Λευκότοπος: Λαμπρή η υποδοχή της ιερής εικόνας της “Παναγιάς Σουμελά”

Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης για τον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση του πιστού λαού και μάλιστα στις δύσκολες σημερινές ημέρες, ανταποκρινόμενη και στο φιλοπάρθενο αίτημα του εφημερίου και όλων των κατοίκων της ενορίας του Τιμ. Προδρόμου Λευκοτόπου, με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική, στα πλαίσια μάλιστα των λατρευτικών ακολουθιών και εκδηλώσεων, που τελούνται με αφορμή την επέτειο εθνικής μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, υποδέχθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, στις 18:30 το απόγευμα, το ακριβὲς αντίγραφο της εφεστίου, ιεράς και θαυματουργού εικόνος της «Παναγίας Σουμελά», προστάτιδος και εφόρου των απανταχού Ποντίων, προερχόμενο από το ομώνυμο πανελλήνιο ιερὸ Προσκύνημα του Βερμίου Όρους.

Η υποδοχή της ιεράς εικόνος της Θεοτόκου, την οποία προφρόνως εκόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γ. Τανιμανίδη, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης, στην διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Κερδυλίων-Νιγρίτης. Το χαριτόβρυτο θεομητορικό εικόνισμα υποδέχθηκε σύσσωμος ο ιερός κλήρος της ευρύτερης περιοχής με επικεφαλής τον Σεβ. Ποιμενάρχη των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγο, οι Αρχές του τόπου, αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθος ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου.

Ακολούθως, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή προς τον Ιερὸ Ναὸ του Τιμ. Προδρόμου με την συνοδεία φιλαρμονικής, στρατιωτικού αγήματος, ποντιακών σωματείων και άλλων συλλόγων. Κατὰ την διαδρομὴ, τραγούδησαν γνωστοὶ καλλιτέχνες, υπὸ τους ήχους της ποντιακής λύρας, ενώ γυναίκες με παραδοσιακὲς φορεσιὲς έραιναν με ροδοπέταλα την ιερὰ εικόνα. Στην είσοδο του Ιερού Ναού πυρριχιστὲς χόρεψαν τον «Πυρρίχιο» προς τιμήν της Θεοτόκου. Αμέσως μετά, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» για την ιδιαίτερη αυτή ευλογία, την μεταφορά και την μόνιμη παραμονή της ιεράς και χαριτοφόρου εικόνος της Θεομήτορος στο χωρίο του Λευκοτόπου. Ομίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα αλλά και στην ένδοξο και μαρτυρική πορεία του Έθνους μας. «Η Παναγία Σουμελά, η πρόσφυγξ Παναγία, η πονεμένη μητέρα, προστάτις και έφορος των απανταχού Ποντίων», υπεγράμμισε ο Σεβ., «είναι το ασύλητο πνευματικό θησαυροφυλάκιο των χριστιανικών αρετών, η κραταιά προστασία, η διαχρονική σκέπη και υπέρμαχος στρατηγός του ορθοδόξου γένους μας».

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η Παναγία Σουμελά, που ενθρονίζεται σήμερα στον Λευκότοπο, φρουρός των βορείων συνόρων της Ελλάδος, ιερό κέντρο του ανά τον κόσμο ποντιακού ελληνισμού, εκφράζει την κοινή των Ελλήνων συνείδηση για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και την θέληση για ένα κόσμο αδελφωμένο που θα διδάσκεται όμως από την ιστορία».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Λευκοτόπου απένειμε τιμητική, αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γ. Τανιμανίδη.

Να σημειωθεί ότι η ιερά εικόνα της «Παναγίας Σουμελά» θα παραμείνει ως μόνιμη αγιαστική παρουσία στον Ιερό Ναό Τιμ. Προδρόμου Λευκοτόπου, ενός μικρού χωρίου της επαρχίας Βισαλτίας, στο κέντρο του Νομού Σερρών, που κατοικείται από Ποντίους.

Κοινοποίηση