«Οι ουράνιοι προστάτες της Εκκλησίας των Σερρών και ο κοινός συνεορτασμός τους»

«Οι ουράνιοι προστάτες της Εκκλησίας των Σερρών και ο κοινός συνεορτασμός τους» αυτός ήταν ο τίτλος της ημερίδας που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας το πρωί του Σαββάτου σε γνωστό ξενοδοχείο στις Σέρρες.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ και οι  καθη­γη­τές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Παναγιώτης Σκαλτσής και κ. Ιωάννης Μπάκας, οι οποίοι αναφέρ­θηκαν, εξ επό­ψεως θεολογικής και λειτουργικής, στην τιμή των Αγίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως και στα κυριώτερα σημεία του συναξαρίου των συνολικώς 21 αγίων που συνδέονται με την περιώνυμο Εκκλησία των Σερρών από των Αποστολικών χρόνων έως και της νεωτέρας εποχής.
Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος έκανε αναφορά στους διαλάμψαντες όπως τους χαρακτήρισε Αγίους αυτού του τόπου, ο οποίος δεν είναι μόνον τόπος ηρώων αλλά αποτελεί και ευλογημένη γη μαρτύρων και οσίων. “Η Εκκλησία των Σερρών καυχάται εν Κυρίω καθώς στολισμένη με τα αίματα των αγίων μαρτύρων της πορεύεται μέσα στην ανθρώπινη ιστορία αγιαστικώς και σωστικώς, έχουσα ως προστατευτικό νέφος υπεράνω αυτής το πολυπληθές νέφος των τοπικών της αγίων. Οι άγιοι χωρίς να χάνουν ποτέ τον οικουμενικό τους χαρακτήρα, ως ηλιόμορφα τέκνα της αγιοτρόφου Ορθοδόξου Εκκλησίας μας αναδεικνύονται δια της ζωής των πραγματικώς φιλόθεοι και δια των ιερών πρεσβειών τους και αληθώς φιλάνθρωποι. Οι Άγιοι αγαπούν και ενθυμούνται φιλοστόργως στην δόξα της Βασιλείας των ουρανών και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τις οποίες πρεσβεύουν αδιαλείπτως ως μεσίτες προς τον φιλάνθρωπο Θεό”.
 
Ο εορτασμός της Συνάξεως πάντων των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων θα τελείται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Νοέμβρη. Φέτος η εορτή τιμάται κατά το τρέχον διήμερο Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Νοεμ­βρίου, με επίκεντρο τον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών.
Στην ημερίδα παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Βισαλτίας  Αθανάσιος Μασλαρινός, εκπρόσωπος του Δημάρχου Σερρών Κωνσταντίνος Δινάκης, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι Διοικητές του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι των λοιπών αρχών των Σερρών.
Πληροφορίες και φωτογραφίες από Romfea.gr
12 Shares