Φ. Αραμπατζή: «Εθνική ντροπή η κατάρρευση του σπιτιού του Παύλου Μελά»

«Εθνική ντροπή» αποτελεί η εικόνα, που παρουσιάζει σήμερα το αρχοντικό του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στην οδό Τατοΐου, στην Κηφισιά, όπως καυτηριάζει σε Ερώτησή της προς το ΥΠΠΟΑ η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή.

Δυστυχώς, παρότι το κτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου να ρημάζει.

Η Σερραία βουλευτής τονίζει ότι το μνημείο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Μακεδόνες, για όλους τους Έλληνες, καθώς συνδέεται με τον αγνό αγωνιστή του Έθνους Παύλο Μελά, που έδωσε τη ζωή του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και ο θάνατός του σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη του Μακεδονικού αγώνα.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι σήμερα, κι ενώ είναι νωπή ακόμη η «πληγή» για τη χώρα μας από την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολίγον ΑΝΕΛ αναγνώρισε στους γείτονές μας, δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, η εικόνα του εγκαταλελειμμένου ιστορικού και πολιτιστικού αυτού τοπόσημου, προκαλεί το πατριωτικό αίσθημα και τη δίκαιη αγανάκτηση.

«Δυστυχώς, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να ανταποδώσει ούτε το ελάχιστο απέναντι στην προσφορά ενός ανθρώπου προς την Πατρίδα, που θυσίασε τα πάντα στον αγώνα για τη Μακεδονία».

Η κυρία Αραμπατζή τονίζει ακόμη πως το κτήριο αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα αγροτικής αρχιτεκτονικής, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο κι ενώ έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αποκατάστασή του, επείγουσες εργασίες άρσης ετοιμορροπίας, στερέωσης και προστασίας δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ!

Γι’ αυτό και προκαλεί την κυρία Υπουργό να απαντήσει γιατί το εμβληματικό αυτό κτήριο αφέθηκε να ρημάζει, πότε το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει στις αναγκαίες εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης και ποιο είναι το συνολικό κόστος για τις εργασίες, που πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
κυρία Μυρσίνη Ζορμπά
Θέμα: «Καταρρέει το σπίτι του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά – Στο έλεος του χρόνου και της φθοράς το εμβληματικό αρχοντικό»

Κυρία Υπουργέ,
Εθνική ντροπή αποτελεί η εικόνα του αρχοντικού του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στην οδό Τατοΐου, στην Κηφισιά, καθώς έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, παρότι έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο νεότερο μνημείο.

Ένα μνημείο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες, καθώς συνδέεται με το όνομα του αγνού αγωνιστή του Έθνους Παύλου Μελά, που έδωσε τη ζωή του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και ο θάνατός του σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη του Μακεδονικού αγώνα.

Σήμερα, κι ενώ είναι νωπή ακόμη η «πληγή» για τη χώρα μας από την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η Κυβέρνησή σας αναγνώρισε στους γείτονές μας δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, η εικόνα του εγκαταλελειμμένου ιστορικού και πολιτιστικού αυτού κειμηλίου προκαλεί το πατριωτικό αίσθημα και τη δίκαιη αγανάκτηση.

Το κτήριο, που αποτελεί τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή, έχει ανεγερθεί το 1894 και είναι δείγμα αγροτικής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά στοιχεία. Η μαρμάρινη πλάκα στην αυλόπορτά του, που αναγράφει «Το σπίτι του Παύλου Μελά – Απ’ εδώ έφυγε ο Παύλος για τη Μακεδονία στα 1904» είναι η μόνη που παραπέμπει στη σπουδαιότητα του οικοδομήματος, καθώς η συνολική όψη του και εγκατάλειψη αποκαρδιώνει και εξοργίζει!

Δυστυχώς, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να ανταποδώσει ούτε το ελάχιστο απέναντι στην προσφορά ενός ανθρώπου προς την Πατρίδα, που θυσίασε τα πάντα στον αγώνα για τη Μακεδονία.

Ετοιμόρροποι τοίχοι και λεηλατημένα δωμάτια από «επιδρομές» καταληψιών, μαζί με αγριόχορτα και σκουπίδια. Αυτή είναι η «τύχη» του αρχοντικού, που σύμφωνα με τους μελετητές πιθανότατα σχεδιάστηκε από τον Τσίλερ, έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες που άφησε τη σφραγίδα του στον ελληνικό αστικό χώρο.

Με δεδομένο ότι:
Το κτήριο αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα αγροτικής αρχιτεκτονικής
Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο κι έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αποκατάστασή του
Οι επείγουσες εργασίες άρσης ετοιμορροπίας, στερέωσης και προστασίας της διατηρητέας οικίας του Παύλου Μελά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:
Γιατί αφήσατε το εμβληματικό, ιστορικό αυτό κτήριο να ρημάζει;
Πότε επιτέλους θα προχωρήσει το ΥΠΠΟΑ στις επιβεβλημένες και αυτονόητες εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά;
Σύμφωνα με τις μελέτες, ποιο είναι το συνολικό κόστος για τις εργασίες, που πρέπει να υλοποιηθούν;

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •