Οι ρόλοι αντιστράφηκαν στη Νέα Πέτρα Σερρών-Το έθιμο της “Μπάμπως” (Φώτο & Βίντεο)

Αναβίωσε και φέτος με απόλυτη επιτυχία στη Νέα Πέτρα Σερρών το έθιμο της “Μπάμπως”. Εδώ και 97 χρόνια κάθε 8 Γενάρη οι ρόλοι στο χωριό της Νέας Πέτρας αντιστρέφονται. Αυτή την ημέρα οι γυναίκες διασκεδάζουν χωρίς να κάνουν καμία δουλειά ενώ οι άνδρες θα κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, θα σκουπίσουν, τα τινάξουν τα στρώματα, θα μαγειρέψουν και θα φροντίσουν τα παιδιά.

Η μέρα αυτή είναι μέρα τιμής στην γηραιότερη γυναίκα του χωριού (μπάμπω) που εκτελούσε και χρέη μαμής. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι Θρακιώτισσες από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης και το γιορτάζουν κάθε χρόνο από την εγκατάσταση τους στην Ν. Πέτρα Σερρών.

Σύμφωνα με τους λαογράφους το έθιμο έχει ρίζες αρχαιοελληνικές και θυμίζει τα θεσμοφόρια και περισσότερο τα Αλώα που γίνονταν την ίδια εποχή.

Από το πρωί της 8ης Ιανουαρίου ομάδες παντρεμένων γυναικών με ένα μπακίρι νερό και δέσμη βασιλικού γυρνούν στα σπίτια του χωριού, με γκάιντα κ ψάλλοντας το τροπάριο του Ιορδάνη και δίνοντας ευχές προσπαθούν να μαζέψουν τα αγαθά για το βραδινό τους γλέντι και να πάρουν μαζί τους και τις υπόλοιπες γυναίκες του χωριού.

Μόλις μαζευτούν όλες στην κεντρική πλατεία ξεκινάν με πομπή προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα και να πάρουν οι νιόπαντρες η όσες δεν είχαν γεννήσει παιδιά ακόμη τις ευχές της για τεκνοποίηση. Στην συνέχεια την ανεβάζουν σ ένα κάρο στολισμένο που το σέρνουν με τα χέρια τους και σχηματίζοντας πομπή και με σκωπτικά τραγούδια χορό και κρασί την περιφέρουν στην πλατεία . Κατά την διάρκεια όλων των παραπάνω δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας διότι τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για αντρικά αυτιά. Αν παρ’ όλα αυτά τολμήσει κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν ,τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στην συνέχεια θα δημοπρατήσουν.