Αναβίωσε και φέτος το “κάψιμο του ψύλλου” στην Αλιστράτη (Φώτο)

Αναβίωσε το βράδυ της Τσικνοπέμπτης το έθιμο με την ονομασία “Το κάψιμο του ψύλλου” στην πλατεία της Αλιστράτης. Πρόκειται, για ένα έθιμο, στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής κατά τη διάρκεια της Απόκριάς, άναβαν φωτιές στ’ αλώνια ή σε άλλους ελεύθερους χώρους και πηδούσαν μικροί και μεγάλοι από πάνω απ’ αυτές για να «καούν οι ψύλλοι», οι οποίοι ταλαιπωρούσαν τότε τον πληθυσμό. Το έθιμο αυτό μετεξελίχθηκε σήμερα σε «κάψιμο του ψύλλου», ενός χάρτινου μεγάλου ομοιώματος, που έχει το μέγεθος αρνιού.

Το “κάψιμο του ψύλλο” αναβίωσε από τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο “Άγιος Αθανάσιος Αλιστράτης”, σε μια συνεργασία με το Δήμο Ν. Ζίχνης.

“Συγχαρητήρια στα μέλη του συλλόγου, στους εθελοντές, στους χορηγούς, στα παιδιά της φιλαρμονικής Αλιστράτης με το δάσκαλο τους, στα χορευτικά συγκροτήματα με τη δασκάλα τους, στους παραδοσιακούς τοπικούς οργανοπαίχτες, που όλοι μαζί συντελούν, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση του τόπου μας και με τέτοιες εκδηλώσεις προσπαθούν να τη μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά. Και φυσικά, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, παρόλο το τσουχτερό κρύο. Και του χρόνου με υγεία!” ανέφερε μέσω Facebook, ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης.

23 Shares