Φ. Αραμπατζή: «Με “δανεικούς” γιατρούς λειτουργεί το Νοσοκομείο Σερρών»

Την ανασφάλεια, που προκαλεί στους πολίτες η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σερρών τονίζει με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτής Σερρών της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, υπογραμμίζοντας πως βασικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε Κλινικές του Ιδρύματος καλύπτονται με «δανεικούς» γιατρούς.

Η Σερραία βουλευτής υπενθυμίζει ότι πρόσφατα τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της Ορθοπαιδικής Κλινικής δεν λειτουργούσαν, ούτε πραγματοποιούνταν τα «ψυχρά» Χειρουργεία, εκείνα δηλαδή, που μπορούσαν να δρομολογηθούν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο χρόνος και η λίστα αναμονής των ασθενών.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη σήμερα, που έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της, όπως σημειώνει η κυρία Αραμπατζή, καθώς οι ανάγκες καλύπτονται από «δανεικούς» γιατρούς, από το Νοσοκομείο Δράμας και το «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, χωρίς ειδικευόμενους ιατρούς λειτουργεί η Καρδιολογική Κλινική, στην Παθολογική υπάρχουν δύο θέσεις κενές λόγω συνταξιοδότησης, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών οι γιατροί υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες λειτουργίας του και στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια σημειώνονται ελλείψεις σε αντιδραστήρια, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, για τη διενέργεια απλών και κοινών μικροβιολογικών εξετάσεων.

Η Σερραία βουλευτής, τονίζοντας πως το Νοσοκομείο Σερρών ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων Ιδρυμάτων, εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό περιστατικών από τα Κέντρα Υγείας του Νομού και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό προκαλούν ανασφάλεια στους Σερραίους πολίτες, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει πόσα και ποια είναι τα κενά στον Οργανισμό του Ιδρύματος και πότε σκοπεύει το Υπουργείο να φροντίσει για το αναγκαίο μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής για τους πολίτες λειτουργία του Νοσοκομείου Σερρών.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Σε αναστολή λειτουργίας είχε προχωρήσει πρόσφατα η Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Σερρών, ενώ σήμερα λειτουργεί με «δανεικούς» γιατρούς, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους χρήστες υπηρεσιών υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Από τις 11 Ιανουαρίου, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν λειτουργούσαν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της εν λόγω Κλινικής και δεν πραγματοποιούνταν τα «ψυχρά» Χειρουργεία, εκείνα δηλαδή, που δεν ήταν επείγοντα και μπορούσαν να προγραμματιστούν, αυξάνοντας έτσι το χρόνο αναμονής για τις χειρουργικές επεμβάσεις, με την αντίστοιχη λίστα να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

Σήμερα, τα Τακτικά Ιατρεία και τα χειρουργεία και η κάλυψη των Εφημεριών της Ορθοπαιδικής Κλινικής στα Έκτακτα Εξωτερικά Ιατρεία εξυπηρετούνται με τη συνδρομή δύο «δανεικών» ιατρών από Νοσοκομείο της Δράμας και της Θεσσαλονίκης (Άγιος Παύλος).

Επίσης, χωρίς Ειδικευόμενους λειτουργεί η Καρδιολογική Κλινική, δύο θέσεις Παθολόγων έχουν μείνει κενές μετά από συνταξιοδότηση ιατρών, καθώς κανείς δεν ανταποκρίθηκε στην προκήρυξη για την πλήρωσή τους, ενώ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ οι Ιατροί υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες λειτουργίας του.
Την ίδια ώρα, σημειώνονται ελλείψεις σε αντιδραστήρια, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, για τη διενέργεια απλών και κοινών μικροβιολογικών εξετάσεων.

Με δεδομένο ότι:
Το Νοσοκομείο Σερρών εντάσσεται στην κατηγορία των μεγάλων Ιδρυμάτων (με κλίνες άνω των 400) και εξυπηρετεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών υπηρεσιών υγείας,
Η υπολειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών να οδηγείται από τα οκτώ Κέντρα Υγείας του Νομού Σερρών στα Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου,
Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες των Σερρών,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
Πόσα και ποια κενά υπάρχουν στον Οργανισμό του Ιδρύματος, όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό;
Σκοπεύετε και με ποιο χρονοδιάγραμμα να προσλάβετε το αναγκαίο μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής για τους πολίτες λειτουργία του Νοσοκομείου Σερρών;

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •