Συγκίνηση στην Κορμίστα Σερρών για τα 91 θύματα της Βουλγαρικής θηριωδίας


Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 91 θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας της 1ης Οκτωβρίου 1941, πραγματοποιήθηκαν στην Κορμίστα Σερρών, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή.

Επίσης, το παρών έδωσαν ο Σερραίος βουλευτής της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης και ο Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής.

Την ημέρα αυτή οι κάτοικοι της Κορμίστας θρηνούν και τιμούν τους προγόνους τους, που έζησαν τη ναζιστική φρίκη του Ολοκαυτώματος, όταν το πρωί της 1ης Οκτωβρίου 1941, βουλγαρικό απόσπασμα οδήγησε 125 περίπου άνδρες στο υπόγειο του Κοινοτικού Καταστήματος κι εκεί επιχείρησε με πολυβολισμούς και χειροβομβίδες να τους εκτελέσει.

Η γενναία αντίσταση των ανδρών είχε αιφνιδιάσει τους Βούλγαρους, αλλά δεν τους απέτρεψε να αποτελειώσουν το έργο τους, δολοφονώντας τελικά 91 από αυτούς.

Για τη σφαγή της Κορμίστας, που χαρακτηρίστηκε το 2014 ως «μαρτυρική πόλη», η Υφυπουργός δήλωσε:
«Η γνώση της ιστορίας και η μνήμη των γεγονότων πρέπει να λειτουργούν πάντα παιδευτικά και αφυπνιστικά για τους λαούς. Γι’ αυτό και όσοι βρισκόμαστε σ’ αυτό το μαρτυρικό χωριό της Μακεδονικής γης, κάθε 1η του Οκτωβρίου οφείλουμε να μην ξεχνάμε τη θηριωδία των βουλγαρικών στρατευμάτων, που δολοφόνησαν τον Οκτώβριο του 1941, 91 συμπατριώτες μας με βάναυσο τρόπο.
Η Κορμίστα πλήρωσε με βαρύ “φόρο” αίματος την αντίσταση των κατοίκων της και το πάθος τους για ελευθερία. Όμως η αντίσταση αυτή δεν πήγε χαμένη. Έγινε φωτεινός φάρος και ανεξίτηλο δίδαγμα για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό είναι χρέος μας να θυμόμαστε πάντα σε ποιο βαθύ σκοτάδι βυθίστηκε η Ευρώπη την περίοδο του φασισμού και του ναζισμού αλλά και τι υπέστη η χώρα μας από τις θηριωδίες του Χίτλερ και των συμμάχων του.
Είναι χρέος μας να βρισκόμαστε πάντα απέναντι σε πολιτικές και πρακτικές, που πνίγουν την ελευθερία, που δολοφονούν τη δημοκρατία. Θα είμαστε πάντα απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό, όποια έκφραση κι αν έχουν, με όποιο περιτύλιγμα κι αν επιχειρούν να καλυφθούν».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •