Λαϊκή Συσπείρωση Π.Ε. Σερρών: Τι ενέργειες έχουν γίνει για την καταπολέμηση των κουνουπιών;

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης υπέβαλαν ερώτηση (στις 11 & 12 Αυγούστου) στους δημάρχους Σερρών, Ηράκλειας και Σιντικής, για τα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης σχετικά με τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην ΠΕ Σερρών.

“Η αύξηση των κρουσμάτων (αλλά και των θανάτων) του ιού του Δυτικού Νείλου στην ΠΕ Σερρών σε συνδυασμό με την αδυναμία στην κάλυψη των αναγκών έγκαιρης, ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής καταπολέμησης των κουνουπιών μας ανησυχεί και μας προβληματίζει” αναφέρουν οι δημοτική σύμβουλοι και σημειώνουν: “το ότι μέχρι σήμερα, ο κάθε δήμαρχος αποφασίζει για το αν θα κάνει ή όχι ψεκασμούς, αν θα αξιοποιήσει τη δαπάνη που προβλέπεται ή αν θα διαθέσει αυτά τα λιγοστά κονδήλια για άλλες ανάγκες, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενιαία σχεδιασμένη αντιμετώπιση στο σύνολο των δήμων απένατι σε έναν ιό που από το 2010 “χτυπά” την ΠΕ Σερρών”

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης που υπέβαλλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρμάκης Παύλος (Δήμος Σερρών), Χατζίδου Δέσποινα (Δήμος Ηράκλειας) και Ιωαννίδου Μαρία (Δήμος Σιντικής) έχει ως εξής:

Θέμα: Μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, μέσω των πληθυσμών των μολυσμένων κουνουπιών που τον μεταφέρουν και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους.

Αυξάνονται οι περιοχές που εντοπίζονται κρούσματα με τον ιό, όπως στην Αττική, τη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Υπάρχουν καταγεγραμμένοι ήδη 3 θάνατοι, που προέρχονται από την ΠΕ Σερρών, συγκεκριμένα από το Δήμο Ηράκλειας (στις 30 Ιουλίου), το Δήμο Σιντικής (στις 3 Αυγούστου) και το Δήμο Eμ. Παππά (στις 9 Αυγούστου).

Φαίνεται πως απαιτείται μεγάλη εγρήγορση και άμεση ενημέρωση στον πληθυσμό. Είναι ακόμα πιο επιτακτική η καταπολέμηση των κουνουπιών με πιο εντατικούς ψεκασμούς, να δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που έχουμε τα κρούσματα.

Στο Δήμο Σιντικής, επειδή έχουν υπάρξει περιστατικά μόλυνσης από τον ιό και κατά τα έτη 2010, 2013 και 2019, θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνέχιση της καταγραφής με τα λοιμώδη περιστατικά.

Απαιτείται αντιμετώπιση όχι μόνο των κινδύνων από τη μετάδοση των νοσημάτων από τα κουνούπια (ίος Δυτικού Νείλου, ελονοσία κλπ), αλλά και η αντιμετώπιση γενικότερων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού, με την οριακή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας (βλέπε Νοσοκομείο Σερρών, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), έχουμε μεγάλο αριθμό κατοίκων μεγαλύτερης ηλικίας, εργαζομένους στους ορυζώνες, χωριά δίπλα στην Κερκίνη, στο Στρυμόνα και γενικότερα σε περιοχές με στάσιμα νερά όπου αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται οι πληθυσμοί των κουνουπιών, καλούμε τη δημοτική αρχή να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

● Ποιες ενέργειες πρόκειται να λάβει για την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ανοσοκατασταλμένων, ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, απόρων, κλπ);

● Σε πoιο στάδιο βρίσκεται η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου;

● Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών;

 

Κοινοποίηση