Η “Φυτόφθορα” καταστρέφει τα καπνά στη Βισαλτία

Τις ζημιές που έχουν υποστεί καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Βισαλτίας παραθέτει ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Βισαλτίας Μιχάλης Τσερβίστας σε επιστολή που απέστειλε στους αρμόδιους φορείς. Η επιστολή φέρει τίτλο: Ζημιές στην καλλιέργεια του καπνού στην επαρχία Βισαλτίας και μείωση παραγωγής και εστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή ενώ κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Σερρών, στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και στους βουλευτές: Θεόφιλο Λεονταρίδη, Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, Ελευθέριο Αβραμάκη και Κώστα Μπούμπα.

Στο κείμενο ο κύριος Τσερβίστας ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών της περιοχής σημειώνοντας πως η ασθένεια του καπνού οφείλεται στον μύκητα “Φυτόφθορα” ή αλλιώς “Phytophora parasitica”

Αναλυτικά η επιστολή του καπνικού συνεταιρισμού

Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την λήψη μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών της επαρχίας ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ λόγω της μείωσης και της υποβάθμισης της παραγόμενης εσοδείας από την ασθένεια που οφείλεται στον μύκητα « phytophora parasitica «. Ο μύκητας ζει στο έδαφος και εισέρχεται από τις ρίζες του φυτού , οι οποίες μαυρίζουν και νεκρώνονται. Η ασθένεια μεταφέρεται στα χωράφια με τα νερά της βροχής από χωράφι σε χωράφι και δεν υπάρχουν χημικά σκευάσματα για την αντιμετώπισή της, παρά μόνο προληπτικά μέτρα, όπως η πολυετής αμειψισπορά στο χωράφι , η οποία καθίσταται αδύνατη λόγω του μικρού κλήρου χωραφιών που έχουν οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής μας.

Όλα τα παραπάνω επιφέρουν σημαντική μείωση στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στην καλλιέργεια του καπνού στην περιοχή μας. Η ασθένεια της φυτόφθορας του καπνού δεν εντάσσεται στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ και γι’ αυτό θα θέλαμε τη λήψη μέτρων σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Ελπίζουμε ότι θα ενστερνιστείτε τα παραπάνω προβλήματα και θα προβείτε σε άμεσες λύσεις για την καλύτερη αντιμετώπισή τους. Κατόπιν αυτού περιμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •