Στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών ο Μαθηματικός Διαγωνισμός


Ο Διαγωνισμός Μαθηματικών Ικανοτήτων «Πυθαγόρας» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών.

Οι στόχοι του είναι:
• Να αναπτύξουν οι μαθητές την κριτική τους ικανότητα και σκέψη.
• Να κατανοήσουν σε βάθος και να εφαρμόσουν τις βασικές μαθηματικές έννοιες που υπάρχουν στα αναλυτικά προγράμματα των Μαθηματικών.
• Να αναγνωρίσουν τη σημασία των Μαθηματικών στην καθημερινή πραγματικότητα και στην κατανόηση και ερμηνεία του κόσμου που μας περιβάλλει.

Ο διαγωνισμός δεν ελέγχει τη σχολική επίδοση και τις γνώσεις των μαθητών, αλλά την ικανότητα να σκέφτονται με εφόδιο τη μαθηματική γνώση, ενώ στοχεύει όχι στον ανταγωνισμό, αλλά στη συμμετοχική άμιλλα μεταξύ των μαθητών, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις καθώς αναφέρεται κυρίως σε ικανότητες.

Από την ανάλυση των απαντήσεων και τις επεξηγήσεις που θα δοθούν, ο κάθε μαθητής θα αντιληφθεί όχι τόσο τι λάθος έκανε, αλλά γιατί το έκανε και πώς μπορεί να αναπτύξει τις μαθηματικές ικανότητές του στο μέλλον.

Οι στοιχειώδεις γνώσεις που απαιτούνται από τους διαγωνιζόμενους μαθητές αναφέρονται σε όσα έχουν διδαχθεί στις μικρότερες τάξεις μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού. Μαζί με τα θέματα του διαγωνισμού θα δίνεται ένα τετρασέλιδο με όλες τις βασικές γνώσεις που θα πρέπει να γνωρίζει ο διαγωνιζόμενος.

Τα θέματα επιλέγονται από την επιτροπή Διαγωνισμών της ΕΜΕ, η οποία έχει πολυετή πείρα σε θεματοδότηση μαθηματικών διαγωνισμών και είναι επικεντρωμένα στην Ελληνική Εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Θα υπάρχουν 6 ομάδες θεμάτων οι οποίες θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η 1η ομάδα θα καλύπτει την τάξη Β΄ Δημοτικού

Η 2η τις τάξεις Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού, η 3η τις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, η 4η την Α΄ Γυμνασίου, η 5η την Β΄ Γυμνασίου και η 6η την Γ΄ Γυμνασίου.

Οι μαθητές θα απαντούν σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με όποια σειρά θέλουν. Όλες οι ερωτήσεις βαθμολογούνται με 4 μονάδες (Άριστα είναι το 100) και δεν υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση για τις λάθος απαντήσεις ή για τη μη απάντηση.

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι μαθητές θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της ΕΜΕ, καθηγητή του ΕΜΠ κ. Ανάργυρο Φελλούρη.

Το 20% των μαθητών για κάθε τάξη με την καλύτερη επίδοση, που θα διαγωνιστούν στο εξεταστικό κέντρο του Αριστοτέλειου Εκπαιδευτηρίου όπως και σε κάθε άλλο εξεταστικό κέντρο, θα βραβευτούν σε ειδική τελετή που θα ανακοινωθεί, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Το κόστος συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι 10 €. Η τιμή των 10 € καλύπτει το κόστος της διοργάνωσης του διαγωνισμού και το περιοδικό της ΕΜΕ «Πυθαγόρας» που θα παραλαμβάνει ο κάθε διαγωνιζόμενος μαζί με τη βεβαίωση συμμετοχής του στο τέλος του διαγωνισμού. Το περιοδικό περιλαμβάνει ενδιαφέροντα άρθρα μαθηματικού περιεχομένου, θέματα ανά τάξη για εξάσκηση στο διαγωνισμό «Πυθαγόρας» και στο τέλος δίνονται οι αναλυτικές απαντήσεις των θεμάτων του διαγωνισμού.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020
Τόπος: Αμφιθέατρο του Αριστοτέλειου Εκπαιδευτηρίου Σερρών
Ώρα προσέλευσης: 9.00΄ πμ
Ώρα έναρξης: 9.30΄
Διάρκεια: 1.30΄

Οι αιτήσεις συμμετοχής με το ποσό των 10€ θα καταθέτονται μέχρι την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020:
(α) στη γραμματεία του Αριστοτέλειου Εκπαιδευτηρίου Σερρών (6ο χλμ Σερρών – Δράμας, τηλ. 2321051111 Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 πμ έως 2 μμ) ή
(β) στο παράρτημα μας επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 29 (λίγο πριν το Ταχυδρομείο, τηλ. 2321181079 Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 πμ έως 2 μμ) ή
(γ) με αποστολή στο email [email protected] μαζί με το καταθετήριο των 10 € στο λογαριασμό GR8401722560005256070116718 της τράπεζας Πειραιώς με δικαιούχο την εταιρεία Εκπαιδευτήρια Σερρών ΕΠΕ.

Οι εκπρόθεσμες αιτήσεις θα γίνονται επίσης δεκτές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η βεβαίωση συμμετοχής και το περιοδικό «Πυθαγόρας» δεν θα δίνεται στο τέλος της εξέτασης αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε:
– στον ιστότοπο της ΕΜΕ: http://www.hms.gr/pythagoras/index.html
– στον ιστότοπο του Αριστοτελείου: www.aristotelio.gr

Κοινοποίηση