Χρ. Χαϊδευτος: Συμφωνώ εν μέρη με την μετακίνηση των Κ.Υ. στους Δήμους (Βίντεο)

“Εν μέρη συμφωνώ με την μετακίνηση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή των Κέντρων Υγείας στους δήμους διότι θα υπάρξει άμεση συνεργασία των δύο υπηρεσιών” αναφέρει ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σιδηροκάστρου Χρήστος Χαϊδευτός σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις εισηγήσεις της 11μελούς επιστημονικής επιτροπής, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας, μπαίνουν πλέον οι τελευταίες πινελιές και είναι θέμα ημερών να πάρουν τον δρόμο της έγκρισης από την κυβέρνηση.

“Αυτό είναι ένα ζήτημα που το Υπουργείο ασχολείται εδώ και χρόνια. Θυμάμαι όταν εγώ ήμουν ειδικευόμενος έλεγαν ότι οι δομές τις πρωτοβάθμιας θα μεταβιβαστούν στους Δήμους. Σ’ ένα τμήμα αυτής της μετακίνησης των αρμοδιοτήτων στους δήμους εμένα με βρίσκει σύμφωνο. Πολλά από τα περιφερειακά ιατρεία που ανήκουν στο κέντρο υγείας Σιδηροκάστρου, τα κτήρια είναι πρώην δημοτικά κτήρια. Όλα αυτά θέλουν συντήρηση, θέρμανσης καθαριότητα κτλ. Προφανώς για αυτά τα θέματα θα υπάρχει συνεργασία” τονίζει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας.

“Η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη υγειονομική μονάδα θα πρέπει να υφίσταται να και να υπάρχει και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο στο η κτιριακή συντήρηση και οι δομές σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα της συντηρήσεως να πάνε στους δήμους για να υπάρχει άμεση επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύω αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα. Από εκεί και πέρα υγειονομικά σαφέστατα θα προΐσταται η Υγειονομική Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας και ο συντονιστής διευθυντής” καταλήγει ο κύριος Χαϊδευτος.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με δήλωσή του στο ΑΠΕ διαψεύδει το σχετικό δημοσίευμα και αναφέρει ότι δεν παραχωρούνται νέες αρμοδιότητες στους Δήμους.

Συγκεκριμένα τονίζει:

“Είναι διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκε πριν 4 μήνες επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, που επεξεργάζεται τις προτάσεις για το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις και συνεδριάσεις και έχουν κατατεθεί πολυάριθμες προτάσεις, ιδέες και απόψεις. Η επιτροπή ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει καταθέσει το σχετικό πόρισμά της στο Υπουργείο. Συνεπώς το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, θα γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση, προετοιμασία και αξιόπιστος διάλογος με τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς για να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες νομοθέτησης κι εφαρμογής της”