Συστήνεται η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Εσπεριδοειδών

Πρωτοβουλία για τη σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Εσπεριδοειδών, ανέλαβε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, καλώντας όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας, εξαγωγών, σήμερα, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η Υφυπουργός επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση και στρατηγική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, για ισχυρές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και υγιείς  Αγροτικές Συλλογικότητες με στόχο την καλύτερη οργάνωση της αγορές, τις απαιτούμενες οικονομίες κλίματος, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Ειδικά για τον κλάδο των εσπεριδοειδών επεσήμανε την ανάγκη στήριξης της φθίνουσας καλλιέργειας, της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του Τομέα με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την επίτευξη της ζητούμενης προστιθέμενης αξίας.

Η κ. Αραμπατζή, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των παραγωγών, των μεταποιητών και των εξαγωγέων, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ωριμότητα και την ομοφωνία στην κατεύθυνση άμεσης σύστασης της Ε.Δ.Ο. Εσπεριδοειδών, που οι συμμετέχοντες φορείς προσδιόρισαν περί τις 20 Μαρτίου, ενώ υπογράμμισε σε δηλώσεις της:

«Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών, έχει υπάρξει διαχρονικά μία από τις δυναμικότερες στην ελληνική γεωργία, με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και σημαντική κοινωνική διάσταση. Όμως τα τελευταία χρόνια η πορεία είναι φθίνουσα. Αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Κατά κοινή παραδοχή, τα περιθώρια ανάπτυξής της είναι μεγάλα. Υπό αυτό το πρίσμα  η σημερινή ημέρα είναι ιστορική αφού παραγωγοί, συνεταιριστές και μεταποιητές, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης με προσανατολισμό  να την οργανώσουν και να την λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα, άλλων αντίστοιχων – επιτυχημένων – οργανώσεων στην ΕΕ. Κοινός στόχος όλων μας είναι να συμβάλουμε ώστε  να αποκτήσει η ελληνική παραγωγή υψηλότερη προστιθέμενη αξία προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά κυρίως των παραγωγών, που σήκωσαν ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρολίδας, κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, μετά τη συνάντηση, ανέφερε: «Ο τομέας των εσπεριδοειδών είναι όλος εδώ. Για πρώτη φορά, με το ξεκίνημα, μετέχουν σχεδόν το 90% της μεταποίησης, της εμπορίας και ομάδες αγροτών από όλη την Ελλάδα».

«Ήταν πολύ σημαντικό βήμα, πολύ χρήσιμο, το προσδοκούσαμε και θεωρώ ότι μόνο έτσι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της γενικότερης γεωργικής κατάστασης στα εσπεριδοειδή τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου από τον τομέα της μεταποίησης, ενώ για ιστορικής σημασίας συνάντηση έκανε λόγο ο Γιάννης Καλογερόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίας Τριάδας Αργολίδας: «40 χρόνια δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο δηλαδή, το πάντρεμα όλων αυτών των φορέων, που είναι οι συνεταιριστές, οι μεταποιητές, οι εξαγωγείς ώστε να σκύψουν επάνω στα μεγάλα προβλήματα, που έχουν τα εσπεριδοειδή μας».

Από τον τομέα της εμπορίας και εξαγωγών η κ. Μαργαρίτα Λυκοσκούφη δήλωσε: «Η συνάντηση είχε το αποτέλεσμα το οποίο περιμέναμε. Προχωράμε  τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης επισήμανε: «Ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί και η Διεπαγγελματική των Εσπεριδοειδών, τον αμέσως επόμενο μήνα. Ακολούθως  να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα και σύντομα να συζητήσουμε το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας».

Κοινοποίηση