Μεγάλες ζημίες στις αμυγδαλιές σε Ηράκλεια, Βισαλτία & Αμφίπολη- Αίτημα για αποζημιώσεις προς τον ΥΠΑΑΤ

Την κατά εξαίρεση κάλυψη των ζημιών από τον παγετό και την ακαρπία στις αμυγδαλιές από τον Ε.Λ.Γ.Α., ώστε δοθούν άμεσα οι σχετικές αποζημιώσεις στους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ηράκλειας Αναστάσιος Νεόλιατζης.

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο κ. Νεόλιατζης τονίζει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Η περιοχή του νομού Σερρών και ειδικά των δήμων Ηράκλειας , Βισαλτίας και Αμφίπολης υπέστη το τρέχον έτος 2019 σημαντικές ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιές) αρχικά λόγω του παγετού του Ιανουαρίου 2019 και εν συνεχεία λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων και ακραίων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας.
Τα δένδρα που βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας έχουν αρχίσει να χάνουν μεγάλο αριθμό καρπών με αποτέλεσμα να προαναγγέλλεται μηδαμινή έως ελάχιστη απόδοση σε καρπούς.

Μετά από αίτημα των αγροτών των περιοχών μας απευθυνθήκαμε στο αρμόδιο υποκατάστημα του Ε.Λ.Γ.Α Κεντρικής Μακεδονίας και πρόσφατα αρμόδιοι υπάλληλοι του Ε.Λ.Γ.Α επισκέφθηκαν τους δήμους μας και διενήργησαν έλεγχο και καταγραφή του φαινομένου. Οι γεωπόνοι όντως διαπίστωσαν την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος στην καλλιέργεια και καρποφορία της αμυγδαλιάς που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των καλλιεργητών.

Οι πληγέντες παραγωγοί των περιοχών μας είναι ανάστατοι , όπως είναι φυσικό, αφού οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ( Ισχυρός παγετός 2019 , άνυδρος χειμώνας και άνοιξη 2019 ) προοιωνίζουν ελάχιστη έως καθόλου συγκομιδή για το έτος 2019. Εξάλλου θεωρούμε πως είναι πλέον απαραίτητο να αναθεωρηθεί και ο κανονισμός αποζημιώσεων του Ε.Λ.Γ.Α ώστε να ενταχθούν σε αυτόν και καιρικά ή κλιματικά φαινόμενα που δεν είχαν προβλεφθεί έως σήμερα, όπως η ακαρπία , η ανομβρία κ.λ.π. αφού οι παραγωγοί καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να εγγυάται η πολιτεία την αποζημίωσή τους σε περίπτωση ζημίας.

Παρακαλούμε κύριε Υπουργέ όπως λάβετε σχετική απόφαση για την κατά εξαίρεση κάλυψη των ζημιών από τον παγετό και την ακαρπία στις αμυγδαλιές από τον Ε.Λ.Γ.Α ώστε δοθούν άμεσα οι σχετικές αποζημιώσεις στους αγρότες οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης αφού η αμυγδαλοκαλλιέργεια είναι η κατεξοχήν καλλιέργεια που συντηρεί τις οικογένειές τους.

Ζητούμε κ. Υπουργέ την παρέμβασή σας ώστε να υπάρξει η πολιτική βούληση για αποζημίωση της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς».

Κοινοποίηση