Επιστολή της Φωτεινής Αραμπατζή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις ολοκληρωτικές καταστροφές του φυτικού κεφαλαίου στην περιοχή της Αλιστράτης

Την άμεση και τάχιστη στήριξη των πληγέντων παραγωγών του Νομού Σερρών, που χωρίς υπαιτιότητά τους θα απολέσουν το εισόδημα τους, ζητά με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η βουλευτής Σερρών, τονίζει ότι ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής Αλιστράτης Σερρών (Αγρόκτημα Αλιστράτης και Αγιοχωρίου), βρίσκεται σε απόγνωση λόγω της απίστευτης φυσικής καταστροφής που υπέστη, από τις ξαφνικές ισχυρότατες βροχοπτώσεις και τις έντονες χαλαζοπτώσεις, που σημειώθηκαν στις 2 Ιουνίου 2019, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές σε περισσότερα από 9.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Μάλιστα η κ. Αραμπατζή αναφέρει ότι σε έκταση, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνά τα 3.000 στρέμματα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική σε καλλιέργειες καλαμποκιού, σιτηρών, ρεβιθιών, καπνού, πυρηνοκάρπων και βαμβακιού και τα σιτηρά και τα ρεβίθια

ήταν στο τελικό στάδιο προ της συγκομιδής. Όπως συμπληρώνει η Τομεάρχης της ΝΔ δύσκολη είναι, η έστω μερική, επανόρθωση των ζημιών και στις άλλες καλλιέργειες. Ενώ, ειδικότερα για τη δυναμική καλλιέργεια του βαμβακιού, η αναγκαία όψιμη επανασπορά εκτός εποχής, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει μειωμένη παραγωγή. Γι αυτό ζητά, εκτός της αποζημίωσης επανασποράς να υπάρξει παρακολούθηση των φυτειών, ώστε να εκτιμηθεί το φθινόπωρο η βέβαιη ζημιά από την οψίμηση της καλλιέργειας.

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει την απελπισία των παραγωγών καθώς την ώρα, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πρωτοφανή οικονομική δίνη, που προκαλούν οι αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και η γιγάντωση του κόστους παραγωγής, βλέπουν την παραγωγή τους να χάνεται.

Ενώ την ίδια ώρα, όπως στηλιτεύει, νιώθουν και τεράστια ανασφάλεια απέναντι στον ΕΛΓΑ. Αφενός λόγω της έλλειψης ρευστότητάς του, που συνεπάγεται είτε τον αποκλεισμό λόγω ερμηνειών είτε τον καταλογισμό μικρών αποζημιώσεων αφετέρου λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή τους. Μάλιστα η ανασφάλεια και η αγανάκτηση επιτείνεται, συμπληρώνει η κ. Αραμπατζή, καθώς ο ΕΛΓΑ πλέον καταβάλλει μόνο το 70% των βεβαιωμένων αποζημιώσεων ενώ το εκτιμητικό έργο καθυστερεί δραματικά λόγω της περικοπής των οδοιπορικών των εκτιμητών από την παρούσα Κυβέρνηση.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, η Σερραία βουλευτής, απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητά την άμεση ενεργοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξει τάχιστη και δίκαιη καταγραφή των ζημιών, τάχιστη αποτύπωση του εκτιμητικού αποτελέσματος καθώς και κάλυψη των εξόδων επανασποράς για το βαμβάκι, τάχιστη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών ενώ ρωτά συγκεκριμένα πότε θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών του Νομού Σερρών.

Κοινοποίηση