Δωρεάν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από τον Δήμο Σερρών

Στην εφαρμογή σειράς προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου εντελώς δωρεάν για όλους τους δημότες, τα οποία θα ενταχθούν στο υπό ίδρυση Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων προχωρά ο Δήμος Σερρών. Η εκκίνηση των προγραμμάτων πραγματοποιείται με την ανίχνευση κινδύνου για αυτόματα κατάγματα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης, που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου.

Η νέα δράση προληπτικής ιατρικής του Δήμου Σερρών ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελος Βάκαλος.

«Είναι πολύ σημαντικό που στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας γίνονται δράσεις όπως αυτή, που ευαισθητοποιούν τον πληθυσμό αναφορικά με τη νόσο, καθώς η πρόληψη είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόγνωσή της. Η πρόληψη αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής με στόχο τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής. Με την εφαρμογή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και του υπό ίδρυση Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων Δήμου Σερρών κάνουμε πράξη το μήνυμα της αξίας της προληπτικής εξέτασης», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Πώς θα διεξαχθεί το πρόγραμμα ανίχνευσης κινδύνου για αυτόματα κατάγματα

Το πρόγραμμα ανίχνευσης κινδύνου για αυτόματα κατάγματα θα διεξαχθεί με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών πιλοτικά από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου στην πόλη των Σερρών και σε τέσσερα τοπικά διαμερίσματα: Σκούταρι, Λευκώνα, Προβατά και Κάτω Καμήλα με στόχο να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλες κοινότητες του Δήμου Σερρών.

Τα ανιχνευτικά τεστ θα πραγματοποιηθούν με ειδικό μηχάνημα σε γυναίκες άνω των 45 ετών και άνδρες άνω των 65 ετών εφαρμόζοντας πλήρως τις οδηγίες του ΕΟΔΥ λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών της περιόδου που διανύουμε. Εκτίμηση των αποτελεσμάτων μπορούν να κάνουν μόνο οι θεράποντες ιατροί.

«Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση την οποία δεν αντιλαμβανόμαστε μέχρι να εκδηλωθεί το πρώτο κάταγμα. Το τεστ θα ανιχνεύσει ενδεχόμενο κίνδυνο για αυτόματα κατάγματα, ενώ μέλη του Ιατρικού Συλλόγου θα βοηθήσουν ώστε άτομα με αυξημένο κίνδυνο να παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελος Βάκαλος.

«Όσοι προσέλθουν για τον προσυμπτωματικό έλεγχο θα εγγραφούν αυτομάτως ως μέλη-δημότες στο Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία», γνωστοποίησε η Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου. Η ίδια κάλεσε τους Δημότες να επικοινωνούν με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, ώστε να προγραμματίζουν ραντεβού για τον έλεγχο στο τηλέφωνο 2321350571 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τις 8.00 έως 14.00 ή στο [email protected]

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
– Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Οκτωβρίου στην πόλη των Σερρών στο Δημοτικό Θέατρο Αστέρια
-Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο Σκούταρι
-Πέμπτη 21 Οκτωβρίου(πρωί) στον Λευκώνα
-Πέμπτη 21 Οκτωβρίου(απόγευμα) στον Προβατά
-Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στην Κάτω Καμήλα

Υπογραμμίζεται ότι στη δράση λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού και προστασίας της υγείας των ενδιαφερόμενων.

Κοινοποίηση