικόνα συγκρουσης με το θεσμό της Δικαιοσύνης και αυτό απέχει απο την πραγματικότητα.

Οταν λέμε ότι σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αυτό να μην είναι α λα καρτ, να μη σεβόμαστε μόνο τις αποφάσεις που μας αρέσουν.

Ως μηχανικός δε μπορώ να πω ότι όλοι οι μηχανικοι είναι ηθικά άμεμπτοι. Το ίδιο συμβαίνει με ολα τα επαγγέλματα, ακόμη και με τη Δικαιοσύνη. Δε στοχοποιουμε τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές στο σύνολο τους, αλλα δημιουργούμε ένα θεσμικό πλαισιο. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει νηφάλια, χωρίς δαιμονισμούς. Εμείς λειτουργουμε θεσμικά και όταν συμφωνούμε με δικαστικές αποφάσεις και όταν διαφωνούμε. Ομως το δικαίωμα κριτικής είναι αναφαίρετο.

Στόχος της κυβέρνησης μας ήταν και παραμένει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις. Μπορεί να κάναμε λάθη; Μπορει.  Αλλά κρινομαστε απο τις προθέσεις και το αποτέλεσμα.

Μιλησα με ειλικρίνεια περυσι τετοιο καιρό, χωρίς διάθεση να προκαταλάβω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει απόφαση που θα καταργούσε το νόμο Παππά. Πράγματι αυτός ο νόμος ισχύει και σήμερα, δεν εξέπεσε απο το ΣτΕ. Υπηρξε μία οριακή απόφαση για το γεγονός ότι δε διενήργησε τη διαδικασία το ΕΣΡ, επειδή η αντιπολίτευση έκανε μποϊκοτάζ. Σήμερα με όλα όσα μεσολάβησαν, την άσχημη στιγμή για την κ.Τσικρίκα πέρυσι και βεβαια την άσχημη στιγμή να βρίσκεσαι απέναντι στην αγωνία των εργαζομενων και στόχος σου δεν είναι βέβαια οιεργαζόμενοι αλλά να βάλεις μία θεσμική κανονικότητα στο χώρο σήμερα έχουμε δικαιωθεί. Ο νομος ισχύει, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε και θα διενεργήσει το διαγωνισμό. Τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νομιμη άδεια, οι θέσεις εργασίας θα διατηρθούν γιατί ο νόμος το προβλέπει.

Ενας νέος επιχειρηματίας, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, που θέλει πχ να φτιάξει μία επιχείρηση καθαρισμου κτιρίων, μία επιχείρηση στο χώρο της εστίασης, θα έχει δυνατότητα να πάρει κεφάλαιο κίνησης εως 15 χιλιάδες ευρώ.

Η Ελλάδα κατεξοχήν είχε ανάγκη απο Αναπτυξιακή Τράπεζα, διότι οι συστημικές λόγω του βάρους των δανείων σταμάτησαν να παίζουν το ρόλο που έπαιζαν. Σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη Γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και τη γερμανική KfW, προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδοτηση της πραγματικής οικονομίας. Το θεσμικό πλαισιο έτοιμο την άνοιξη, αλλά ήδη τώρα θα προχωρήσουμε σε μικροπιστώσεις.

Εάν δεν ξαναβάλουμε τις τράπεζες σε λειτουργία αντίστοιχη του πραγματικού τους ρόλου στην οικονομία, δύσκολα θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Η 2η αξιολόγηση ήταν εξαιρετικά επιτυχής γιατί έκανε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημαντικό το βήμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Το κρισιμο ερώτημα εάν ΔΝΤ θα θελήσει να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Δε θα κριθεί η ελληνική κυβέρνηση τόσο στην 3η αξιολόγηση. Θα κριθεί η καλή πίστη των εταίρων και κυρίως του ΔΝΤ. Για μας το κρισιμο να παρθουν οι αποφάσεις εγκαίρως, πιστεύω μέχρι το τέλος του χρόνου, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Μπορουμε να ολοκληρώσουμε το προγραμμα με την παρουσία τους, μπορουμε και χωρίς, δεν μπορούμε την αβεβαιότητα.

Τα βγάλαμε πέρα σε πιο δύσκολες συνθήκες, όταν σχεδόν είχαν δώσει δικαιωμα βέτο στο ΔΝΤ οι εταίροι λόγω των εκλογικών αναμετρήσων που είχαν μπροστά τους δύο χώρες. Νόμίζω ότι θα βρουμε και τώρα τρόπους. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα υπάρξει από πλευράς ΔΝΤ προσπάθεια κωλυσιεργίας και οτι η ευρωπαική πλευρά θα έχει πιο ξεκαθαρη θέση απέναντι σε πιθανη κωλυσιεργία.

Έχει ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση στο βαθμό που θα γίνει στα πραγματικά προβλήματα και με όρους πολιτικής και όχι παραπολιτικής.

Η συζήτηση να διεξαχθεί σε στρατηγικού τύπου διλήμματα για τη χώρα. Υπήρχε ψευτοδίλημμα εάν θα παραμείνουμε σε Ευρώπη. Η ΝΔ δεν κατάλαβε ποτέ ποια ήταν η επιλογή μας και κάνει αντιπολιτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει. Την ίδια αντιπολίτευση κάνει και ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς. Υπάρχουν άλλα διλήμματα, Εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νεοφιλελευθερισμού ή της κοινωνικής προστασίας. Σε αυτά τα διλημματα στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις αναμεσα σε κομμάτια που βρίσκονται στο χώρο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.

Στη Γερμανία κάνουν 3 μήνες να συγκροτήσουν κυβέρνηση και τα κόμματα εκεί κάνουν συνέδρια για να αποφασίσουν την προγραμματική συνεργασία και εμείς τις έχουμε έτοιμες από πριν.

Είναι προφανές ότι αυτή η συζήτηση πρωτίστως αφορά τα διλήμματα που τίθενται στον ίδιο χώρο της κεντροαριστεράς. Η επιλογή μας να προχωρήσουμε σε σύστημα απλής αναλογικής ήταν στρατηγικου χαρακτήρα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το οτι ήταν πάγια θέση της Αριστεράς. Ηταν επιλογή που θα δημιουργήσει άλλους συσχετισμούς για τρόπο λειτουργίας τωνπολιτικών δυνάμεων. Είναι λοιπον πιθανό σε ένα επόμενοδιάστημα να υπάρχουν κυβερνήσεις περισσότερων των δύο κομμάτων. Οι συγκλίσεις όμως θα πρέπει να γινονται πάνω στα προγράμματα.

Ένα από τα θέματα που συζητάμε και ανέφερα και στην Πνύκα, στην προοπτική της νέας Ευρώπης, είναι να μετατραπεί η νομισματική σύγκλιση σε οικονομική και εν τέλει πολιτική και να υπάρξει κοινός προϋπολογισμός, κοινή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και του δημόσιου χρεους, αλλά και φορολογική σύγκλιση. Σήμερα δημιουργουνται συνθήκες ανισότητας ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Παίρνουμε πρωτοβουλίες για προσέλκυση επενδύσεων. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στη προστασία του περιβάλλοντος και της εργασιας. Η μείωση της φορολογίας των επενδύσεων από το 29% στο 26% έχει ψηφιστεί ήδη στα αντίμετρα. Εάν δούμε του χρονου τέτοιο καιρό ή στο τέλος του 18 όταν θα φτιάχνουμε τον προϋπολογισμό του 19, οτι η υπεραπόδοση της οικονομίας ειναι πολύ καλύτερη από το προβλεπόμενο, τότε θα φροντίσουμε αυτο το δημοσιονομικο χώρο στοχευμένα να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

Δε μας ανησυχεί αυτή η πρωτοβουλία του Μακρόν, ίσα ίσα αναβαθμίζεται η Ελλάδα. Εάν προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον απο Ευρώπη για να ισοσκελιστεί το ενδιαφέρον της Κίνας, τόσο το καλύτερο.

Η Ελλάδα θα έχει τις ρίζες στην Ευρωζώνη αλλά θα απλώνει τα κλαδιά της στην Ανατολή και τη Δύση και το Νοτο. Μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μία χώρα που θα μπορεί να συνομιλεί και με τη Ρωσία και την Κινα και τον Αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό.

Θαυμάζω τη στρατηγική της Κίνας. Βρεθηκα στη συνάντηση 30 ηγετών στο Πεκίνο, για τη συνέχεια του δρόμου του μεταξιού. Είναι ίσως μία από τις λίγες υπερδυνάμεις που έχει στρατηγική και σχέδιο και ξέρει τι θέλει. Επενδύσεις ύψους ενός τρισ στον κόσμο και η Ελλάδα σε περίοπτη θέση ακριβώς λόγω της στρατηγικής της θέσης. Εμείς από την επένδυση στον Πειραιά θα χάσουμε;

Στη συνάντηση με τους Γάλλους επιχειρηματίες, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι δημιουργήθηκε ένα κενό από αδιαφορία ή αμέλεια της ευρωπαίκής πλευρας το οποιό κάλυψαν επενδύσεις απο τρίτες χώρες και ιδίως την Κίνα. Του απάντησα ότι όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία, όταν αφήνεις κενα καλύπτονται. Εμείς διψάμε για άμεσες ξενες επενδύσεις. Τι πρέπει να κάνουμε, να περιμένουμε πότε η Ευρώη θα συνειδητοποιήσει ότι έχει στρατηγικό όφελος και δεν πρέπει να αφήσει χώρο σε τρίτες χώρες; Εμείς μόνο να κερδισουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της Εριδος αναμεσα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Η μεγάλη αδικία είναι ότι σε εποχή κρίσης που δεν κινείται η οικονομία και αυτός που θελει να αξιοποιησει το ακίνητο του δε μπορεί να το πουλήσει. Σιγά σιγα θα αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία στην αγορά. Ηδη έχει αρχίσει δειλά να κινείται η αγορά ακινήτων, ιδίως στις τουριστικές περιοχές. Σε αυτό θα συμβάλει και η δημιουργία πλαισίου σύγκλισης των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών και αυτό θα γινει στο πλαισιο της 3ης αξιολόγησης.

Η κυβερνηση πήρε μία απόφαση τον προηγουμενο Νοέμβρη αναδιάρθρωσης του ΕΝΦΙΑ, όμως δεν ήταν αναδιάρθρωση σε σχέση με το τελικό ποσό γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από το προγραμμα να είναι σταθερό. Το 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν μειωσεις, για ένα 30% σταθερή τιμή και για ένα 25% στα υψηλά κλιμάκια επιδείνωση. Δηλαδή είχαμε μία πιο δίκαιη κατανομη. Για το 2020 εχουμε ήδη ψηφίσε τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμης επιβάρυνσης άρα και αυτό θα επιφέρει καλύτερη κατανομή στους φορολογουμενους. Για την επόμενη ημέρα, το που θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από το 2019 και μετα, δεν έχουμε καταλήξει με το οικονομικό επιτελείο εάν θα είναι σε αυτο το φόρο ή σε άλλους φόρους. Κριτήριο μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος για τη μεγάλη ιδιοκτησία.

Δε χρειάζομαι καμία δημοσκόπηση να το επιβεβαιώσει, εχουμε περάσει μία στροφή. Εχει ακόμη δυσκολίες και υφάλους που πρέπει να προσεγγίσουμε, αλλά τον κάβο τον περάσαμε, τη στροφή την έχουμε πάρει. Οι εκλογες θα γίνουν οταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι.

Θα συγκρινει ο λαός τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καθημερινότητα.

Η πραγματική σύγκριση θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Οι πολίτες θα συγκρίνουν πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2017.

Εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάναμε την επιλογή που έπρεπε να κάνουμε. Δε πανικοβαλλόμαστε υπό το βάρος δημοσκοπήσεων, δε θα οδηγήσουμε τη χώρα σε αστάθεια κάνοντας τη χάρη του κ.Μητσοτάκη που συνεχεια ζητά εκλογές.

Νομίζω ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Διότι όταν δεν έχεις σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και τα επιχειρήματα σου αλληλοσυγκρούονται, δεν έχεις αποτέλεσμα.

Ακόμη και εάν η σημερινή στάση του Ερντογάν δεν αφήνει αισιοδοξία, είναι λάθος να κλείνουμε την πορτα και την προοπτική. Η Τουρκία είναι μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη και σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια και σταθερότητα. Ακουσαμε όντως αυτά περί διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία από την κ.Μέρκελ, να δουμε εαν θα επαναληφθούν στη σύνοδο, γιατί ορισμένα πράγματα λέγονται λογω προεκλογικής περιόδου κάποιες φορές. Η Ελλάδα θα μείνει σταθερή στη θεση της παρολο που είμαστε αυτοί που πρωτίστως βάζουμε στο τραπέζι την ανάγκη η τουρκική πλευρά να αλλάξει σταση, να σταματήσει τις προκλήσεις

Θα ήταν λάθος απο την πλευρά της ΕΕ και ίσως δώρο στον Ερντογάν εάν η Ευρώπη έβαζε το ζήτημα του τέλους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ισως και να το επιθυμουσε θα έλεγα, Είναι τακτικό και στρατηγικό λάθος. Οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα συνεχιστουν και να είναι η Ευρώπη που θα καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί. Για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε κάθε φορα έναν ολόκληρο λαό με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει τη στάση του Καμμενου και ο κόσμος της πατριωτικής δεξιάς έχει εκτιμήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Καμμένος και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στο χώρο της αριστεράς, όμως είναι εξίσου άστοχο να πει κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν ήταν στελεχος του ΛΑΟΣ ούτε οπαδός της Χόυντας και δεν κυκλοφορουσε με βαριοπουλες. Στα χρονια των μνημονίων δημιουργήθηκε μία αναδιάρθρωση στο πολιτικό σκηνικό. Διαφώνησε έντιμα με εκείνη την πολιτική και σήμερα είναι εταίρος σε μία κυβέρνηση που σαφώς έχει αριστερό προσημο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος εταίρος και δε δημιουργεί προβλήματα, αλλά κρατά ορισμένα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη δική του ιδεολογία. Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα είναι εξαιρετική γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής.

Ακόμη και εάν είχα προτίμηση για τον νέο πρόεδρο της κεντροαριστεράς θα ήταν unfair να την πω, δεν εχω όμως. Με προβληματίζει το ότι τόσοι άνθρωποι θελουν να γίνουν αρχηγοί ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η ιδεολογική στόχευση του νέου φορέα. Περιμένω απο συζήτηση προσώπων, που τα τιμώ όλα, να γίνει συζήτηση πολιτική.

Να μην αντιμετωπίζετε με τόσο μεγάλη φοβία και ανησυχία την προοπτική ο λαός να τοποθετείται σε κρίσιμα ερωτήματα.

Το 2015 υπήρχε η αποψη ότι κίνδυνος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει την Ευρωπη και όχι να την καταστρέψει. Κίνδυνος είναι η ακροδεξιά.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιλογή των πολιτών. Εάν δεν είχε επιλέξει η κυβέρνηση το δημοψηφισμα, δε θα είχαν ανοιξει ρωγμές στην Ευρώπη, τις οποιες βλέπουμε σήμερα να γίνονται χαραμάδες μίας άλλης προοπτικής.

Εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019

Η Ελλάδα του χρόνου τέτοια εποχή όταν θα δίνω συνέντευξη τύπου στην 83η ΔΕΘ θα έχει βγει από την επιτροπεία

Σε ατυπο επίπεδο λειτουργούν δύο διυπουργικές, μία για τα καθημερινά προβλήματα στο πεδίο της δράσης και υλοποίησης επενδυτικών προγραμματων και μία που ασχολείται με το μεγάλο θέμα προσέλκυσης επενδυτών.

Τη θαραλλέα τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου στο ζήτημα της πολιτικής εμβάθυνσης θα τη στηριξω

Ερχονται επενδύσεις στην Ελλάδα και μέσα από αυτές πιστευουμε οτι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της ανεργίας

Να αλλάξουμε σιγά σιγά την ατζέντα της συζήτησης. Να αρχίσουμε να οικοδομουμε την επομενη ημέρα και η επόμενη ημέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ειναι προϋπόθεση για ένα success story για να θυμηθώ και τα παλιά, οχι για μας, για την Ευρώπη

Το τέλος της ελληνικης κρίσης θα ειναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης

Στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και την Ελλάδα του μόχθου. Μόνο με μεταρρυθμίσεις μπορούμε να φύγουμε από τα επτά χρόνια της επιτροπείας, είπε ο πρωθυπουργός, κατά την αρχή της συνέντευξης Τυπου, που παραχωρεί στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Για το χρέος

Το 2016 είχαμε εκπληκτική υπεραπόδοση και μια από τις αιτίες που καταφέραμε να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Εγκαίρως είχαμε προβλέψει αυτό και παρά τις αντιδράσεις αποφασίσαμε να μοιράσουμε μέρος. Το 2017 είναι θετική η πορεία, έχουμε υπέρβαση 1 δισ. στο πρώτο 7μηνο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς άλλοι τομείς εσόδων πάνε καλά, άλλοι όχι. Αλλά θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύνατους. Όταν έρθει η ώρα θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε.

Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και αυτό το αναγνωρίζουν και οι εταίροι μας και βάσει αυτού θα προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τους επενδυτές και τις αγορές. Χαίρομαι αναφέρει ο κ. Τσίπρας που στο θέμα του χρέους με το ΔΝΤ βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Το άρθρο για τον Ανδρέα δημιούργησε θόρυβο και υπερβολικές αντιδράσεις, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας, δέχθηκα επιθέσεις. Κάτι σημαντικό θα έγραψα για να δεχθώ τόσες επιθέσεις. Ηταν ξεκάθαρο όμως πως οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Μίλησα για μια ομοιότητα που ενόχλησε, στο συστημικό φόβο. Ενός συστήματος εξουσίας, τώρα το κατεστημένο διαπλοκής, τότε της δεξιάς.

Ο συστημικός φόβος, της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, στα οποία πιστεύουμε και γιαυτά θα κριθούμε. Δεν έχω φιλοδοξία να αντιγράψω κανέναν, αλλά σε ένα χρόνο από τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την περιπέτεια που άλλοι την έβαλαν. Η κυβέρνηση που θα επουλώσει τις πληγές στην κοινωνία που άλλοι δημιουργησαν. Να ειμαστε εμείς που θα θέσουμε βάσεις για υγιή λειτουργία της οικονομίας, με ένα νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων – παραγωγικού μοντέλου.

Αξιολόγηση

Ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Τη βασική ευθύνη καθυστέρησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα ξαναγυρίσω σε μία απόπειρα καταλογισμού ευθυνών. Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παράξει σημαντικό έργο δεδομένων των συνθηκών. Προσπαθούμε να λύσουμε και προβλήματα συντονισμού, αυτή η προσπάθεια που καταβάλουμε σε αυτές τις συνθήκες αποδίδει. Το εκτιμούν και οι εταίροι μας, ελπίζω σε κάποια στιγμή και οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην αξιολόγηση. Θα συγκαλέσω Υπουργικό Συμβούλιο άμεσα. Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου ήταν η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση να προσέλθουν με καλή πίστη και να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση.

Για δάνεια των κομμάτων

Μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο σιωπούν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πρόσφατο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι λίγο πριν την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας επί Σαμαρά είχε γίνει αγωγή για τα δάνεια. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο η πολιτική απόφαση 20 ημέρες μετά, αλλά ότι τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Επίσης με τροπολογία του κ. Γιαννίτση δόθηκε η δυνατότητα του ανεκχώρητου και του ακατάσχετου προκειμένου να πάρουν την επιχορήγηση και να κάνουν εκλογές και να συνεχίσουν να χρωστάνε 200 εκατ.

Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Θα ξεπληρώσουν ποτέ αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;

Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας οδήγησαν στην κρίση. Λεηλάτησαν τη χώρα.

 

Madata.gr

 • SPOT3
 • Facebookinfo400300

Τελευταία video

fina_0016.jpg