Συμβολική συνεισφορά στο Συσσίτιο Απόρων του Σιδηροκάστρου από τους μαθητές του 2ου Δ.Σ.

Μια εξαιρετική πράξη επίδειξης αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου από εκπαιδευτικούς και μαθητές/ήτριες του σχολείου μας. Η κ. Λεμονιά Τσολακίδου και ο κ. Παύλος Παυλίδης συμφώνησαν με τα παιδιά των τάξεων Δ΄ και Γ΄ να κάνουν πράξη το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της αγάπης . Και μάλλον βρήκαν ένα ιδιαίτερα ευφυή τρόπο.

Πρώτα μάζεψαν πολλά από τα παντζάρια και τα σπανάκια που ήταν έτοιμα για συγκομιδή από τους Σχολικούς Κήπους. Στη δουλειά αυτή βοήθησαν με χαρά και παιδιά προσφύγων και μεταναστών της τάξης υποδοχής, τα οποία εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην αυλή για κάποιο άλλο μάθημα.

Στη συνέχεια οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς επισκέφθηκαν την Μαθητική Εστία Σιδηροκάστρου, κτίριο στο οποίο πληροφορηθήκαμε ότι φιλοξενούνται μαθητές Λυκείου και σπουδαστές του ΙΕΚ που φοιτούν στο Σιδηρόκαστρο  και κατάγονται από άλλα χωριά.

Εκεί τους υποδέχτηκαν ο κ. Τάσος Βασιλειάδης και ο κ. Πέτρος  Παπαδόπουλος, ο αρχιμάγειρας, ο οποίος και μας ενημέρωσε με λεπτομέρειες για το ποια ακριβώς είναι η κοινωνική συνεισφορά του Συσσιτίου.

Οι μαθητές έμαθαν ότι το Συσσίτιο Απόρων προσφέρει καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή γεύμα για 50 περίπου άπορους-φτωχούς συμπολίτες μας. Μάλιστα την Παρασκευή οι μερίδες είναι κάπως ενισχυμένες εξαιτίας του Σαββατοκύριακου που ακολουθεί. Οι άποροι είναι κάτοικοι του Σιδηροκάστρου και των γύρω χωριών και συνήθως έρχονται οι ίδιοι στη Μαθητική Εστία για να παραλάβουν το φαγητό τους. Επιπλέον το Συσσίτιο καλύπτει και τις διατροφικές ανάγκες των 25 περίπου οικότροφων μαθητών/τριών της Μαθητικής Εστίας.

Οι συλλογικότητες που στηρίζουν και τροφοδοτούν με χορηγίες το Συσσίτιο είναι η αδελφότητα «Ευαγγελισμός», η Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου αλλά και εθελοντές πολίτες όπως οι ίδιοι οι μαθητές μας, οι οποίοι στη συνέχεια πρόσφεραν στο Συσσίτιο ένα μέρος από τη σοδειά των Σχολικών Κήπων. Πιο συγκεκριμένα, παρέδωσαν στον αρχιμάγειρα πέντε σακούλες με φρεσκοκομμένα παντζάρια και άλλες πέντε με σπανάκια, ώστε να φτιαχτούν υγιεινότατες σαλάτες ή πολύ θρεπτικό σπανακόρυζο και σπανακόπιτες.

Οι μαθητές/τριές ήταν πολύ τυχεροί.  Οι υπεύθυνοι του συσσιτίου μετά την ενημέρωση κέρασαν υπέροχα σοκολατάκια και αμέσως μετά, για να ευχαριστήσουν τα παιδιά ακόμη περισσότερο, προσφέρθηκαν να τους ξεναγήσουν στη μεγάλη επαγγελματική κουζίνα του Συσσιτίου, όπου όλα έλαμπαν από νοικοκυροσύνη και καθαριότητα. Εκεί ο απόφοιτος μάγειρας του ΙΕΚ Σιδηροκάστρου κ. Γιάννης Ιντζές, ο οποίος κάνει την πρακτική του στο Συσσίτιο,  έδειξε πολύ πρόσχαρα στους μικρούς επισκέπτες ενδιαφέροντα μυστικά της κουζίνας που δεν γνώριζαν.

Οι μαθητές έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και τη χαρά ότι προσέφεραν κι αυτοί κάτι στη φιλανθρωπική προσπάθεια που γίνεται. «Η καλλιέργεια των Σχολικών Κήπων μας έδωσε την ευκαιρία να λάβουμε κι εμείς μέρος σε δράσεις που διαπνέονται από τη λογική της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους ανθρώπους που εργάζονται για το Συσσίτιο Απόρων για την υποδοχή, την φιλοξενία και τα μαθήματα που μας πρόσφεραν. Τους ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και να είναι γεροί για να συνεχίσουν την προσφορά τους προς τους φτωχούς συμπολίτες μας.» αναφέρει η ανακοίνωση του 2ου Δημοτικού σχολείου Σιδηροκάστρου.

17 Shares