«Φιλόδημος» και αδέσποτα στο επίκεντρο της σύσκεψης των Δημάρχων της Π.Ε. Σερρών


Σύσκεψη μεταξύ των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην πόλη των Σερρών, στο κτήριο της πρώην ΤΕΔΚ.

Κύριο θέμα, ήταν η πρόσκληση του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», που έχει να κάνει με την κατασκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων καταφυγίων των αδέσποτων ζώων. Γι’ αυτόν το λόγο, πέραν των Δημάρχων, το «παρών» έδωσαν και οι αρμόδιοι για το θέμα Αντιδήμαρχοι.

Στη συνάντηση, αποφασίστηκε από κοινού η υποβολή προτάσεων για το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Με το Δήμο Σερρών να έχει ήδη υποβάλει τη δική του πρόταση, ύψους 300.000 ευρώ, θα ακολουθήσουν οι προτάσεις των υπόλοιπων έξι Δήμων της Π.Ε. Σερρών, διότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά.

Μέσω σχετικής προγραμματικής συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι, ως μητροπολιτικός, ο Δήμος Σερρών θα δώσει στους υπόλοιπους Δήμους την απαραίτητη τεχνική στήριξη, ούτως ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν τις αποφάσεις και να τηρηθούν οι διαδικασίες για την υποβολή των προτάσεων.

Παράλληλα, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Σερρών δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο Δ.Σ. του οργάνου το αίτημα για παράταση του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» – το οποίο λήγει στα τέλη του Φλεβάρη – ούτως ώστε να προλάβουν όλοι οι Δήμοι να συμμετάσχουν.

Αναφορικά με το θέμα, ο Αλέξανδρος Χρυσάφης εξέφρασε την αισιοδοξία του, δηλώνοντας στα σερραϊκά ΜΜΕ τα εξής: «Πιστεύω ότι, μέχρι το τέλος του μήνα, θα υποβληθούν επτά προτάσεις, σ’ ένα συνολικό ποσό που θα ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ για το Νομό Σερρών. Το ζητούμενο όμως, είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων, το οποίο υπάρχει παντού. Δεν έχει νόημα να υπάρχει μόνο ένα καταφύγιο στο Δήμο Σερρών, διότι όλοι οι πόροι που θα δίδονται απ’ το Δήμο Σερρών και τους υπόλοιπους Δήμους θα πέφτουν σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συνολικά: όχι μόνο με τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, αλλά και με πολιτικές οι οποίες θα μειώσουν τη ροή των αδέσποτων: απ’ τα δεσποζόμενα, απ’ τις κτηνοτροφικές μονάδες, απ’ τους κυνηγούς, απ’ όλες δηλαδή τις πηγές που τα δημιουργούν. Προωθούμε πολιτικές στείρωσης και υιοθεσιών, που θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο αριθμός που έχουμε στην πόλη και στα χωριά».

Τέλος, ο κ. Χρυσάφης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως, αν και ο Δήμος Σερρών σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στο Νομό στο θέμα των αδέσποτων, οι υπόλοιποι Δήμαρχοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους στην πράξη, τόσο με τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», όσο και με μια συνολική στρατηγική, που και οι επτά άντρες θα εφαρμόσουν από κοινού.

Κοινοποίηση