Αν. Γεωργούλας: «Η ωριμότητα των υποψηφίων αλλά και του λαού θα κριθούν μέσω του Κλεισθένη»

Η επιστροφή του κ. Αντώνη Γεωργούλα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό και μάλιστα ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Διάβαση Πεζών».

Ο κ. Αντώνης Γεωργούλας μίλησε στο Infonews24 για τους στόχους της «Διάβασης Πεζών» στις εκλογές, για τις ανάγκες του Δήμου Σερρών, αλλά και για να νέα δεδομένα που δημιουργεί ο «Κλεισθένης».

Infonews24: Κ. Γεωργούλα, επιστροφή στα γνώριμα… μονοπάτια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε την πολιτική «αποχή» μέχρι πρόσφατα και να πείτε «ναι» τελικά στη «Διάβαση Πεζών»;

Αν.Γ.: Στην εφηβεία μας, οι σημερινοί 55άρηδες, μαγευτήκαμε από τη Δημοκρατία και το όραμα του Σοσιαλισμού. Θελήσαμε να κάνουμε το όραμα πράξη και την ελπίδα ζωή. Πιστέψαμε και συμμετείχαμε ενεργά στα κινήματα, διεκδικήσαμε έναν καλύτερο κόσμο, και ναι, ο κόσμος μας έγινε καλύτερος από τότε. Βελτιώθηκε η ζωή των ανθρώπων, οργανώθηκε η κοινωνία μας. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει, υπήρξε και τίμημα. Αλλοτριώθηκαν άνθρωποι, πάτησαν πάνω στα οράματα και τις ιδέες, για να πετύχουν την προσωπική τους ανέλιξη σε βάρος των ιδεών και της κοινωνίας. Δημιούργησαν ένα πελατειακό σύστημα που τελικά οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και στην κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Στο πελατειακό σύστημα, άνθρωποι όπως εγώ δεν είχαμε θέση. Όταν πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας το διαπίστωσα, έχοντας αποκτήσει προσωπική εμπειρία από τη συμμετοχή μου τόσο στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και από τη συμμετοχή μου στις Εθνικές εκλογές, αποφάσισα να συνεχίσω να δραστηριοποιούμαι ως «απλός» ενεργός πολίτης κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μας αν θέλουμε κάποτε να έρθουν καλύτερες μέρες. Έτσι το 2014 έχοντας αξιολογήσει την παρουσία τις θέσεις και το έργο, ήδη από το 2005, της Δημοτικής Κίνησης «Διάβαση Πεζών», αποφάσισα και έγινα μέλος της κίνησης, μίας κίνησης πολιτών που η λειτουργία της συνιστά «διαφήμιση» της Δημοκρατίας και το Δεκέμβριο του 2018 επιλέχθηκα από την ολομέλεια της κίνησης ως ο υποψήφιος Δήμαρχος στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά της κίνησης και η ποιότητα των μελών που την απαρτίζουν ταυτίζονται απόλυτα με το δικό μου όραμα για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας και συνιστούν τους λόγους που αποφάσισα και ανέλαβα να εκπροσωπήσω την «Διάβαση Πεζών» στον δύσκολο τούτο αγώνα. Και θέλω να πιστεύω πως στον αγώνα αυτό, θα βρούμε τη συμπαράσταση και αποδοχή από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Infonews24: Το νέο σύστημα εκλογής μέσα από τον «Κλεισθένη», θα λειτουργήσει υπέρ των συνεργασιών. Είναι, όμως, ένα σύστημα που μπορεί να έχει ουσιαστική εφαρμογή στη χώρα μας, μακριά από μικροπολιτικά και προσωπικά παιχνίδια;

Αν.Γ.: Η απλή αναλογική σημαίνει Δημοκρατία. Όλοι λοιπόν που υποκριτικά εδώ και δεκαετίες χαρακτηρίζουν τις αφεντιές τους «Δημοκρατικομάχους» καλούνται πλέον να αποδείξουν πόσο πραγματικά δημοκράτες είναι στα αλήθεια και πως θα αξιοποιήσουν καθημερινά στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο την εντολή που θα λάβουν από τους συμπολίτες τους. Εδώ πλέον, θα κριθούν για το τι έχουν μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια και αν είναι ικανοί να συνθέσουν προς εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος, χωρίς συναλλαγή μεταξύ τους, με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον. Εδώ θα κριθεί και η ωριμότητα του Λαού που θα πρέπει να επιλέξει, μεταξύ των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, εκείνους που πραγματικά έχουν τα προσωπικά εχέγγυα – χαρακτηριστικά, να λειτουργήσουν κατά συνείδηση, εξυπηρετώντας το συμφέρον του Δήμου. Όσο αφορά την «Διάβαση Πεζών», είναι πεποίθησή μου ότι από την ίδρυσή της προάγει την Δημοκρατία τόσο στις εσωτερικές διαδικασίες, όσο και με την παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που της το αναγνωρίζουν όλοι ανεξαιρέτως. Τελικά νομίζω πως θέλουν δεν θέλουν, πιστεύουν δεν πιστεύουν, θα υποχρεωθούν όλοι να «γίνουν» Δημοκράτες και αυτό είναι θετικό στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

Infonews24: Οι συνεργασίες όχι μόνο προωθούνται, αλλά επιβάλλονται με τον «Κλεισθένη». Εσείς είστε διατεθειμένοι να αποτελέσετε «κρίκο» συνεργασίας;

Αν.Γ.: Η «Διάβαση Πεζών» με την μέχρι σήμερα παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη αποδείξει πως δεν ασκούσε «στείρα» αντιπολίτευση, αλλά αντίθετα υπήρξε σύμμαχος της Δημοτικής Αρχής όταν έπρεπε, όσο και επικριτής εκεί που δεν συμφωνούσε, πάντοτε αιτιολογημένα. Εφόσον χρειαστεί η «Διάβαση Πεζών» είναι έτοιμη και μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του συνδετικού «κρίκου».

Infonews24: Τι είναι αυτό που χρειάζεται ο Δήμος Σερρών;

Αν.Γ.: Ο Δήμος Σερρών χρειάζεται όραμα, συνέπεια και συνέχεια στην λειτουργία του. Χρειάζεται να οραματιστεί την πόλη του μέλλοντος, να συνεργαστεί με ειδικούς επιστήμονες στη μελέτη και τη σχεδίαση της «σύγχρονης» πόλης των Σερρών, μακριά από ατομικά συμφέροντα και την εξυπηρέτηση αυτών, σε βάρος του κοινού συμφέροντος. Όταν, ενδεικτικά, θα πάψει να εκλέγεται ο Δήμαρχος ανάλογα με τη θέση που θα λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά, ή την κατεύθυνση των δρόμων, αν και ποιοι θα πληρώνουν το νερό που καταναλώνουν, όταν οι ποδηλατόδρομοι θα έχουν αρχή και τέλος, όταν τα Κεντρικό Πάρκο της πόλης θα είναι γεγονός, τότε ναι ο Δήμος Σερρών, θα έχει κάνει βήματα προς τα μπροστά. Τότε ναι ο Δήμος Σερρών θα έχει ελπίδα για καλύτερες ημέρες. Όσο τα παραπάνω θα εξακολουθούν να αποτελούν ζητήματα προς συζήτηση, τότε δεν θα έχει αλλάξει τίποτε.

Infonews24: Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες ως παράταξη;

Αν.Γ.: Αναγνωρίζοντας τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής μας και τον επικείμενο κίνδυνο να έχουμε μια σύγχρονη πόλη χωρίς κατοίκους στο άμεσο μέλλον, η «Διάβαση Πεζών» χαρακτηρίζει ως άμεσο και μείζον ζήτημα την ανάδειξη του θέματος και την αναζήτηση και εφαρμογή προγραμμάτων που σκοπό θα έχουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τούτη, κατά την κρίση μας, θα επέλθει από την ανάπτυξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. (Δημιουργία κεντρική αγοράς – δημοπρατηρίου, συνεταιριστικές οργανώσεις, επιχειρηματίες γης, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, ενίσχυση των δραστηριοτήτων αυτών με παραχωρήσεις γης, συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το υπό Ίδρυση Ινστιτούτο Ψηφιακής Γεωργίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Επιμελητήριο κ.λ.π.). Για αυτό και θα επιδιώξουμε πρώτα από όλα τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Περαιτέρω, θεωρούμε ότι πριν την επικείμενη συμπλήρωση 100 ετών από τη χωροθέτηση του Κεντρικού Πάρκου της πόλης, θα πρέπει επιτέλους να κατασκευαστεί και για το σκοπό αυτό θα πράξουμε οτιδήποτε αναγκαίο (απαλλοτριώσεις, κατεδαφίσεις, προκήρυξη διεθνούς ενδιαφέροντος μελέτης – σχεδιασμού κ.α.).
Τα ζητήματα της αποκομιδής και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, η υπογειοποίηση των κάδων, της δημιουργίας (στρατώνες) και ανάπτυξης των υπαρχόντων πάρκων, οι παιδικές χαρές, η ποδηλατοκίνηση, το κυκλοφοριακό, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, οι κοινωνικές δομές, οι δενδροφυτεύσεις, είναι ζητήματα προτεραιότητας για τη «Διάβαση Πεζών».

Infonews24: Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τους πολίτες μέχρι σήμερα;

Αν.Γ.: Η «Διάβαση Πεζών» και τα μέλη της, ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν συνάντησαν πουθενά και από κανέναν τίποτε άλλο εκτός από θετικές γνώμες. Όμως δυστυχώς, οι πολίτες ακόμη και σήμερα είναι διστακτικοί να δεχθούν ότι υπάρχει παράταξη που λειτουργεί διαφορετικά από αυτές που μέχρι και σήμερα ανέλαβαν τη διοίκηση του Δήμου, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Το «ραντεβού» με το «πελατειακό κράτος» – Δήμο ατυχώς είναι καθημερινό. Υπάρχουν ευτυχώς και εκείνοι που ακόμη και σήμερα την αξιοπρέπειά τους δεν την έχουν «δωρίσει». Η συνάντηση με αυτούς αποτελεί όαση ελπίδας, που με κάνει να παίρνω κουράγιο και να συνεχίζω την προσπάθεια για επικοινωνία με τους συμπολίτες μου.

Infonews24: Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε;

Αν.Γ.: Στις επερχόμενες εκλογές για το Δήμο Σερρών, υπάρχει μια παράταξη που είναι διαφορετική από τις άλλες, που δημιουργήθηκε και υπάρχει από τους πολίτες και όχι από έναν «χαρισματικό» ηγέτη – υποψήφιο Δήμαρχο. Μία παράταξη με συνέπεια στις αρχές και τις θέσεις που εκφράζει, που δεν συναλλάσσεται με κανέναν και για κανένα θέμα, που υπερασπίζεται το Δημόσιο Συμφέρον και προστατεύει ο Δημόσιο Χώρο. Αυτή η παράταξη είναι η «Διάβαση Πεζών». Μια κίνηση πολτών που τα μέλη της επιθυμούν να ζήσουν σε μια πόλη σύγχρονη, με όραμα, με συνέπεια και συνέχεια, με διεκδίκηση των δικαίων της. Μια πόλη που σκοπό της θα έχει να κάνει το όραμα πράξη και την ελπίδα ζωή. Μια Δημοτική Κίνηση που αξίζει να τύχει της εμπιστοσύνης των συμπολιτών της και να λάβει την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές. Η κίνηση αυτή έχει όνομα «ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ» .

Ποιος είναι ο Αντώνης Γεωργούλας

Ο Αντώνης Γεωργούλας γεννήθηκε στις Σέρρες το έτος 1963, όπου τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της MACERATTA Ιταλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου και έλαβε το Πτυχίο της Νομικής Σχολής και είναι Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Δίδαξε εργατικό δίκαιο ως έκτακτος καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Σερρών.

Κατά τα έτη 1991 – 1995 υπηρέτησε τους συμπολίτες του Σερραίους από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Σερρών και κατά τα έτη 1999 – 2003 από τη θέση του Νομαρχιακού Συμβούλου νομού Σερρών και το έτος 2000 υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Σερρών. Έχοντας την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου Σερρών διετέλεσε Πρόεδρος του Α’ Κρατικού Παιδικού Σταθμού Σερρών, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, του Δημοτικού Γυμναστηρίου Σερρών, του Εθνικού Ιδρύματος Κωφαλάλων Σερρών, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σερρών και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Σερρών. Είναι πατέρας δύο θυγατέρων, της Καλλιόπης και της Γεωργίας. Μέλος της Διάβασης Πεζών από το 2014.

Κοινοποίηση