H προβληματική τουριστική προβολή του Δήμου Σερρών

Άρθρο της Βίκης Ελευθεριάδου
Μέλος «Διάβασης Πεζών»

Κάθε φορά που διαβάζω πρόσκληση για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την τουριστική προβολή των Σερρών, κυρίως μέσα από εκθέσεις, σκέφτομαι εκείνη την ταπεινή προσπάθεια προβολής της πόλης μας με «πληροφορίες για κάθε αξιοθέατο του Δήμου, φωτογραφίες, video, ωράριο λειτουργίας, εκδηλώσεις, προτάσεις για περιήγηση, χάρτη και οδηγίες πρόσβασης προς άλλα αξιοθέατα της πόλης» (απόφαση 846/2014, αριθμός συνεδρίασης 27/17-12-2014).
Αντί για νέο κείμενο θα αντιγράψω ένα δελτίο τύπου της Διάβασης Πεζών, γραμμένο τον Μάρτιο του 2016 σχετικά με την απόφαση του 2014. Από τότε δεν άλλαξαν πολλά – κυρίως η χρονολογία, μιας που πλέον βρισκόμαστε στο 2019.

Εξακολουθούν να μην έχουν μπει όλες οι πινακίδες, εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία πληροφορία για τα αξιοθέατα παρά μόνο ένας χάρτης. Μπορείτε να το διαπιστώσετε κι εσείς εάν σταθείτε έξω από το Διοικητήριο και σαρώσετε στο κινητό σας τον κωδικό που υπάρχει σε μια πινακίδα μέσα στον πίνακα ανακοινώσεων. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια απόφαση που μέχρι στιγμής, 4+ χρόνια μετά, υλοποιήθηκε στο ακέραιο μόνο ως προς την πληρωμή της δαπάνης. Τότε, η Δημοτική Αρχή έκανε λόγο για γραφειοκρατικά προβλήματα σχετικά με την έγκριση των κειμένων. Τρία χρόνια μετά την απάντηση και πάνω από τέσσερα χρόνια μετά τη ψήφιση στο ΔΣ, αναρωτιέμαι εάν για παράδειγμα είναι τόσο δύσκολη η έγκριση ενός κειμένου από το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών μιας που δεν υπάρχουν ούτε γι’ αυτό πληροφορίες. (Κάποια άλλη στιγμή να πούμε και για το Αυτοκινητοδρόμιο που από τη μια θέλουμε να είναι σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και από την άλλη δεν υπάρχουν διαθέσιμες στα αγγλικά οι ανακοινώσεις στο website – τουλάχιστον οι πρόσφατες στη σελίδα του).

Ακολουθεί το δελτίο τύπου με ημερομηνία δημοσίευσης 31.03.2016:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 30.03.2016 η δημοτική κίνηση Διάβαση Πεζών απευθυνόμενη στον Αντιδήμαρχο Τουρισμού έθεσε τον εξής προβληματισμό.
Τον Δεκέμβριο του 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα (846/2014) την προβολή της πόλης των Σερρών, μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας με έδρα τα Τρίκαλα, με «πληροφορίες για κάθε αξιοθέατο του Δήμου, φωτογραφίες, video, ωράριο λειτουργίας, εκδηλώσεις, προτάσεις για περιήγηση καθώς και χάρτη κι οδηγίες πρόσβασης προς άλλα αξιοθέατα της πόλης». Για την πραγματοποίηση της προβολής, η οποία θα είναι δωρεάν, ψηφίσθηκε πίστωση 300 € για την κατασκευή και τοποθέτηση, από πλευράς εταιρίας, δέκα πινακίδων σήμανσης των αξιοθέατων με κωδικό που «διαβάζεται» από κινητά (QR-codes). Δεκαπέντε μήνες μετά η μόνη συμβολή προς το παρόν στη τουριστική μας προβολή είναι η ενσωμάτωση ενός χάρτη της google στον οποίο φαίνεται η ακριβής τοποθεσία δέκα σημείων της πόλης. Έως τώρα δεν υπάρχει διαθέσιμη καμία πληροφορία, καμία φωτογραφία, κανένα video, κανένα ωράριο λειτουργίας, καμία πινακίδα, παρά μόνο ένας χάρτης.

Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο «Διαύγεια» άλλοι Δήμοι που έλαβαν απόφαση το ίδιο διάστημα με τον δικό μας Δήμο, όπως ο Δήμος Σαμοθράκης, δίπλα σε κάθε αξιοθέατο έχουν ήδη διαθέσιμο ένα μικρό ενημερωτικό κείμενο, πολλές φορές μεταφρασμένο στα αγγλικά. Επιπλέον, στον ιστότοπο του Δήμου Σερρών υπάρχουν ήδη πληροφορίες για τα δέκα αξιοθέατα που στο σύνολο θα προβληθούν.

Για ποιο λόγο λοιπόν αργεί τόσο πολύ η διαδικασία; Η απάντηση που πήραμε από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού είναι εξής: «Τα πινακάκια εδώ και καιρό μας έχουν έλθει. Από εκεί και πέρα μπήκαμε σε μια διαδικασία εγκρίσεων από τη Μητρόπολη, την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, το Υπουργείο Πολιτισμού κλπ. Έχω τα πινακάκια, έχω και τα κείμενα, περιμένω τις εγκρίσεις. Ακόμη και για το Διοικητήριο χρειάζεται απόφαση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Θέλω τη τελική απάντηση για να στείλω τα κειμενάκια».

Μας γεμίζει έκπληξη το γεγονός ότι παίρνει περισσότερο από έναν χρόνο να ανέβουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες, ωράριο λειτουργίας και πληροφορίες για αξιοθέατα όπως το Μπεζεστένι. Ελπίζουμε η μικρή δημοσιότητα που πήρε το θέμα να βοηθήσει στην ολοκλήρωση αυτής της «πολύπλοκης» διαδικασίας.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •