1η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στο δημοτικό σχολείο Ροδολίβους

Στο δημοτικό σχολείο «Ορφέας» Ροδολίβους Σερρών πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ωδής Αμφιπόλεως και της UNESCO Σερρών η εξαίρετη εκδήλωση και μοναδική δράση εκπαίδευσης στον κόσμο, «σώστε τις μέλισσες»& «μέλισσα και Παγγαίο», στο πλαίσιο της 1ης Παγκόσμιας ημέρας Μέλισσας την 20η Μαΐου κάθε έτους, που όρισαν τα Ηνωμένα Έθνη. Το Δημοτικό Σχολείο καταχωρήθηκε στον παγκόσμιο χάρτη της διοργάνωσης.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής .. τα παιδιά του σχολείου που ζωγράφισαν την μέλισσα στον τοίχο του σχολείου. Τα παιδιά τραγούδησαν το «bee or not to bee» των «Locomondo», το οποίο χάρισε το συγκρότημα στην Greenpeace. Έδειξαν ακόμη τρόπους για το πως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει τις μέλισσες, πως να υπογράψουν και να μοιραστούν το γεγονός μέσα από το διαδίκτυο και την σελίδα της Greenpeace για να γίνουν εθελοντές για την διάσωση της μέλισσας.
Υπεύθυνη διοργάνωσης της εκδήλωσης ήταν η δασκάλα του σχολείου, κ. Παράσχου Γεωργία.

Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνέβαλαν σημαντικά ακόμη:
• Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Μπαχάρης Μπαχαρόπουλος. ο δάσκαλος κ. Κουρούπης Γιάννης και η γυμνάστρια κ. Ουζούνπλουμη Αλεξάνδρα, που αγκάλιασαν την εκδήλωση, με την υπέροχη υποδοχή τους, με τον μπουφέ, ως άψογοι οικοδεσπότες και ευφάνταστοι εκπαιδευτικοί και

• Οι ομιλητές :
-Ο κ. Σύρπας Γιώργος: μελισσοκόμος, τεχνικός τροφίμων βραβευμένος στην Σουηδία και Κίνα, ο οποίος έκανε μια εκπληκτική παρουσίαση για όλα τα στάδια της συγκομιδής του μελιού, μας παρουσίασε τα είδη μελιού που εξάγει, μίλησε για την κοινωνία και την αναπαραγωγή των μελισσών, τον ρόλο τους μέσα στην κοινότητα, τα εργαλεία του μελισσοκόμου και την χρήση τους, προς τέρψη των παιδιών.
-Ο κ. Ζαλίδας Γιάννης: Βοτανολόγος, που έφερε βότανα και μίλησε για τις θεραπευτικές ιδιότητες τους και για την συμμετοχή της μέλισσας στην διατήρηση και την εξάπλωση τους.
-Η κ. Ζηνοβία Αντωνιάδη: Βελονίστρια, η οποία μίλησε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του δηλητηρίου της μέλισσας στον άνθρωπο.
-Ο κ. Βασιλειάδης Δημήτρης: Γεωπόνος ΑΠΘ, που μίλησε για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και την συνεργασία των γεωπόνων με τους μελισσοκόμους, ώστε να μην γίνεται έχει αρνητική επίπτωση στις μέλισσες και κατ’ επέκταση στο μέλι.
-Ο κ. Στάγκος Δημήτρης: επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα Βιολογίας και βιοτεχνολογίας, ο οποίος έκανε πείραμα και επίδειξη ενός μηχανήματος για την αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση του μελιού ως φαρμακευτικό προϊόν. Πρότεινε επίσης να γίνεται κάθε χρόνο έκθεση και αντίστοιχη εκδήλωση με απώτερο στόχο να μάθουν τα παιδιά να τρώνε μέλι και να προστατεύουν την μέλισσα.
-Η κ. Εμμανουηλίδου Αικατερίνη, πρόεδρος του Ομίλου της UNESCO Σερρών πρότεινε να ενταχθεί το Δημοτικό Σχολείο «Ορφέας» Ροδολίβους στην UNESCO!

Tην Ωδή Αμφιπόλεως εκπροσώπησε η κ. Κατερίνα Μανωλάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία απένειμε 90 διπλώματα σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Κοινοποίηση