Αν. Μεγαλομύστακας: «Σύγχυση προκαλεί η τροπολογία για την εισαγωγή στα Μουσικά Πανεπιστημιακά Τμήματα»

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Μουσικά Πανεπιστημιακά Τμήματα, ζητά από τον Υπουργό Παιδείας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Στην ερώτησή του ο κ. Μεγαλομύστακας επισημαίνει τα εξής:

Προς:
• Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Να μην εφαρμοστούν από φέτος οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στα Μουσικά Πανεπιστημιακά Τμήματα».
Με τον χρόνο να τρέχει και ενώ βρισκόμαστε μόλις τρεις (3) μήνες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2018-2019, το Υπουργείο Παιδείας, με τροπολογία στον Ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α΄ 29-1-2019), γνωστοποίησε αναπάντεχα ότι οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών σε τρία μόνο από τα πέντε συνολικά τμήματα Μουσικών Σπουδών, και συγκεκριμένα στα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα ισχύσουν από φέτος-ενώ παραμένει ο παλιός τρόπος εισαγωγής στα άλλα δύο τμήματα.

Ταυτόχρονα, με την Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 504 Β΄ 20-2-2019 το αρμόδιο Υπουργείο γνωστοποιεί στους μαθητές τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η εξέταση των νέων πανελλαδικών μαθημάτων Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, και Μουσική Αντίληψη και Γνώση.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και αναστάτωση σε μαθητές και γονείς, οι οποίοι θεωρούν α) την εφαρμογή του νέου τρόπου εισαγωγής στα μουσικά Πανεπιστήμια, κατά το τρέχον έτος, όταν μάλιστα έχει περάσει ήδη το πρώτο τετράμηνο και β) τη νέα ύλη στην οποία καλούνται οι μαθητές να εξεταστούν(και την οποία δεν έχουν διδαχθεί), εξαιρετικά άδικες και αδικαιολόγητες πολιτικές αποφάσεις.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν, αιφνιδίως, στη μέση της σχολικής χρονιάς ότι θα εξεταστούν σε νέα αντικείμενα για τα οποία δεν έχουν προετοιμαστεί, ενώ την ίδια στιγμή το Υπουργείο τους «προτρέπει» να διαβάσουν από μουσικά εγχειρίδια της Δευτεροβάθμιας, στα οποία σημειωτέον δεν υπάρχει καμία ή ίσως ελάχιστες αναφορές για κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. Μουσική Αντίληψη και Γνώση, Μουσική Τεχνολογία κ.τ.λ.).
Επειδή οι μαθητές καθίστανται «θύματα» των κατευθύνσεων και οδηγιών της ηγεσίας του Υπουργείου.
Επειδή ο Υπουργός μπορεί να διακηρύττει ότι ενδιαφέρεται για τα Μουσικά Σχολεία, οι πολιτικές του επιλογές όμως δείχνουν το αντίθετο.

Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός
• Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την αδικία που υφίστανται φέτος οι υποψήφιοι για τα Μουσικά Πανεπιστημιακά Τμήματα και να προχωρήσετε στην άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας και Υπουργικής Απόφασης, οι οποίες δημιουργούν εκτεταμένη αναστάτωση και αιφνιδιασμό στη σχολική κοινότητα;

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •