Λ. Αβραμάκης: «Δίπλα στον αγώνα των συμβασιούχων του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών»


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του με αντιπροσωπεία συμβασιούχων εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Με αφορμή και την πρόσφατη πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ συζήτησε μαζί τους για τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους συμβασιούχους του Νοσοκομείου και το ζοφερό μέλλον που προμηνύεται μετά και την ανοιχτή πλέον τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ΣΔΙΤ στη Δημόσια Υγεία, για την εκχώρηση δηλαδή σε ιδιώτες εργολάβους θεμελιωδών υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως είναι η σίτιση, η καθαριότητα, η φύλαξη κ.α.

Σε συνέχεια όλων αυτών ο βουλευτής δήλωσε:

«Οι συμβασιούχοι μαζί με το μόνιμο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών αποτέλεσαν αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας την ανθρώπινη ασπίδα απέναντι στον covid – 19, με κίνδυνο της υγείας της δικής τους και των συνανθρώπων τους. Ο Νομός μας και η χώρα γενικότερα δεν δέχθηκε ευτυχώς ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό, παρόλα αυτά οι συμβασιούχοι έδωσαν δυναμικό και αποφασιστικό παρόν σε αυτή τη μάχη. Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό αφού εν μέσω πανδημίας ενημερώθηκαν από τον Πρωθυπουργό πως ονειρεύεται τη Δημόσια Υγεία ως μια τεράστια ΣΔΙΤ. Πως στόχος του είναι η επάνοδος των εργολάβων στο Δημόσιο στο όνομα ενός νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού για λιγότερο κράτος και περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το κεφάλαιο της εκχώρησης δημόσιων λειτουργιών στους εργολάβους, όμως, δεν είναι καινούργιο ενώ δεν ήταν ποτέ ένα λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους. Συνδεδεμένο άμεσα με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, με σχέσεις διαπλοκής, με διαφθορά αποτέλεσε ένα καρκίνωμα στην κρατική λειτουργία αφού είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που οι υπηρεσίες στοίχιζαν στο Δημόσιο πανάκριβα, ενώ οι εργαζόμενοι υποαμειβόμενοι και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, πολλές φορές διακινδύνευαν ακόμη και τη ζωή τους (ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει άραγε την Κωνσταντίνα Κούνεβα;).

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του, αναλάβαμε πρωτοβουλία άμεσα με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας για την αντιμετώπιση αυτής της νοσηρής κατάστασης. Κάναμε νόμο του κράτους την απευθείας πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις σε διάφορους τομείς της λειτουργίας των νοσοκομείων. Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών ήταν από τα πρώτα Νοσοκομεία της χώρας, μάλιστα, που προχώρησε στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής με την άμεση και νόμιμη αποπομπή των ιδιωτικών εταιρειών και την πρόσληψη με την προβλεπόμενη προκήρυξη 80 και πλέον ατόμων στη σίτιση, την καθαριότητα και τη φύλαξη.

Στη συνέχεια και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία προχώρησαν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Έτσι διαφυλάξαμε αρχικά τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων, που εργάζονταν προηγουμένως σε συνθήκες γαλέρας. Εξασφαλίσαμε τους νόμιμους μισθούς, οι οποίοι ήταν υπερδιπλάσιοι των φιλοδωρημάτων που χορηγούσαν οι εργολάβοι. Εξοικονομήσαμε δημόσιο χρήμα, αφού στο τέλος οι συμβασιούχοι στοίχιζαν πολύ λιγότερα χρήματα από το κόστος μιας σύμβασης μεταξύ του Νοσοκομείου και κάποιας ιδιωτικής εταιρείας. Εξασφαλίσαμε ποιοτικότερες υπηρεσίες, αφού πλέον δείξαμε σεβασμό στην εργασία και τον κόπο αυτών των ανθρώπων.

Ασφαλώς, δεν είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στο υγιές επιχειρείν.
Θεωρούμε, όμως, πως υπάρχουν κομμάτια του δημόσιου χώρου που πρέπει να παραμένουν δημόσια υπό τον έλεγχο του κράτους, που δεν μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Βλέπουμε επιπλέον πως η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει μία πολιτική που επ’ ουδενί δεν αναδεικνύει την καλή επιχειρηματικότητα. Αντιθέτως, επιδιώκει να εξυπηρετεί τους υποστηρικτές και φίλους της, ανταμείβοντάς τους με διάφορα δώρα– δουλειές του Δημοσίου για την πίστη και τη στήριξή τους.

Αδιαφορώντας, όμως, τόσο για το παραγόμενο αποτέλεσμα, όσο και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν για αυτό. Περιφρονώντας τον λαό, αφού τα δικά του χρήματα μοιράζουν στην αυλή των κυβερνητικών εκλεκτών.

Δώσαμε μάχη για όλα αυτά κατά τις ημέρες της διακυβέρνησής μας. Σήμερα, πάλι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σταματάμε να προσπαθούμε να αποδημήσουμε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης που μας γυρνάει χρόνια πίσω. Και δηλώνουμε πως θα είμαστε δίπλα στον δίκαιο αγώνα που δίνουν αυτοί οι 16.000 περίπου άνθρωποι ανά την επικράτεια για σταθερή εργασία με δικαιώματα, για μονιμοποίηση. Θα είμαστε δίπλα τους, γιατί πιστεύουμε πως η πολιτική μας σε αυτό το ζήτημα ήταν αδιαμφισβήτητα αποτελεσματική, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία. Θα είμαστε δίπλα τους όπως είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που παλεύει για αξιοπρέπεια, για μια καλύτερη ζωή».