Εκτός των μέτρων όσες επιχειρήσεις απολύσουν εργαζόμενους- 800 ευρώ σε εργαζόμενους στις αρχές Απριλίου


Την άποψη ότι η κατάσταση στην αγορά έχει πλήρως ομαλοποιηθεί και η σύγκριση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες, θεωρητικά πολύ περισσότερο προηγμένες και πειθαρχημένες από εμάς, βαίνει εξαιρετικά υπέρ των Ελλήνων, εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους και ανακοινώνοντας τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε απολύσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μένουν έξω από τα μέτρα που θεσπίζονται.

«Η πρώτη αίρεση, συνεπώς, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Από αυτή την κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω. Κρινόμαστε άπαντες: Κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολίτες,» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Τα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης

• Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

• Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.

• Σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020. Τα δύο αυτά μέτρα δημιουργούν τον αναγκαίο χρόνο στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες δανειακές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν και μετά την κρίση απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

• Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δις ευρώ.

• Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ.

• Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

• Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του κατά 250 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

«Εάν όλοι πράξουμε το καθήκον μας επιδεικνύοντας και την αναγκαία ατομική υπευθυνότητα, σας διαβεβαιώ ότι με όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε η ελληνική οικονομία θα εξέλθει τελικώς της κρίσεως νικήτρια. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα λαμπρότερο μέλλον αρκεί ο καθένας μας να κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που του αναλογεί. Ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι εξαιρετικά χρήσιμη η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλει καθοριστικά στο να έχουμε τα αναγκαία εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά και πέραν αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης που ήρθε και την οποία θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, όπως είπα πριν, με δύναμη και με επιτυχία. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος όταν έρθει η ώρα να τελειώσει η κρίση του κορονοϊού ότι η ελληνική οικονομία θα πάρει πολύ γρήγορα μπρος,» κατέληξε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •