Ένωση Βιοκαλλιεργητών Σερρών: «Όχι… παραθυράκια στο Μέτρο 11»

Προτάσεις που αφορούν την προκήρυξη του μέτρου 11, που αφορά σε βιολογικές καλλιέργειες, προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέθεσε η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Σερρών, αφήνοντας αιχμές για την απόρριψη δυναμικών καλλιεργειών, με υψηλές εισροές.

Παράλληλα, οι Σερραίοι βιοκαλλιεργητές «ανοίγουν» και πάλι το θέμα της ένταξης της μηδικής, μία καλλιέργεια για την οποία- σύμφωνα με τους ίδιους- δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους πραγματικούς βιοκαλλιεργητές.

Αναλυτικά, στην επιστολή της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Σερρών τονίζονται τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι με τους προκατόχους σας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαμε αποφασίσει να μπούνε στη νέα πρόσκληση για τη φυτική παραγωγή του Mέτρου 11 “Βιολογικές καλλιέργειες”, όλες οι επιλέξιμες καλλιέργειες όπως αυτές αναφέρονται στο ΠΑΑ 2014-2020 μετά και την τελευταία τροποποίηση, όπου προστέθηκαν και νέες καλλιέργειες.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου παρόλα αυτά, αποφάσισε να απορριφθούν δυναμικές καλλιέργειες με υψηλές εισροές, όπως τα οπωροφόρα (πυρινόκαρπα, γιγαρτόκαρπα, συκές, ροδιές, ακτινίδια κλπ.) και να παραμείνουν καλλιέργειες όπως η μηδική, για την οποία δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους πραγματικούς βιοκαλλιεργητές.

Με την προηγούμενη ηγεσία είχε συμφωνηθεί πως όσοι βιοκαλλιεργητές ενταχθούν στο Μέτρο 11 για τη μηδική, να προσκομίζουν παραστατικά για τουλάχιστον το 50% των πωλήσεων της παραγωγής τους, γεγονός που η τωρινή ηγεσία το αγνόησε, με συνέπεια πολλοί αγρότες να επιθυμούν να καλλιεργήσουν μηδική μόνο και μόνο για την επιδότηση, δεδομένου ότι είναι εύκολη καλλιέργεια με υψηλή επιδότηση συγκριτικά με τις άλλες ετήσιες και κυρίως το σιτάρι, αποκλείοντας από το Μέτρο 11 τους πραγματικούς βιοκαλλιεργητές.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να θίξουμε, είναι η μοριοδότηση των βιοκαλλιεργητών από τη συμμετοχή τους σε συμβατικούς συνεταιρισμούς. Καταρχήν να υπενθυμίσουμε ότι οι συνεταιρισμοί έδιωξαν τους αγρότες στην δεκαετία του 1980 -1990 με συνέπεια όλοι οι αγρότες να είναι πλέον πολύ αρνητικοί στην ένταξή τους σε κάποιον συνεταιρισμό. Παρόλα αυτά δεν νοείται ένας βιοκαλλιεργητής να μοριοδοτείται επειδή είναι εγγεγραμμένος σε έναν συμβατικό συνεταιρισμό. Η βιολογική και η συμβατική γεωργία είναι εντελώς διαφορετικές έννοιες και εκτός αυτού θα είναι δύσκολο να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος οπότε υπάρχει ο κίνδυνος της νοθείας των προϊόντων.

Για το εν λόγω θέμα, η πρότασή μας σαν ένωση βιοκαλλιεργητών του Νομού Σερρών είναι, να μοριοδοτείται ο βιοκαλλιεργητής που θα είναι εγγεγραμμένος σε ένωση βιοκαλλιεργητών ανά νομό ή περιφέρεια.

Αξιότιμοι κύριοι παρακαλούμε λάβετε σοβαρά τα θέματα που σας θίξαμε διότι ο ρόλος του εκάστοτε Υπουργείου είναι να προωθεί τη διαφάνεια και να βοηθάει τους πολίτες. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η βιολογική γεωργία είναι πολύ δύσκολη γιατί χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων οι αγρότες επωμίζονται περισσότερη δουλειά παίρνοντας αντίστοιχα μικρότερη παραγωγή. Οι βιοκαλλιεργητές όπως όλοι οι αγρότες, μοχθούν γιατί έχουν να πολεμήσουν με την ίδια τη φύση. Παρόλα αυτά επιλέγουν τις βιολογικές καλλιέργειες γιατί πάνω από όλα είναι ιδεαλιστές και ότι κάνουν το κάνουν με πολύ μεράκι.

Mην αφήνετε παραθυράκια στην νομοθεσία επιτρέποντας έτσι να εισχωρήσουν στους κύκλους των βιοκαλλιεργητών πονηρά στοιχεία που τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος με κάθε τίμημα».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •