Σ. Γάτσιος: «Υποτιμητική για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας η απόφαση της ΔΕΥΑΣ»


Μία παρέμβαση που σίγουρα θα προκαλέσει αίσθηση, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Σερρών της αντιπολίτευσης Σάκης Γάτσιος, με αφορμή την απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σερρών, γιατροί και νοσηλευτές να απαλλαχθούν από τον επόμενο λογαριασμό.

Γνωστός για το μη λαϊκίστικο λόγο του, αλλά και για τη σοβαρότητα που τον διακρίνει τόσο στο λόγο, όσο και στη συμπεριφορά του, ο κ. Σάκης Γάτσιος δεν άντεξε και τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γάτσιος τόνισε πως είναι υποτιμητικό και απαξιωτικό για τους ίδιους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας να διευκολυνθούν, τάχα, μη πληρώνοντας έναν λογαριασμό της τάξης περίπου των 50 ευρώ, τη στιγμή που με αυτά τα χρήματα, ένα σύνολο δηλαδή περίπου 25.000-30.000 ευρώ, θα υπήρχε η δυνατότητα να παρασχεθούν μέσα ατομικής προστασίας και οποιαδήποτε άλλη υλικοτεχνική υποδομή θα υποδείξουν οι ίδιοι, με σκοπό να προφυλαχθούν στο μέγιστο βαθμό και να νιώθουν ασφαλείς τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς.

Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί αποκλείονται και άλλοι εργαζόμενοι που επίσης βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», όπως είναι οι καθαρίστριες των υγειονομικών δομών.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Γάτσιου έχει ως εξής:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν συνηθίζω να τοποθετούμαι συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο μετά τα τελευταία γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την ανακοίνωση του προέδρου της ΔΕΥΑΣ να απαλλάξει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Σερρών, από την αποπληρωμή του επόμενου λογαριασμού νερού, θα ήθελα να καταθέσω τα εξής:

Είναι πολύ λυπηρό να χρησιμοποιούμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία, την πανδημία του κορονοϊού και τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και η ανθρωπότητα συνολικά, για τέτοιου είδους επικοινωνιακούς τρόπους άσκησης της διοίκησης και κακής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Αρχικά, κατά την άποψή μου, είναι υποτιμητικό και απαξιωτικό για τους ίδιους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας να τους διευκολύνουμε, τάχα, μη πληρώνοντας έναν λογαριασμό της τάξης περίπου των 50 ευρώ, τη στιγμή που θα μπορούσαμε με αυτά τα χρήματα, ένα σύνολο δηλαδή περίπου 25.000-30.000 ευρώ, να τους παρέχουμε μέσα ατομικής προστασίας και οποιαδήποτε άλλη υλικοτεχνική υποδομή θα μας υποδείξουν οι ίδιοι, με σκοπό να τους προφυλάξουμε στο μέγιστο βαθμό και να νιώθουν ασφαλείς τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς.

Επιπλέον, θεωρώ πως με αυτή την απόφαση ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου και μπαίνουμε σε μια διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού, δεδομένου ότι:

Πρώτον, από τη συγκεκριμένη ρύθμιση ωφελούνται ΜΟΝΟ οι δημότες των Σερρών, οι οποίοι εργάζονται στο νοσοκομείο και όχι το σύνολό τους. Επίσης, ΜΟΝΟ συγκεκριμένοι κλάδοι γιατροί-νοσηλευτές, καθώς οι καθαρίστριες για παράδειγμα δεν συμπεριλαμβάνονται. Αφού όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση πρόκειται για μια κίνηση ηθικής στήριξης και ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί τους διαχωρίζουμε; Αυτούς δεν πρέπει να τους ευχαριστήσουμε έμπρακτα;

Δεύτερον, υπάρχουν άλλοι κλάδοι όπως εργαζόμενοι στο στρατό , στην αστυνομία , στις ιδιωτικές μονάδες υγείας, στα φαρμακεία, στα σούπερ μάρκετ, στα αρτοποιεία, στα οπωροπωλεία, αγρότες, κτηνοτρόφοι κτλ, οι οποίοι επίσης είναι στην πρώτη γραμμή και προσφέρουν τα μέγιστα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Όλοι χρειάζονται μια ηθική επιβράβευση. Γιατί λοιπόν να μπούμε σε μία τέτοια διαδικασία διαχωρισμού των πολιτών; Γιατί δεν λειτουργούμε με βάση το όφελος των πολλών; Είναι αυτονόητο ότι η ΔΕΥΑΣ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα ζητήματα, γι’ αυτό κακώς ανοίγει αυτό το θέμα.

Όσον αφορά τη νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης, από το νόμο και από τον κανονισμό της ΔΕΥΑΣ, απαγορεύεται οποιαδήποτε μη αιτιολογημένη απαλλαγή-και αυτή δεν θεωρείται δικαιολογημένη απαλλαγή-σύμφωνα με τα παραπάνω. Βεβαίως θα τη στηρίξουν στην τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δυστυχώς προβλέπει τέτοιες ρυθμίσεις, αλλά για κάτι που θεωρείται έκτακτο-επείγον. Είναι άραγε αυτό τέτοιο; Νομίζω ότι χωρίς λόγο και δεν ξέρω για ποιους σκοπούς, βάζουμε την επιχείρηση σε μία περιπέτεια.

Να σημειώσω ότι καμία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δεν υπάρχει μέχρι την ανακοίνωσή της, και σήμερα 3/4/2020, κληθήκαμε με θέμα στο διοικητικό συμβούλιο της Τρίτης 7/4/2020, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις από τους ωφελούμενους. Στη διοίκηση, πρώτα λαμβάνουν αποφάσεις τα συλλογικά όργανα και μετά ανακοινώνονται αυτές. Στην περίπτωσή μας δεν συνέβη αυτό.

Τέλος, επαναλαμβάνω την πρότασή μας:
Το ποσό που είναι να καταβληθεί όπως το περιγράψαμε παραπάνω, να δοθεί ως δωρεά στο νοσοκομείο για μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων-υλικοτεχνική υποδομή, ή όπου το ίδιο το νοσοκομείο κρίνει σκόπιμο. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος στήριξης εργαζομένων και πολιτών!

Τα χρήματα πρέπει να διαχειρίζονται ορθολογιστικά, στοχευμένα και αποτελεσματικά. Προσοχή! Έρχονται χειρότερα…
Αυτά προς το παρόν».

Κοινοποίηση