Στη Λίμνη Κερκίνη οι δύο νεαροί ροδοπελεκάνοι από την Κύπρο (Φώτο & Βίντεο)

Ταξίδεψαν από την Κύπρο και έφτασαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λίμνη Κερκίνη. Ο λόγος για τους δύο νεαρούς ροδοπελεκάνους, οι οποίοι απελευθερώθηκαν κοντά στη νησίδα ξεκούρασης των πελεκάνων η οποία είναι κοντά στον Λιθότοπο

Στα πουλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί έγχρωμα πλαστικά δακτυλίδια για να μπορούν να ταξιδέψουν και για να είναι δυνατή η παρακολούθησή τους.

Αφού για λίγα δευτερόλεπτα ο πρώτος ροδοπελεκάνος δεν ήθελε να βγει από το κλουβί μεταφοράς, αμέσως μετά πέταξε βιαστικά να συναντήσει τους υπόλοιπους πελεκάνους. Η ευκολότερη απελευθέρωση που έχει γίνει ποτέ. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τα δύο πουλιά απομακρύνθηκαν πετώντας.

Gepostet von Lake Kerkini National Park am Donnerstag, 5. Dezember 2019

O ροδοπελεκάνος είναι πολύ μεγάλο πτηνό, εύκολα αναγνωρίσιμο εκεί όπου συχνάζει, ανάμεσα στα άλλα υδρόβια πτηνά. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος είδος πελεκάνου, υπολοιπόμενος μόνον του αργυροπελεκάνου σε μήκος, με επίσης εντυπωσιακό άνοιγμα πτερύγων, το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο για υδρόβια πουλιά, υπολοιπόμενο μόνον των άλμπατρος.

Το διαιτολόγιο των ροδοπελεκάνων αποτελείται σε υψηλότατο ποσοστό από ψάρια, βάρους 300-600 γραμμαρίων κατά μέσον όρο.

Οι ροδοπελεκάνοι πετούν με τον χαρακτηριστικό τρόπο των πελεκάνων, δηλαδή σε ευθείες γραμμές, χωρίς συχνές αλλαγές κατεύθυνσης, με λίγα και δυνατά φτεροκοπήματα που, διακόπτονται από αερολισθήσεις.

Στον ελλαδικό χώρο ο ροδοπελεκάνος απαντάται και με τις ονομασίες Πελεκάνι, Σακκάς και Τουμπανιάς (Μεσολόγγι)

Ο δεύτερος ροδοπελεκάνος "αρνούνταν¨να βγει από το κλουβί (χαρακτηριστικά τα πρώτα και τα τελευταία δευτερόλεπτα από το βίντεο του πρώτου ροδοπελεκάνου). Αφού αποφάσισε να βγει, χρειάστηκε λίγα μόνο δευτερόλεπτα σκέψης για να πετάξει (μάλιστα αυτός προτίμησε νε απομακρυνθεί προς το φράγμα και να ενωθεί με μερικούς πελεκάνους που κολυμπούσαν και ψάρευαν εκεί).

Gepostet von Lake Kerkini National Park am Donnerstag, 5. Dezember 2019

Φωτογραφίες και βίντεο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

89 Shares