Τέλος τα ανταποδοτικά από τις ανεμογεννήτριες στις Τοπικές Κοινότητες-Αντιδρά ο πρόεδρος του Προμαχώνα

Την απόσυρση της διάταξης επιτρέπει την αξιοποίηση του ειδικού τέλους υπέρ του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμων) ζητά, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προμαχώνα Λεωνίδας Σπύρος, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Σιντική 92,1 και στην εκπομπή Κάθε Μέρα Καλημέρα.

“Μ΄ αυτόν τον τρόπο δέχονται ένα ακόμη χτύπημα τα μικρά χωριά, καθώς κανένας δήμος ή δημοτικό συμβούλιο δεν θα κοιτάξει να κάνει έργα μ αυτά τα χρήματα στα μικρά χωριά. Αυτές οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε απομονωμένα μικρά χωριά όπως ο Προμαχώνας, το Άγκιστρο το Αχλαδοχώρι. Τα χωριά αυτά είχαν μια μικρή έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα και είχαν κάποια ποσά για κάποια έργα. Ούτε αυτό δεν ανέχονται” τονίζει ο κύριος Σπύρος.

Με το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών μπαίνει τέλος στην απόδοση των ανταποδοτικών οφειλών στις Τοπικές Κοινότητες καθώς τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται πλέον στους εκάστοτε δήμους για δαπάνες και οφέλη.

Όπως αναφέρει το kefaloniapress, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει ζητήματα ιθαγένειας και εύρυθμης λειτουργίας των ΟΤΑ, στο άρθρο 44 που αφορά την Διάθεση ειδικού τέλους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες) και υβριδικούς σταθμούς, τροποποιείται το τέλος της παρ. Α4 του άρθρου 25 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) και προστίθεται το εξής εδάφιο:

«Κατ’ εξαίρεση, τα κατά τη δημοσίευση του παρόντος χρηματικά υπόλοιπα από το ειδικό τέλος και τα αντίστοιχα έσοδα των χρήσεων 2020 και 2021, μπορούν να διατίθενται, κατόπιν σχετικής απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου, για την εξόφληση οφειλών και την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών του δήμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις ανταποδοτικές του υπηρεσίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποσοστιαία αναλογία επιμερισμού μεταξύ των κοινοτήτων».

Την απόσυρση της παραπάνω διάταξης ζητά και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •