Κ. Περιστέρη: Στόχος μου ο Τύμβος Καστά της Αμφίπολης να γίνει επισκέψιμος

“Πλώρη” για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει βάλει η Κατερίνα Περιστέρη η γνωστή αρχαιολόγος, η οποία στις εκλογές της 26ης Μαϊού θα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα. Στόχος της όπως αναφέρει είναι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη να γίνει επισκέψιμος και να μπει στον κατάλαγο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ποια είναι η Κατερίνα Περιστέρη

Γεννήθηκα στην Καβάλα. Σπούδασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης & Αρχαιολογίας (Υπότροφος ΙΚΥ, εισαγωγική σειρά τρίτη και με άριστα στις επόμενες χρονιές) με τους καθηγητές Γ.Δεσποίνη, Μ.Ανδρόνικο, Δ.Παντερμαλή, Δ.Θεοχάρη. Συνέχισα τις Μεταπτυχιακές Σπουδές -DEA- στη Γαλλία, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο ParisI–Sorbonne – UFR d’ Art et d’ Archeologie – Prehistoire- Ethnologie – Anhtropologie. Παρακολούθησα παράλληλα μαθήματα σχετικά με την μεθοδολογία ανασκαφών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes(με καθηγητή τον P. Courbin).Εργάστηκα ως υπότροφος ερευνήτρια (Chercheur associée) στο Ίδρυμα Ερευνών CNRS στο Παρίσι (Paris I Sorbonne και Paris Meudon) και στη Νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής στο Jales της περιοχής Ardèche.

Ως φοιτήτρια και στη συνέχεια πτυχιούχος, εργάστηκα στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε ανασκαφές στη Θάσο και με την Εφορεία και με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή σε πρόγραμμα καταγραφών και τεκμηρίωσης αρχείων καθώς και με την Αρχαιολογική Εταιρεία ως επιστημονική συνεργάτης του Δ. Λαζαρίδη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην Αρχαία Αμφίπολη σε ανασκαφές στο Βόρειο Τείχος, την Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα μέχρι και τον διορισμό μου, έπειτα από γραπτό διαγωνισμό το 1980 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από το 1980 εργάζομαι ως μόνιμη αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αρχικά στην ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης (ανασκαφές στα Αρχαία Άβδηρα, στη Μαρώνια και στη Μεσημβρία – Ζώνη).

Από το 1983 στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας (ανασκαφές Ν. Καβάλας Προϊστορικός Οικισμός Ντικιλι-Τάς και σωστικές οικοπέδων, Ν. Δράμας ανασκαφή Ιερού Διονύσου στην Καλή Βρύση στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα, ανασκαφή Προϊστορικού Οικισμού Αρκαδικού Δράμας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσ/νικης με τον Γ. Χουρμουζιάδη, ανασκαφή Ταφικών Τύμβων Ρωμαϊκών Χρόνων στην παραμεθόρια περιοχή Ποταμών, Ν.Σερρών σωστικές ανασκαφές στην Αμφίπολη. Υπεύθυνη οργάνωσης και εκθεσιακού προγράμματος του νέου Μουσείου Δράμας που εγκαινιάστηκε το 2000 – Ανασκαφική έρευνα στη Θάσο ως υπεύθυνη αρχαιολόγος συνεργασίας με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στη θέση «Φαρί» σε αρχαϊκό αγγειοπλαστείο καθώς και στον Αρχαιολογικό Χάρτη νήσου Θάσου).

Στην ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών Κεντρικής Μακεδονίας, ανέλαβα ως Διευθύντρια από την ίδρυση της Εφορείας στις αρχές του 2004 μέχρι και το 2015 (ανασκαφές στον Νέο Σκοπό που μετά τις ανασκαφές έγινε η ταύτιση με την «Αρχαία Βέργη», αποικία των Θασίων επί του Στρυμόνα, ακόμη στο «Μαύρο Βράχο» Σιδηροκάστρου όπου βρέθηκε Ιερό Νυμφών, Απόλλωνα και Πάνα Ρωμαϊκών Χρόνων, στην Αρχαία Άργιλο καθώς και στην Αρχαία Αμφίπολη όπου έγινε ανασκαφή 400 τάφων Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων στο πλαίσιο του Οδικού Άξονα Σερρών Αμφίπολης 2010-2012, ανασκαφή σπιτιών του Αρχαίου Οικισμού και από το 2009-2010 ανασκαφή στο Αρχαϊκό Νεκροταφείο περιοχής Καστά και στην συνέχεια από το 2012 μέχρι και το 2014 η ανασκαφική έρευνα του Τύμβου ΚΑΣΤΑ Αμφίπολης.

Συμμετοχή σε συνέδρια Διεθνή και Τοπικά σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ευρώπη, Καναδά, Βαλκάνια).

Παρουσίαση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, έπειτα απο πρόσκληση της Ευρωβουλευτή Μ. Σπυράκη, 30-06-2016, του Ανασκαφικού Έργου Τύμβου Καστά 2010-2015.

Συνδιοργάνωση της έκθεσης “Μέγας Αλέξανδρος – Αρχαία Μακεδονία” στο Λούβρο 2011.

Διαλέξεις σε Πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού ( Μόντρεαλ ΙΙΙ Καναδά, Κύπρου, Γαλλίας Παρίσι, Lille, Ελβετίας Γενεύης και Λωζάνης, Βουλγαρίας Σόφια , Σωζόπολη, Blagoevgrad, Ιταλία) καθώς και σε Πολιτιστικά Ιδρύματα Ελλάδας Αθήνα, Θεσσαλονική, Χαλκίδα, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Ρόδος κ.α. και εξωτερικού (Αγγλία Λονδίνο, Βουλγαρία Blagoevgrad, Ιταλία Αρχαία Ποσειδωνία, Γαλλία Μουσείο Λούβρου κ.α.).

Πλούσιο συγγραφικό έργο(ενδεικτικά)

· Αρχαία Μακεδονία, (Νομός Σερρών – Αμφίπολη – Τύμβος Καστά) Εκδόσεις Μέλισσα 2017

· Αρχαία θέατρα της Μακεδονίας (Αμφίπολη), Εκδόσεις Διάζωμα, 2011

· Recherches sur les amphores grecques / Amphores et timbres amphoriques d’Abdere[45], E.De Broccard, Παρίσι, 1986.

· Une carriere antique aux environs de Drama, Bulletin de correspondance hellénique. 130, no. 2, (2006): 665, 2006

· Η Δράμα και η περιοχή της, Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας , 2002,2006,2010

· Η Καβάλα και τα Βαλκάνια, Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας, 2004

· Τουριστικός οδηγός Δήμου Προσοτσάνης, Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Σπηλαίου Πηγών Αγγίτη, 2002

Τιμητικές Διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Βραβεύσεις Για το έργο της, τιμήθηκε με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014» από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, στις 28 Οκτωβρίου του 2014.

Τον Νοέμβριο του 2014 βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λ. Κυρίζογλου

Τον Ιανουάριο του 2015, η Περιστέρη βραβεύτηκε και ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης των Σερρών από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης

Τον Νοέμβριο του 2015 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης Khaled al-Asaad (Χάλεντ Άσαντ) σε διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία Ποσειδωνία της κάτω Ιταλίας από αντιπροσωπεία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Κοινοποίηση