Λ. Αβραμάκης: «Η Κυβέρνηση οφείλει σήμερα να σταθεί δίπλα στους καπνοπαραγωγούς»

Την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2020, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε τα γραφεία του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Νομού Σερρών «Εμμανουήλ Παππάς», όπου συνάντησε τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Χρήστο Βοζίκη, τον αντιπρόεδρο Κίμωνα Σαρηπαλόγλου και το μέλος Κώστα Παπαδόπουλο.

Κατά τη συνάντηση τα μέλη της διοίκησης του συνεταιρισμού συζήτησαν για τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο των καπνοπαραγωγών. Ιδίως έθεσαν υπόψιν του Βουλευτή την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της πανδημίας, καθώς λόγω των κλειστών συνόρων με τις όμορες βαλκανικές χώρες σημειώθηκε έλλειψη σε εργάτες γης ήδη από την καλλιεργητική περίοδο, ώστε να καλλιεργηθούν τελικά, μόνο στο Νομό Σερρών, 2.500 στρέμματα λιγότερα. Αλλά και στη συνέχεια με το άνοιγμα των συνόρων, παρά την νόμιμη μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης σημειώθηκε το φαινόμενο της μη εμφάνισης των εργατών αυτών στο χώρο εργασίας, ώστε η πλειοψηφία των καπνοπαραγωγών να μείνει κυριολεκτικά μετέωρη, γεγονός που οδήγησε πολλούς από αυτούς να αφήσουν την παραγωγή στο χωράφι.

Επιπλέον, η καθυστέρηση στην έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από τις αρμόδιες ΔΟΥ για τους μετακληθέντες εργαζόμενους, δεν επιτρέπει την έκδοση εργοσήμου με αποτέλεσμα οι παραγωγοί που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος απασχόλησης αλλοδαπών εργατών να αδυνατούν να εμφανίσουν φορολογικά τις δαπάνες του εργασιακού κόστους.

Όπως φαίνεται, από όλα τα παραπάνω, οι καπνοπαραγωγοί φέτος βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αφού αφενός θα αντιμετωπίσουν μεγάλη απώλεια εσόδων λόγω της μειωμένης παραγωγής, αφετέρου είναι βέβαιο πως δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις συμβατικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν μέσω των συνεταιρισμών τους έναντι μεταποιητικών και εν συνεχεία πολυεθνικών εταιριών.

Για το λόγο αυτό ζητούν να περιληφθούν στους κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία και να τους χορηγηθεί άμεσα αποζημίωση για την μεγάλη απώλεια εισοδήματος που πρόκειται να σημειώσει φέτος ο οικιακός τους προϋπολογισμός.

Στα πλαίσια της συζήτησης με τα μέλη της διοίκησης του συνεταιρισμού ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:
«Η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί για τον Νομό Σερρών τη βάση της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου αυτού. Η παραγωγή καπνού αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες μία επαγγελματική ενασχόληση που έχει αναθρέψει γενιές κι έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη όλης της σερραϊκής περιφέρειας. Σήμερα, η καλλιέργεια καπνού βάλλεται από πολλές πλευρές. Διάφοροι παράγοντες, όπως ο διεθνής ανταγωνισμός και το χαμηλό κόστος παραγωγής σε γειτονικές χώρες οδήγησαν τους καλλιεργητές καπνού είτε στη στροφή σε άλλες καλλιέργειες είτε ακόμη χειρότερα στην χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης. Σαν να μην έφταναν αυτά, φέτος οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας οδήγησαν τους καπνοπαραγωγούς στο χείλος της καταστροφής, αφού λόγω της αδυναμίας τους να βρουν εργατικό δυναμικό είτε δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη σπορά , είτε δεν μπόρεσαν τελικά να συλλέξουν όλη την παραγωγή.
Αυτό σε συνδυασμό με την καταστροφή ενός μέρους των καλλιεργειών λόγω μιας παρασιτικής μόλυνσης (φυτοφθορία) κάνει πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ την παρέμβαση της Κυβέρνησης για τη στήριξη αυτού του κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής. Οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να ακούσουν τις φωνές των καπνοπαραγωγών που βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση και να σταθούν δίπλα τους αποτελεσματικά».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •