Π. Τόσιος: «Αποφασιστική η συμβολή του Π. Γερουλάνου στην έναρξη των εργασιών στον Τύμβο Καστά»

 

«Πολιτισμός και Τουρισμός αποτελούν την ατμομηχανή ανάπτυξης για την οικονομική ενίσχυση του Ν. Σερρών»

Τον αποφασιστικό ρόλο του κ. Παύλου Γερουλάνου στην πορεία εξέλιξης της ανασκαφικής προσπάθειας στην Αμφίπολη επί υπουργίας του 2010-2011 παρουσίασε επιγραμματικά με ένα συνοπτικό χρονοδιάγραμμα ο υπ. Βουλευτής του ΚΙΝ. ΑΛ. Τόσιος Πασχάλης, την Τετάρτη 26/6, κατά την συνάντηση του με τον Παύλο Γερουλάνο.

«Τους δύο άντρες συνδέει πολιτική φιλία από τα «πέτρινα χρόνια», όταν το ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) ανέλαβε να σηκώσει το βάρος της διάσωσης της χώρας. Υπουργός πολιτισμού ο Παύλος Γερουλάνος, σε νευρολογικό πόστο στην κυβέρνηση, Αντιδήμαρχος Δημόσιας Διοίκηση και Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ο Πασχάλης Τόσιος διατήρησαν πολιτική φιλία τα επόμενα χρόνια,» τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου του κ. Τόσιου.

Ο Πασχάλης Τόσιος χάρισε ένα φάκελο στον Παύλο Γερουλάνο με αρχειακό υλικό όπου φαίνεται αναλυτικά η τεράστια συμβολή του τότε Υπουργού Πολιτισμού για το σημαντικό ανασκαφικό έργο που ξεκίνησε στην Αμφίπολη στον Τύμβο Καστά.

Σε στενή συνεργασία αρχικά, με το Διάζωμα του Σταύρου Μπένου υπογράφτηκε λίγο αργότερα, η πρώτη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπ. Πολιτισμού και στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προκειμένου αργότερα, να αρχίσουν οι εργασίες στο παγκοσμίου φήμης μνημείο του Ν. Σερρών.

Χρονοδιάγραμμα

Η ιστορία συνοπτικά έχει ως εξής :
• Η ανασκαφή της Αμφίπολης εξασφάλισε αρχικά τα πρώτα 50.000 από το υπουργείο Πολιτισμού (Παύλο Γερουλάνο) και συνέχισε.
• Τα επόμενα δύο χρόνια το υπουργείο – πολύ πιο γενναιόδωρο πλέον ενόψει των ανακαλύψεων – εκταμίευσε ακόμη 240.000 ευρώ.
• Τα σενάρια για τάφο της Ρωξάνης, του υιού ή του ίδιου του Μέγα Αλεξάνδρου ήταν αρκετά τότε για να εκταμιευθούν τότε συνολικά 440.000 ευρώ.

«Σήμερα ιδιαίτερα μετά τις απαράδεκτες καθυστερήσεις, η ανασκαφή της Αμφίπολης παραμένει μοναδικό παράδειγμα επιτυχημένης αρχικά χρηματοδότησης από το κράτος, επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, γεγονός που συστηματικά λησμονείται σήμερα. Ασφαλώς και δεν ήταν το μόνο στο νομό Σερρών (έργα στο Ζιντζιρλί Τζαμί, Πεντάπολη, Ηράκλεια, Τερπνή κ.α.) επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή,» δήλωσε ο κ. Πασχάλης Τόσιος.

Ο Παύλος Γερουλάνος στο Εργατικό Κέντρο

Η δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων Εργασίας συζητήθηκε στην σύσκεψη που έγινε το Εργατικό Κέντρο. Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης και ανάπτυξης που πρέπει να συνεχισθεί από την αρχή και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον λεγόμενο «Τουρισμό Περιπέτειας».

Ο υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Πασχάλης Τόσιος στην τοποθέτηση του για το θέμα αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναπτυξιακή και οικονομική άνοδο του Νομού μας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε Αγροτικό και Τουριστικό σχέδιο δράσης, αξιοποίηση της Γεωθερμίας και της Κερκίνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γερουλάνος είναι γνώστης των θεμάτων καθώς κατά την διάρκεια της Αντιδημαρχικής θητείας του κ. Τόσιου στο δήμο Ηράκλειας, οι δυο άντρες είχαν συνεργαστεί Θα είχε ενδιαφέρον να ανατρέξει κάποιος στα χρόνια εκείνης της εποχής όπου ο αριθμός αφίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ηράκλειας- Σιντικής (Λιθότοπος, Κερκίνη, Μπέλες) είχαν πολλαπλασιαστεί βάσει συγκεκριμένων δράσεων και προγράμματος.

Κοινοποίηση