ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Η Ανθρωπιστική – Ουμανιστική Θεώρηση του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Ο ανθρωπισμός, κύριο γνώρισμα της προσπάθειας του ανθρώπου για αναβάθμιση των ανθρωπίνων σχέσεων και την πολιτισμένη και καλύτερη πορεία  και διαβίωση της κοινωνίας των ανθρωπίνων, είναι το θέμα που θ’ αναπτύξει στα δύο επόμενα μαθήματα του  Πνευματικού και Συμποσίου, ο Φιλοκτήμων Φάκας, βασικός συνεργάτης εξ αρχής και ουσιαστικός συντελεστής επιτυχίας  αυτού του μοναδικού, ανά την Ελλάδα,  Πνευματικού μας Συμποσίου.

 Συγκεκριμένα:

Ο ανθρωπισμός αναφέρεται  στην προσπάθεια  του ανθρώπου να αναπτύξει και να καλλιεργήσει μέσω της παιδείας όλες τις σωματικές και προπαντός τις πνευματικές του ικανότητες, που θα τον βοηθήσουν να συμβιώνει αρμονικά με τους συνανθρώπους του στα πλαίσια της ελευθερίας της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, θα τον βοηθήσουν δηλαδή να γίνει «κατ’ αλήθειαν άνθρωπος». Δίνει, μ’ άλλα λόγια, ο ανθρωπισμός ξεχωριστή βαρύτητα στον άνθρωπο. Επιδιώκει την πνευματική του προαγωγή και ολοκλήρωση, Τα πάντα υπηρετούν τον άνθρωπο. Κύριο γνώρισμα του : ο ανθρωπισμός.

Στον Δυτικοευρωπαϊκό χώρο ο ανθρωπισμός είναι ο γνωστός ως ουμανισμός, όρος τον οποίο διαμόρφωσε ο Βαυαρός Νιτχάμερ, και σημαίνει συγκεκριμένα την παιδεία και τη μόρφωση του ανθρώπου, που στηρίζεται  στα κλασσικά γράμματα της αρχαιότητας, στην  αρχαία δηλαδή ελληνική και αργότερα λατινική γλώσσα και γραμματεία.

Τις πρώτες αρχές του ανθρωπισμού τις συναντάμε αρχαία ελληνική γραμματεία.  Ο Αρίστιππος ο Κυρηναίος είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο ανθρωπισμός. Κορυφαίοι εκπρόσωποι των ελληνικών γραμμάτων διατύπωσαν κατά καιρούς καταπληκτικές ανθρωπιστικές αρχές. Προέβαλαν σπουδαίες κατά τη γνώμη τους αρετές και υπέδειξαν συγκεκριμένα ανθρώπινα πρότυπα.

Σ’ αυτές τις ανθρωπιστικές αρχές που διατυπώθηκαν από εκπροσώπους των διαφόρων φάσεων του ανθρωπισμού, που διαμορφώθηκαν στο διάβα των αιώνων, θα αναφερθούν τα δυο μαθήματα που θα γίνουν στις 2 και 9 Μαΐου.

Οι φάσεις αυτές είναι:

 1. Ο ανθρωπισμός στην προχριστιανική Ελληνική αρχαιότητα.
 2. Ο Ρωμαϊκός ανθρωπισμός.
 3. Ο Χριστιανικός ανθρωπισμός.
 4. Ο ανθρωπισμός της Αναγέννησης.
 5. Ο ανθρωπισμός των μετέπειτα χρόνων.

Ο Φιλοκτημών Φακας, με πληρότητα Ελληνικής και Χριστιανικής παιδείας, πρόσφερε πολλά ως παιδαγωγός υψηλού ήθους και κύρους  στη δημόσια Έκθεση. Πέραν αυτών συνέχισε να λειτουργεί ως ένα φωτεινό και ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Με τη συμμετοχή του, εξ αρχής, στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, με λιτό και ουσιαστικό λόγο, υποβοηθούμενο και από άριστη γνώση των προϊόντων του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, προσφέρει στους πολλούς συμπολίτες μας που παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα, μια υπέροχη τροφή πνευματικού και ηθικού χαρακτήρα στην ξεραμένη  από ιδανικά και αξίες εποχή μας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κοινοποίηση
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •