Η Ford μπαίνει στην πρίζα με την Mustang Mach-E

Του Γιώργου Δαμιανίδη

Η Ford αποκάλυψε σήμερα για πρώτη φορά τη νέα Mustang MachE στο ευρωπαϊκό κοινό, με την ευκαιρία του λανσαρίσματος της εμπειρίας Go Electricπου στόχο έχει να συνεισφέρει στην ομαλή μετάβαση των αγοραστών της γηραιάς ηπείρου σε ένα εξηλεκτρισμένο μέλλον.

Με προβλεπόμενη αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 600 km στο πλαίσιο του πρωτοκόλλουWLTP1, η πλήρως ηλεκτρική Mustang MachE στοχεύει να βάλει τέλος το «άγχος αυτονομίας»αποτελώντας για την Ford την αιχμή του δόρατος σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη γκάμα εξηλεκτρισμένων οχημάτων.

Οι πελάτες της Ford στην Ευρώπη θα μπορούν έως τα τέλη του 2021 να επιλέξουν ένα από τα18 εξηλεκτρισμένα οχήματα της, με τα 14 από αυτά να διατίθενται κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Η εταιρεία υπόσχεται να προσφέρει εξηλεκτρισμένες εκδόσεις σε όλα τα μελλοντικά επιβατικά μοντέλα της. Σε όλο τον κόσμο, η Ford επενδύει πάνω από 11 δις δολάρια για τον εξηλεκτρισμό των οχημάτων της.

Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα της Ford βασίζονται σε μία γκάμα τεχνολογιών που περιλαμβάνει ήπια υβριδικά (48-volt), πλήρως υβριδικά, plugin υβριδικά και ηλεκτρικά συστήματα κίνησης,προσφέροντας έτσι καινοτόμες λύσεις, οι οποίες ταιριάζουν σε όλες τις απαιτήσει των αγοραστών. Η Ford εκτιμά ότι το όφελος στο κόστος καυσίμου που θα έχουν οι πελάτες της μόνο από τις εξηλεκτρισμένες εκδόσεις των μοντέλων Fiesta, Focus και Kuga, μπορεί να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.2

Τα πλήρως ηλεκτρικά και plugin υβριδικά μοντέλα της Ford θα υποστηρίζονται από έναολοκληρωμένο πακέτο με λύσεις φόρτισης (Ford Charging Solutions), το οποίο θα προσφέρει ομαλή πρόσβαση σε όλη την Ευρώπη τόσο σε οικιακούς φορτιστές, όσο και σε δημόσιουςσταθμούς και σημεία φόρτισης. Οι αγοραστές της Mustang MachE που θα κάνουν μία κράτησητο 2020, θα λάβουν δωρεάν συνδρομή διάρκειας 1 έτους για υπηρεσίες της εφαρμογήςFordPass, η οποία προσφέρει πρόσβαση για χρήση του Δικτύου Φόρτισης FordPass και πληρωμή των αντίστοιχων υπηρεσιών από ένα λογαριασμό.3

Η Ford ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει 1.000 σταθμούς φόρτισης σε εγκαταστάσειςτης εταιρείας σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας, προκειμένου να καταστήσει τη φόρτιση απλή και άνετη για τους εργαζομένους της. Ο Stuart Rowley, president, Ford Ευρώπης, κάλεσε κυβερνήσεις, βιομηχανίες και ινστιτούτα να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια για εξηλεκτρισμό με ταχύτερη επέκταση των δημόσιων υποδομών.

«Η Ford βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πραγματικής αλλαγής και δεσμευόμαστε ναπροσφέρουμε σε όλους τους πελάτες μας την μεγαλύτερη γκάμα επιλογών εξηλεκτρισμού» δήλωσε ο Rowley. «Οι υποδομές αποτελούν ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας προκειμένου οι πελάτες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ηλεκτροκίνηση, αλλά δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Οι επενδύσεις που πρέπει να επιταχυνθούν από τους βασικούςενδιαφερόμενους σε όλη τη Μ. Βρετανία και την Ευρώπη είναι σημαντικότερες από ποτέ.»

Η Mustang MachE εξελίχθηκε στην Ευρώπη, για την Ευρώπη

Η Mustang MachEένα αυτοκίνητο που διέπεται από τις ίδιες αρχές οι οποίες ενέπνευσαν όλααυτά τα χρόνια το δημοφιλέστερο σπορ κουπέ μοντέλο σε όλο τον κόσμο φτάνει στην Ευρώπη αργότερα μέσα στη χρονιά.

Η Ford δημιούργησε την πλήρως ηλεκτρική Mustang MachE SUV μέσω μιας εξελικτικήςδιαδικασίας επικεντρωμένης αποκλειστικά στις ανάγκες και επιθυμίες των πελατών. Οι μηχανικοίτης Ford Ευρώπης ενεπλάκησαν από την αρχή στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του οχήματος, στο επιμέρους μέρη της καθώς και στα χαρακτηριστικά των λογισμικών συστημάτων του, ώστε το τελικό προϊόν να καλύπτει τις ανάγκες των ευρωπαίων καταναλωτών.

Οι προδιαγραφές ελατηρίων και αμορτισέρ, το σύστημα διεύθυνσης με την ηλεκτρικήυποβοήθηση, το σύστημα ελέγχου ευστάθειας και οι ρυθμίσεις της τετρακίνησης της MustangMachE έχουν προσαρμοστεί ειδικά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών δρόμων αλλά και το στυλ οδήγησης των αγοραστών της γηραιάς ηπείρου.

Εξοπλισμένη με την μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία (extendedrange) και κίνηση στους πίσω τροχούς, η ηλεκτρική αυτονομία της Mustang MachE φτάνει τα 600 km, σύμφωνα με το πρωτόκολλο World Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP), παρέχοντας έτσιμεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα μεγάλα ταξίδια. Αξίζει να σημειωθεί πως το 85% των πελατώνMustang MachE που προχώρησαν σε προπαραγγελία έχουν επιλέξει την έκδοση με την μεγαλύτερη μπαταρία (extendedrange).

Με μέγιστη ισχύ φόρτισης 150 kW στους σταθμούς της κοινοπραξίας IONITY, η Mustang MachE θα μπορεί να αυξήσει την αυτονομία της έως και για 93 χλμ. με φόρτιση που θα διαρκεί μόλις10 λεπτά.4 Η Mustang MachE στην έκδοση standardrange υπολογίζεται πως θα μπορεί να φορτίζει την μπαταρία της από το 10% έως και το 80% της μέγιστης χωρητικότητας της σε περίπου 38 λεπτά σε σταθμό ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος DC.5

Στο σπίτι, η Ford προσφέρει μία λύση επιτοίχιου φορτιστή (Ford Connected Wallbox) με πέντεφορές μεγαλύτερη ισχύ φόρτισης σε σχέση με μία οικιακή πρίζα. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστέςμπορούν, κατεκτίμηση, να εξασφαλίσουν μέση αυτονομία 62 χλμ. ανά ώρα φόρτισης στην έκδοση extendedrange και κίνηση στους πίσω τροχούς.4

Μέσω της συνδεσιμότητας που παρέχει το ενσωματωμένο modem FordPass Connect, ηMustang MachE έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή της μέσα απόασφαλείς, ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού (overtheair updates) που μπορούν νααυξήσουν τις επιδόσεις του οχήματοςαλλά και τα χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς του συστήματος επικοινωνιών και ψυχαγωγίας SYNC® .

Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για να προσαρμόζεται γρήγορα στις προτιμήσεις των οδηγών και να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μία οθόνη αφής 15,5 ιντσών και η απλή διεπαφή της καταργεί τα περίπλοκα μενού και διευκολύνει την πρόσβαση με λειτουργίες μέσω αφής, χειρονομιών swipe & pinch και φωνητικού ελέγχου. Με συνδεσιμότητα βασισμένη σε cloud, το σύστημα διαθέτει επίσης ασύρματη συμβατότητα με εφαρμογές Apple CarPlay, Android Auto και AppLink από smartphones και κινητές συσκευές.

Η Mustang MachE «ερμηνεύει» εκ νέου το σχεδιαστικό DNA της εμβληματικής Mustang. Μίακομψή, κουπέ σιλουέτα και ένα ανάγλυφο καπό συνδυάζονται με αθλητικά πίσω τμήματα και ένα στιβαρό, μυώδες «στήσιμο». Το αεροδυναμικό προφίλ επωφελείται από σύγχρονες πινελιές,όπως η απουσία προεξεχουσών λαβών στις πόρτες και η κυρτή σχεδίαση της οροφής.  

Μία εντελώς νέα αρχιτεκτονική αμαξώματος έρχεται να υποστηρίξει το ανοιχτό, φωτεινό και ευάερο περιβάλλον του εσωτερικού. Η σύγχρονη σχεδίαση συνδυάζεται με έξυπνες λύσεις που ενισχύουν τη λειτουργικότητα, όπως τα βραβευμένα με iF Design Award ηχεία του συστήματος ήχου της Bang & Olufsen που είναι ενσωματωμένα στα ταμπλό θυμίζοντας σε σχήμα μία μπάρα ήχου.

Η Mustang MachE διαθέτει επίσης τρία μοναδικά προφίλ οδήγησης – Whisper, Engage και Unbridles. Το καθένα προσαρμόζει τη συμπεριφορά του οχήματος, τον εσωτερικό φωτισμό και τα δυναμικά animations του πίνακα οργάνων σύμφωνα με το επιθυμητό στυλ. Ακόμα και οι ήχοι  του οχήματος είναι προσαρμοσμένοι ούτως ώστε να προσφέρουν μία γνήσια, πλήρως ηλεκτρική εμπειρία.

«Με τη Mustang MachE ξυπνάμε τον ενθουσιασμό για την ηλεκτροκίνηση» δήλωσε ο Roelantde Waard, vice president, Marketing, Sales & Service, Ford Ευρώπης. «Είναι μία Mustang γιαμία νέα γενιάκαι η πρώτη την οποία οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν, να διαμορφώσουν, να εξατομικεύσουν, ακόμα και να κανονίσουν για την παράδοσή της, μέσω τουδιαδικτύου.»

Ηλεκτροκίνηση για κάθε περίπτωση

Η Ford δεσμεύεται να προσφέρει μία εξηλεκτρισμένη έκδοση για κάθε επιβατικό μοντέλο που θα λανσάρει στην ευρωπαϊκή αγορά. Προσφέροντας μία ολοκληρωμένη και πολυσχιδή γκάμασυστημάτων ηλεκτροκίνησης, η Ford είναι σε θέση να προσαρμόσει παραμέτρους, όπως είναι για παράδειγμα οι επιδόσεις, ανάλογα με διαφορετικά σενάρια λειτουργίας και διαφορετικά οχήματα, ούτως ώστε να προσφέρει στους πελάτες της τις πατροπαράδοτες αξίες της μάρκας – όπως η εμπιστοσύνη, η προσιτή τιμή και η οδηγική απόλαυση – τόσο στην κατηγορία τωνεπιβατικών οχημάτων, όσο και σε εκείνη των επαγγελματικών.

Η Ford εκτιμά ότι τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα της θα καταλάβουν έως τα τέλη του 2022 ποσοστόάνω του 50% επί των συνολικών της πωλήσεων στην κατηγορία των επιβατικών οχημάτων. Μέχρι τότε, η εταιρεία προβλέπει ότι οι πωλήσεις των εξηλεκτρισμένων επιβατικών οχημάτων της θα έχουν ανέλθει στο 1 εκατομμύριο.2

Τα 18 εξηλεκτρισμένα οχήματα που η Ford έχει αναγγείλει για τους πελάτες της στην Ευρώπη πριν από τα τέλη του 2021 περιλαμβάνουν:

Fiesta EcoBoost Hybrid,6 Puma EcoBoost Hybrid, Focus EcoBoost Hybrid, 6Kuga EcoBlue Hybrid, Transit Custom EcoBlue Hybrid, Tourneo Custom EcoBlue Hybrid και Transit EcoBlue Hybrid όλα με ήπια υβριδικήτεχνολογία των 48volt, η οποία προσφέρει μειωμένες εκπομπές CO2, βελτιστοποιημένηκατανάλωση καυσίμου και μία ακόμα πιο απολαυστική οδηγική εμπειρία, με πιο άμεση απόκριση
Mondeo Hybrid, Kuga Hybrid, 6 SMAX Hybrid6 και Galaxy Hybrid6 όλα μεαυτοφορτιζόμενη, πλήρως υβριδική τεχνολογία κίνησης με βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα, η οποία αποτελεί μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση έναντι τουdiesel. Η συγκεκριμένη λύση παρέχει τη δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής λειτουργίας,ιδιαίτερα σε αστικό περιβάλλον με συχνά σταμάτα-ξεκίνα
Explorer PlugIn Hybrid, Kuga PlugIn Hybrid, Transit Custom PlugIn Hybrid καιTourneo Custom PlugIn Hybrid όλα με δυνατότητα αμιγούς ηλεκτροκίνησης, σεσυνδυασμό με την αυτονομία και ελευθερία που παρέχει ένας συμβατικός κινητήραςεσωτερικής καύσης
Mustang MachE6 καθώς και ένα πλήρως ηλεκτρικό Transit van6 αμφότερα μεδυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ρεύμα και μηδενικές εκπομπές ρύπων
Ένα ελαφρύ επαγγελματικό όχημα (LCV) θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στη χρονιά

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Ford ανακοίνωσε μία σημαντική επένδυση ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα υποστηρίξει τη στρατηγική εξηλεκτρισμού της εταιρείας με μία προηγμένη εγκατάσταση για τη συναρμολόγηση μπαταριών στο εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας που βρίσκεται στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Δύο νέες γραμμές συναρμολόγησης αναμένεται να υποστηρίξουν την παραγωγή των προηγμένων μπαταριών ιόντων λιθίου που θα προσφέρουν ενέργεια για την κίνηση των νέωνKuga PlugIn Hybrid, Kuga Hybrid, καθώς και των αντίστοιχων για τα SMAX Hybrid και GalaxyHybrid, παράλληλα με τα εν λόγω οχήματα, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας αλλά και της βιωσιμότητας στον τομέα της παραγωγής. Η παραγωγή στη νέα αυτή μονάδα θα ξεκινήσειτον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η Ford βοηθά στην ανάπτυξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των πελατών τηςλανσάροντας για πρώτη φορά στην κατηγορία συστήματα ηλεκτροκίνησης για τα αντίστοιχα οχήματά της. Το Transit Custom PlugIn Hybrid λανσάρεται μετά από εκτεταμένες δοκιμές διάρκειας ενός έτους που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες. Από αυτές προέκυψε ότι τα pluginυβριδικά επαγγελματικά οχήματα αποτελούν την πιο πρακτική και άμεσα διαθέσιμη επιλογή για επιχειρήσεις που επιδιώκουν τη συμμόρφωσή τους με τα σύγχρονα και πιο αυστηρά πρότυπα εκπομπών ρύπων στις πόλεις.

Αξιοποιώντας το αμιγώς ηλεκτροκίνητο προγράμματα κίνησης, ένας στόλος 20 πρωτοτύπων Transit Custom PlugIn Hybrid van κάλυψε πάνω από 240.000 km με σκοπό να διερευνηθεί κατά πόσον οι επαγγελματίες μπορούσαν να διεκπεραιώσουν τις συνήθεις καθημερινές εργασίες που εκτελούσαν με τα πετρελαιοκίνητα οχήματά τους.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το 75% της χιλιομετρικής κάλυψης του στόλου στο ΚεντρικόΛονδίνο και το 49% στην περιοχή του Μείζονος Λονδίνου πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του προγράμματος αμιγούς ηλεκτροκίνησης. Τα αποτελέσματα της δοκιμής υπογραμμίζουν ότιακόμα και χωρίς ολοκληρωμένο δίκτυο φόρτισης, τα υβριδικά van μπορούν να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές  ρύπων στα κέντρα των πόλεων αξιοποιώντας την ευελιξία που προσφέρουν οι range extender βενζινοκινητήρες τους, οι οποίοι εξασφαλίζουν την απαραίτητη αυτονομία για την ολοκλήρωση μεγαλύτερων αποστάσεων, εφόσον είναι απαραίτητο.

Περαιτέρω δοκιμές σε Κολωνία και Βαλένθια θα προσφέρουν δεδομένα από διαφορετικές αγορές, πόλεις και τύπους πελατών, περιλαμβάνοντας ένα μίγμα οχημάτων που θα αποτελείται από μοντέλα, όπως το Transit Custom PlugIn Hybrid van και το όχημα μεταφοράς προσωπικού, Tourneo Custom PlugIn Hybrid.

Το εξηλεκτρισμένο Transit Custom Hybrid αναδείχτηκε International Van of the Year 2020.

Κορυφαίο οικοσύστημα φόρτισης

Για να βοηθήσει τους καταναλωτές να μεταβούν πιο ομαλά και με αυτοπεποίθηση σε έναεξηλεκτρισμένο μέλλον, η Ford πρωτοστατεί στη δημιουργία ολοκληρωμένων υποδομώνφόρτισης που απαιτούνται για την υποστήριξη plugin υβριδικών και πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων.

Μέσα στην επόμενη τριετία, η Ford θα λανσάρει 1.000 σημεία φόρτισης που θα εξυπηρετούν τους εργαζομένους της σε εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η Ford είναι επίσης ιδρυτικό μέλος καιμέτοχος στην κοινοπραξία IONITY, η οποία στοχεύει να κατασκευάσει 400 σταθμούς ταχείας φόρτισης σε κύριες ευρωπαϊκές τοποθεσίες μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Οι συγκκριμενοι σταθμοί θα εξασφαλίζουν μέγιστη ισχύ φόρτισης 350 kW, η οποία θα επιτρέπει μία σημαντικήμείωση των χρόνων φόρτισης για τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα – ιδανικό για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Οι φορτιστές της IONITY θαπροσφέρουν προνομιακές τιμές για πελάτες Ford.

Σε συνεργασία με τη NewMotion και μέσω της συνδεσιμότητας του FordPass Connect, ηεφαρμογή FordPass θα παρέχει στους πελάτες Ford πρόσβαση στο μεγαλύτερο και ταχύτερααναπτυσσόμενο δίκτυο δημόσιων σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη. Οι πελάτες της Ford θαμπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή FordPass για να εντοπίζουν εύκολα, νακαθοδηγηθούν, να πληρώνουν αλλά και να παρακολουθούν τη φόρτιση σε περισσότερα από 125.000 τοποθεσίες του Δικτύου Φόρτισης FordPass σε 21 χώρες, πληρώνοντας για τις σχετικές υπηρεσίες από ένα λογαριασμό.

Βοηθώντας τους καταναλωτές στη μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή

Το roadshow της Ford με τίτλο Go Electricείναι μία μοναδική, συναρπαστική και διαδραστικήεμπειρία, η οποία είναι σχεδιασμένη προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές νακατανοήσουν την ηλεκτροκίνηση αλλά και να αποφασίσουν για την αγορά ενός εξηλεκτρισμένου οχήματος.

Ξεκινώντας από το περίφημο Marble Arch στο Λονδίνο, η εμπειρία Go Electric θα προσεγγίσειστη Μ. Βρετανία περίπου 4 εκατομμύρια καταναλωτές κατά τη διάρκεια ενός τουρ διάρκειας έξι μηνών. Θα ακολουθήσουν εμπειρίες Go Electric σε επτά ακόμα ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εκείνες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Πρακτικές, αλλά και συναρπαστικές συνάμα δραστηριότητες αναμένεται να βοηθήσουν στηναπομυθοποίηση του τεχνολογιών εξηλεκτρισμού βοηθώντας ταυτόχρονα τους καταναλωτές που πιθανόν να μην έχουν ξεκαθαρίσει τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων συστημάτων ηλεκτροκίνησης και τα πλεονεκτήματα του καθενός ξεχωριστά.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ford7 αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φιλοδοξούν να αποκτήσουν κάποια στιγμή ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, με σχεδόν τους μισούς (το 45%) να θεωρούν ότι το μεγαλύτερο όφελος θα είναι η κατάργηση των στάσεων για ανεφοδιασμό στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Ωστόσο, το 40% ισχυρίζεται ότι γνωρίζει ελάχιστα για τα ηλεκτρικά οχήματα – κάτι που σημαίνει ότι η μετάβαση από την αντλία ανεφοδιασμού καυσίμου στην πρίζα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Σχεδόν οι μισοίκαταναλωτές (49%) θεωρούν ότι η έλλειψη υποδομών φόρτισης αποτελεί τη σημαντικότερη τροχοπέδη στην απόφασή τους να προβούν στην αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος.

«Η Ford ανέκαθεν στόχευε στον εκδημοκρατισμό οχημάτων και τεχνολογιών, και τώρασκοπεύουμε να ακολουθήσουμε την ίδια τακτική για τον εξηλεκτρισμό. Με 18 νέαεξηλεκτρισμένα οχήματα να έρχονται στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2021, θα έχουμε μία εξηλεκτρισμένη έκδοση για κάθε πελάτη, κατάλληλη για το budget και τις ανάγκες του» δήλωσε ο Rowley. «Το πανευρωπαϊκό μας roadshow θα βοηθήσει στη απομυθοποίηση τωνεξηλεκτρισμένων εκδόσεων για όλους τους πελάτες μας και θα τους δώσει όλα όσα χρειάζονται για να επιλέξουν αυτό που εξυπηρετεί το στυλ ζωής τους.»

9 Shares