Γ. Βαρουφάκης στον FOCUS FM: «Η κυβέρνηση δεν έπρεπε να κλείσει τα σύνορα» (Βίντεο)


Την αντίθεσή του στο κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο, εξέφρασε μιλώντας στον FOCUS FM ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος για τις επιπτώσεις στην οικονομία και από τον κορωνοϊό.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα», ερωτηθείς γα το αν η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν η πρέπουσα στον Έβρο, είπε χαρακτηριστικά «όχι, το αντίθετο» και επεσήμανε, ότι οι μετανάστες έχουν γίνει «σάντουιτς» μεταξύ τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων.

«Το ΜέΡΑ25 πιστεύει στα ελεγχόμενα ανοιχτά σύνορα. Να είναι κλειστά μόνο για τους Γκρίζους Λύκους. Θα δώσουμε μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μας εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων και των τανκς, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα -και εδώ είναι η μεγάλη μου ένσταση στον κ. Μητσοτάκη- σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να μην επιτρέπουμε στους κατατρεγμένους ανθρώπους να κάνουν αίτηση για άσυλο. Δεν επιτρέπεται βία σε άμαχους. Τους εργαλειοποιεί ο Ερντογάν, να μην το κάνουμε και εμείς» επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης και απηύθυνε έκκληση «να φύγουμε από το εμφυλιοπολεμικό κλίμα».

Εξήγησε, ότι «έχουμε πέσει στις συμπληγάδες από τη μία πλευρά ενός Ερντογάν, που εργαλειοποιεί τους μετανάστες», ενώ «από την άλλη έχει αποκαλυφθεί ο μισανθρωπισμός της ΕΕ και έχει αποδειχθεί, ότι δεν είναι Ένωση. Η αλληλεγγύη της εξαντλείται στο να χειροκροτεί Ελλάδα, όταν η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο».

Άσκησε κριτική στην Άγκελα Μέρκελ, επειδή, όπως είπε, «αθέτησε ακόμη και την κατάπτυστη συμφωνία της με τον Ερντογάν». «Πρέπει να πούμε: θα ασκήσουμε βέτο έως ότου λειτουργείτε με πραγματική αλληλεγγύη», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης. Μίλησε για «ανάλγητο επιθετικό Ερντογάν και μία ανάλγητη ΕΕ, που λειτουργεί ως μη Ένωση».
Αντίθετα με το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση στο θέμα της υγειονομικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Στο θέμα των οικονομικών επιπτώσεων όμως, μίλησε για «μακροοικονομική αμέλεια της κυβέρνησης» και πρόσθεσε, ότι «θα είμαστε τυχεροί εάν περιορίσουμε το πλήγμα στο ΑΕΠ στο 4%».

«Δεν έχει ξαναγίνει ούτε σε καιρό πολέμου η ακύρωση πτήσεων από την ΕΕ, που ανακοίνωσε ο Τραμπ», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης και πρότεινε σειρά μέτρων ως «εμβόλιο» για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών, πρόσληψη 7.000 γιατρών και νοσοκόμων, προμήθεια φαρμακευτικού υλικού αξίας 100 εκ. ευρώ, να δοθούν άμεσα 520 εκ. στο υπουργείο Υγείας, κατάργηση προπληρωμής φόρου στο 0% για προσωπικές επιχειρήσεις ή με κέρδη έως 120.000 ευρώ, ακύρωση φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων, μείωση 50% του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, με εξαίρεση Μύκονο κτλ και σε όσες οικογένειες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, να δοθεί χρεωστική κάρτα με 400 ευρώ/μήνα για τα έξοδά τους.

Απαντώντας για το υψηλό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ύψους 3,6 δις, τόνισε, ότι «θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος θα μείνει στο ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ. Αν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα, θα μειωθεί η ζήτηση, άρα το χρέος θα αυξηθεί, γιατί θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ».

«Η πρόταση του πρωθυπουργού να πάει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί τη μείωση των πλεονασμάτων είναι παράβαση καθήκοντος. Δε δικαιούμαστε να περιμένουμε τις Βρυξέλλες», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ή θα κάνουμε ρήξη με αυτή τη συμφωνία, που καταδικάζει τη χώρα ή θα κάνουμε ρήξη με την τρόικα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ότι «αν καταρρεύσουμε τώρα, του χρόνου θα έχουμε κατάρρευση δημοσίων εσόδων και δε θα μπορούμε να τους αποπληρώσουμε. Δε θα τους ικανοποιήσει, αλλά δε θα μας κλείσουν τις τράπεζες. Να το νομοθετήσουμε μόνοι μας. Ο Κόντε έκανε μία ανακοίνωση και δεν πήγε στην Ευρώπη. Δεν του είπε κανείς τίποτα», κατέληξε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

118 Shares