Κ. Μητσοτάκης: «Ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς- Τα θρησκευτικά καθήκοντα να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα»


Τη θέσπιση ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της και πως «το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες.

«Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι τα παιδιά μας θα βρεθούν με πολύ ελεύθερο χρόνο. Σε αυτά, λοιπόν, απευθύνομαι: Συνεχίστε το διάβασμα, καλές και μικρές παρέες στο σπίτι και όποτε μπορείτε άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω. Αποφύγετε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπου μεταδίδεται ευκολότερα η νόσος. Και προσοχή στους παππούδες και στις γιαγιάδες! Καλύτερα να μείνετε μακριά τους, ειδικά αν έχετε το παραμικρό σύμπτωμα,» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό Kυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά.

«Θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο,» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έκλεισε το διάγγελμά του με αναφορά στην εκκλησία:

«Κλείνω με μια αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο. Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο. Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία. Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα».

Κοινοποίηση