Η σωστή διατροφή τώρα που είμαστε έγκλειστοι στο σπίτι

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μητουσούδης -Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Η πιο σημαντική συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις μέρες που είμαστε στο σπίτι είναι να έχουμε μια επαρκή ενεργειακή πρόσληψη. Αυτό σημαίνει πως η διατροφή μας πρέπει να αποτελείται από όλες τις κατηγορίες των τροφίμων έτσι ώστε να έχουμε επάρκεια των ανάλογων θρεπτικών συστατικών και όχι μόνο από ζάχαρη και άμυλο.

Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει και να συνδυάζει ταυτόχρονα σε κάθε γεύμα τρόφιμα ζωικής προέλευσης(κρέας, κοτόπουλο ,ψάρι , αυγό ,γαλακτοκομικά προϊόντα), υδατάνθρακες(ψωμί , πατάτα ρύζι, κινόα , κριθαράκι κλπ. και λαχανικά(μαρούλι, ντομάτα , αγγούρι) ή φρούτο.

Πρέπει να ρυθμίσουμε τις ώρες των γευμάτων οι οποίες θα ρυθμίσουν το σάκχαρο του οργανισμό και έτσι δεν θα έχουμε μεγάλη επιθυμία γλυκών και άλλων υδατανθράκων όπως ψωμιά, πίτες , κουλουράκια κλπ. Μπορούμε να το καταφέρουμε, αν εισάγουμε μέσα στην πρώτη ώρα που θα ξυπνήσουμε το πρωϊνό και όχι όταν πεινάσουμε.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φάμε λιγότερα για πρωινό. Στη συνέχεια θα πρέπει ανά δύο με τρείς ώρες να έχουμε κάποια μικρογεύματα (δεκατιανό – δωδεκατιανό) μέχρι το μεσημεριανό, δηλαδή ‘’όχι γεύμα’’ πάνω από τέσσερίς ώρες μέχρι το μεσημεριανό.

Αυτό θα μας βοηθήσει να μην κάνουμε υπερφαγικό επεισόδιο στο μεσημεριανό γεύμα.

Το απογευματινό γεύμα θα ρυθμίσει ξανά το σάκχαρό μας και έτσι το βράδυ ,δεν θα ξανακάνουμε υπερφαγικό επεισόδιο.

Συνεπώς το μυστικό είναι η ρύθμιση του ωραρίου μας , δηλαδή τρώμε προτού να πεινάσουμε ,γιατί αν πεινάσουμε θα αυξήσουμε την ποσότητα του γεύματος.

Όσον αφορά την ενυδάτωση του οργανισμού ισχύει το ίδιο , δηλαδή πίνουμε νερό προτού να διψάσουμε, αλλιώς θα δημιουργήσουμε αφυδάτωση.

*Επισκεφθείτε τον διαιτολόγο- διατροφολόγο Κωνσταντίνο Μητουσούδη στο γραφείο του που βρίσκεται στην Πλατεία Εμπορίου 9, στον 1ο όροφο, στις Σέρρες.
Τηλέφωνο: 2321027855.

Κοινοποίηση