“Κόλιντα Μπάμπω” στα Καλά Δένδρα

Αναβίωσε και φέτος στα Καλά Δένδρα του Δήμου Σερρών το έθιμο “Κόλιντα Μπάμπω” που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής άναψαν το βράδυ του Σαββάτου φωτιά, φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω», δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο, οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.

Το “Κόλιντα Μπάμπω” είναι ουσιαστικά τα κάλαντα στη γιαγιά, με μια φράση που είναι γνωστή σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και την συναντούμε ‘όχι μόνο στην Μακεδονία αλλά και στην Θράκη.

«Στα Καλά Δένδρα Σερρών, τα έθιμα των Χριστουγέννων τηρούνται. Η φωτιά άναψε και το ζεστό κρασί προσφέρθηκε γενναιόδωρα. Παλιότερα, οι νέοι του χωριού γυρνούσαν την φωτιά σε όλες τις γειτονιές την παραμονή, τραγουδώντας τα Κάλαντα. Συγχαρητήρια στο Τοπικό Συμβούλιο και στον Πρόεδρο των Καλών Δένδρων ΜΑΚΗ ΤΣΙΜΑ, που μαζί με τους κατοίκους, κρατούν τις Παραδόσεις!» έγραψε στο Facebook η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Σερραίων» Αριάδνη Παππαφωτίου που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Παρόντες στο έθιμο ήταν ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Χρυσάνθη Παλάζη, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γιάννης Γάτσιος, οι πρόεδρος των γύρω τοπικών κοινοτήτων και βεβαίως οι κάτοικοι των Καλών Δένδρων.

 Φωτογραφία Αριάδνη Παπαφωτίου-Facebook

15 Shares