Άρθρο του Κ. Καρπουχτσή «Το κόμμα της επόμενης μέρας»

Άρθρο του Κώστα Καρπουχτσή-Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, π. Υποψήφιος Βουλευτής Σερρών ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

O ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου πήρε μια σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους του. Την εντολή να αποτελέσει το κόμμα της εκπροσώπησης των πολλών, των αγωνιούντων δημοκρατικών πολιτών, αλλά και να φέρει το κόμμα κοντά στην κοινωνία.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει αφού αναγνωρίζει τη σημασία και τη σπουδαιότητα του επαναπροσδιορισμού του σύγχρονου, του νέου και του προοδευτικού, να ενσωματώσει στους κόλπους του τους ανθρώπους που διαπνέονται από αντίστοιχες αξίες.

Ενδεχομένως, η στενή επαφή του με την κοινωνία, ήταν κάτι δύσκολο να συμβεί στις συνθήκες της διακυβέρνησης που κράτησε 4,5 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι μόλις τον περασμένο Αύγουστο κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να γυρίσει σελίδα για τη χώρα πετυχαίνοντας την έξοδό της από τα μνημόνια.

Τώρα όμως, ήρθε η στιγμή της ανασυγκρότησης και της οργάνωσης. Μιας νέας αντίληψης. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ως σημαντική προτεραιότητα ο μετασχηματισμός του κόμματος, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών. Στόχος είναι να επιτευχθεί η σύνδεση κόμματος και κοινωνίας και έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό. Είναι απαραίτητα η οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση, το «άνοιγμα» στους νέους ανθρώπους, το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή και μια διεύρυνση που θα περιλαμβάνει την ένταξη χιλιάδων νέων μελών.

Βέβαια, εκτός από τις νέες τεχνολογίες σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι βασικοί μεταφορείς της νέας αντίληψης .

Για αυτό και είναι σημαντικό να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν και νέα πρόσωπα – κοντά στα έμπειρα ήδη στελέχη- αντλώντας και από την δεξαμενή των ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συγκρότησής μιας προοδευτικής συμμαχίας και βγήκαν μπροστά και αγωνίστηκαν, ενώνοντας δυνάμεις, για «τις ζωές των πολλών».

Για να γίνουν τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει αναφορές στις τοπικές κοινωνίες και να αναδιατάξει ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών οργανώσεων. Η Νέα αντίληψη, εκτός από νέους ανθρώπους απαιτεί και νέες πρακτικές.

Να έχει διαρκή παρουσία σε κοινωνικά δρώμενα, εκπροσώπηση σε κάθε συλλογικότητα, μα κυρίως μια νέα οργανωτική δομή που θα μειώνει την απόσταση ανάμεσα στο κέντρο λήψης αποφάσεων και στο κέντρο πρόσληψης των ιδεών και των προβλημάτων. Και η νέα αυτή δομή, οφείλει να δώσει δυνατή φωνή σε οργανώσεις περιφερειακών πόλεων όπως αυτές θα προκύψουν από την αναδιοργάνωση.

Να γίνει ένα κόμμα συμμετοχικό, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Άλλωστε τα δεδομένα της νέας εποχής και οι «απαιτήσεις» των νέων ανθρώπων ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο των συνελεύσεων και των εσωτερικών συζητήσεων που μοιάζουν πολλές φορές ατελείωτες και ίσως όχι τόσο ελκυστικές για συγκεκριμένες γενιές.

Η επόμενη μέρα δεν έχει να κάνει με όρους και πρακτικές του παρελθόντος. Καλούμαστε από τη μια να αφήσουμε πίσω τις παλιές πρακτικές συστημικών κομμάτων για να πάμε

μπροστά, και από την άλλη να υπερβούμε παραγωγικά τους φόβους που γεννά η κάθε αλλαγή.

Ας αφουγκραστούμε λοιπόν, και τις απαιτήσεις των καιρών.

Κλειδί στη διεύρυνση αποτελεί η νέα γενιά που ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σε ποσοστό περίπου 37%. Η νέα γενιά πρέπει να συμμετέχει στον μετασχηματισμό του κόμματος, με βασική όμως, προϋπόθεση να έχει με έναν τρόπο την εγγύηση ότι το κόμμα έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να ενσωματώσει στο πρόγραμμα του τις προσδοκίες της και να ενισχύσει τη διάθεσή της για ενεργό συμμετοχή.Οι νέοι πρέπει να δουν το κόμμα ως θερμοκοιτίδα των ιδεών τους, να γίνουν κοινωνοί και αυτοί της αλλαγής.

Από την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στόχο την εκπλήρωση του ιστορικού ρόλου που του ανέθεσε η ελληνική κοινωνία ως κυρίαρχου πόλου της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, δεν μπορεί να λείπει κανείς από όσους νοιώθουν κοντά στον πυρήνα των ιδεών του.

Βέβαια, καθένας πρέπει να βρει τον ρόλο του, και να του δοθεί το περιθώριο για να τον βρει. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθούν κατάλληλα άνθρωποι από τις τοπικές κοινωνίες, άνθρωποι που θα προσφέρουν στο μέλλον της παράταξης και τελικά, σε μια επόμενη ιστορική συγκυρία, της χώρας.

 

0 Shares