Το Υπ. Παιδείας δέχθηκε την πρόταση του Τ. Χατζηβασιλείου για τις ενότητες πρώτων βοηθειών στα σχολεία


Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου απάντησε σήμερα η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Ο βουλευτής Σερρών τόνισε ότι προέρχεται από νομό με αρκετά απομακρυσμένα ή ορεινά χωριά, από τα οποία είναι συχνά δύσκολη η επείγουσα μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο. Η γνώση πρώτων βοηθειών από μικρή ηλικία μπορεί να σώσει ζωές, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, την δημιουργία ενός αισθήματος αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών και τέλος ενός αισθήματος ασφάλειας.

Για αυτόν τον λόγο, έθεσε το ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας, αν υπάρχει σχεδιασμός για την εκπαίδευση των μαθητών στην παροχή πρώτων βοηθειών και μέριμνα για την προμήθεια απινιδωτών στα σχολεία.

Η Υφυπουργός απάντησε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήδη περιλαμβάνει κάποιες θεματικές δράσεις ενημέρωσης στις οποίες εμπλέκονται διάφοροι δημόσιοι και μη φορείς σε όλη την Ελλάδα.

Το Υπουργείο όμως σχεδιάζει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής την ένταξη νέων, σχετικών με την υγεία ενοτήτων, στις νέες θεματικές που θα διδάσκονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Γ’ γυμνασίου, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφενός να αποκτήσουν επαφή με την διαδικασία των πρώτων βοηθειών, αφετέρου να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, για την αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.

Οι νέες αυτές ενότητες περιλαμβάνονται στη συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της εισαγωγής “Θεματικών Ενοτήτων” στα σχολεία και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό ανάπτυξης των ηπίων δεξιοτήτων των μαθητών, που αποτελεί κεντρικό στόχο της εκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου.
Τέλος, η Υφυπουργός ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί η ενεργότερη επαφή των σχολείων, μεταξύ άλλων, με επαγγελματίες διασώστες του ΕΚΑΒ και στόχος είναι αυτή η επαφή να ενισχυθεί και γενικευθεί στα σχολεία όλης επικράτειας, με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια.

Κοινοποίηση