Με επιτυχία στην Θεσσαλονίκη οι “ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ 2018”

Ο Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Ταξιάρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε:  
“Σας καλωσορίζω στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου. Για μια ακόμα χρονιά με μεγάλη ευχαρίστηση και ενθουσιασμό, το Πολεμικό Μουσείο υποστηρίζει τις εκδηλώσεις ανάδειξης και προώθησης της ιστορίας των θρυλικών οχυρών της Γραμμής Μεταξά με τίτλο «Μέρες Οχυρών 2018» με κορύφωση τη διοργάνωση του φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης « Ρουπελ 1941 – Η Αναβιωση », στα Οχυρά Ρουπελ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Βλέποντας τις δράσεις του σωματείου «ΣΤΕΝΩΠΟΣ – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» και της Κοιν.Σ.Επ. «Άγκιστρο Δράση» χαίρομαι και εκφράζω την ικανοποίηση μου που επιτέλους ξαναζωντάνεψαν τα οχυρά, επισκέπτες μικροί και μεγάλοι βρίσκονται μέσα σε αυτά και ξεναγούνται στις γαλαρίες ενώ γίνονται ιστορικοί περίπατοι σε διαδρομές που συνδέουν τα οχυρά μεταξύ τους. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν ιστορικούς τόπους όπου γράφτηκε με αίμα η ελληνική ιστορία και στους μεγαλύτερους να κάνουν μια αναδρομή στην ιστορία.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία και η τρέλα θα έλεγα μερικών ανθρώπων λειτούργησε κι έβγαλε από την αφάνεια και την απαξίωση τα οχυρά τα οποία τον Απρίλιο 1941 σε συνάρτηση με τον ηρωισμό των υπερασπιστών τους αντιστάθηκαν στα γερμανικά στρατεύματα και καθυστέρησαν την προέλαση τους προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό.

Για να επιτευχθεί όμως το καλύτερο αποτέλεσμα, θα πρέπει εκτός από την ιδιωτική πρωτοβουλία να υπάρξει ενδιαφέρον και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική προβολή της περιοχής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χαίρομαι που ο Δήμος Σιντικής είναι κοντά σ’αυτή την προσπάθεια και από ότι πληροφορήθηκα φέτος είναι κοντά και στηρίζει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Απαιτείται συνεργασία, έμπνευση, δημιουργικότητα, επιμονή στο στόχο και υπευθυνότητα ώστε να έλθουν τα ανάλογα αποτελέσματα για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής με συνέπεια και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Το Πολεμικό Μουσείο τέλος, που έχει ως αποστολή, την μελέτη, την τεκμηρίωση και την προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού θα είναι αρωγός, συμπαραστάτης και υποστηρικτής στην προσπάθεια που καταβάλλει η «ΣΤΕΝΩΠΟΣ – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» η ΚοινΣΕπ Άγκιστρο Δράση και ο Δήμος Σιντικής για την ανάδειξη των οχυρών της γραμμής Μεταξά και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.”

Οι εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ 2018» θα συνεχιστούν για πρώτη φορά στη πόλη των Σερρών την εβδομάδα μεταξύ του  εορτασμού της 77ης Επετείου “Μάχης των Οχυρών” του Ρούπελ και της εκδήλωσης τιμής για τον ήρωα Λοχία Ίτσιο Δημήτριο στα Άνω Πορόια  με  εκθέσεις Ιστορικών ντοκουμέντων και φωτογραφίας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΑΣΤΕΡΙΑ .Στις 18 Απριλίου στην κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από ιστορικούς και ερευνητές, καθώς και η παράσταση «Αναμνήσεις Ραδιοφώνου». Η «Αναμνήσεις Ραδιοφώνου»είναι μια μουσικοχορευτική θεατράλε performance/διαδραστικό happening, παράσταση από την ρετρό ομάδα Stenopos1941, που μας μεταφέρει, με μια ρετρό διάθεση σε αλλοτινές εποχές, τις εποχές από τα τέλη του ’30, του ’40 και του ‘50, και ειδικότερα το ραδιόφωνο της εποχής με σκοπό να γνωρίσει ο νέος κόσμος το στυλ το ύφος της εποχής, μέσα από τη μουσική το χορό, αλλά και το πως διασκέδαζαν οι άνθρωποι εκείνες τις παλιές εποχές. Συγχρόνως οι πιο μεγάλες ηλικίες να θυμηθούν αναπολώντας εκείνες τις ημέρες, μέσα από μια ραδιοφωνική εκπομπή της εποχής, με χορό, μουσική και θέατρο στο ραδιόφωνο όπως παλιά.

Στόχος των παραπάνω εκδηλώσεων είναι, η ανάδειξη της ιστορίας της «Μάχης των Οχυρών», καθώς και της προώθησης του κορυφαίου φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β’ Π.Π. (historical reenactment) «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (12 και 13 Μαΐου 2018) που διοργανώνουν το 2018 ο δήμος Σιντικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει το σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ – Οχυρώσεις Μπέλλες και Αγκίστρου» και η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση ενώ στο αναβιωτικό δρώμενο θα συμμετέχουν τα μέλη της Ομάδας Αναβιώσης της Stenopos1941 .

Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη πόλη των Σερρών στην ιστοσελίδα www.roupel1941.gr/fortdays/fortdays-serres

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •