Μέτρα προστασίας για τους ΑμεΑ λόγω κορωνοϊού ζητά ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών


Την άμεση λήψη μέτρων για τους ανθρώπους με αναπηρία, ζητά με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών, υπογραμμίζοντας αρχικά πως τις τελευταίες ημέρες οι ΑμεΑ (στην πλειοψηφία τους ευπαθείς ομάδες), έχουν αυτοπεριοριστεί στα σπίτια τους, προκειμένου να προστατευθούν από τον υιό και να συμβάλλουν στον περιορισμό της διάδοσης του.

Ο σύλλογος καλεί τους πολίτες να επιδείξουν κουράγιο και υπομονή και να συνεχίσουν τις πρακτικές αυτοπεριορισμού, ενώ όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν έκτακτα ζητήματα μπορούν να επικοινωνούν με το Σύλλογο (τηλ:6946434783) και στους Δήμους (για την πόλη των Σερρών υπάρχει ομάδα εθελοντών που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Δήμου και το τηλέφωνο είναι 2321027300, Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-13:00 και 17:00-20:00).

Ταυτόχρονα, ο σύλλογος εξέφρασε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και την απόλυτη αλληλεγγύη του σε όλο το υγειονομικό προσωπικό που αυτές τις μέρες δίνει τη μάχη ενάντια στον ιό.

Η ανακοίνωση του συλλόγου κινητικά αναπήρων, συνεχίζει προτείνοντας τα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα:

«Επισημαίνουμε το αυτονόητο, το οποίο διατυμπανίζουν όλοι οι ειδικοί και οι επιστήμονες, ότι δίχως την άμεση υλοποίηση μέτρων για την αναβάθμιση της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας, τα μέτρα αυτοπεριορισμού δεν αρκούν για να μας προστατέψουν από τα χειρότερα.
Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση πρέπει ΑΜΕΣΑ να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), όπως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, λειτουργία όλων των κρεβατιών ΜΕΘ, εφοδιασμός του αναγκαίου εξοπλισμού μέσων ατομικής προστασίας, κ.α, αλλά και συγκεκριμένα τα αιτήματα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Σερρών (ΕΝΙΝΣ), τα οποία αφορούν τις δομές υγείας στην Π.Ε. Σερρών.
Έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως υψηλού κόστους εμπόρευμα και η οποία αποδυναμώνει σημαντικά το δημόσιο σύστημα υγείας. Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, χρειάζεται άμεσα να υιοθετηθούν πολιτικές που θα αντιλαμβάνονται την υγεία ως κοινωνικό αγαθό, το οποίο προορίζεται να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Παράλληλα τονίζουμε την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των ΑμεΑ εκ μέρους της πολιτείας, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις του ιού στην κοινότητα.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού από μόνα τους δεν επαρκούν! Είναι ανάγκη ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει:
1) Η καταγραφή από τους Δήμους όλης της Π.Ε. Σερρών όλων των οικογενειών ΑμεΑ. Οι Δήμοι και ο ΟΠΕΚΑ διαθέτουν στοιχεία από την παροχή των Αναπηρικών επιδομάτων.
2) Οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να διασφαλίσουν οι ίδιες την τακτική επικοινωνία τους με τις οικογένειες των ΑμεΑ, προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση τους και να εντοπίζονται ζητήματα που χρίζουν αντιμετώπισης.
3) Επέκταση της ειδικής άδειας σε όλες τους εργαζομένους α) που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες β) που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας της για όσο διαρκεί η πανδημία.
4) Με ευθύνη του κράτους δωρεάν παροχή σε όλες τους ΑμεΑ και στις οικογένειές τους, του απαραίτητου εξοπλισμού προστασίας από τον ιό (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.α)
5) Το κράτος να εγγυηθεί τη διενέργεια τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων του ιού, μόλις κάποιος ΑμεΑ
εμφανίσει συμπτώματα
6) Η πολιτεία να εξασφαλίσει την άμεση μεταφορά στα νοσοκομεία όσων συναδέλφων νοσήσουν από τον ιό. Αντίστοιχα να φροντίσει για την αποτελεσματική κατ’ οίκων νοσηλεία όσων συναδέλφων νοσήσουν για τον οποιοδήποτε λόγο από οποιαδήποτε αιτία όσο διαρκή η πανδημία
7) Μέτρα για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση από τους ΑμεΑ, όλων των αναγκαίων δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της σωματικής ή ψυχικής βλάβης τους (φυσικοθεραπείες, άλλου είδους θεραπείες, κ.α)».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •