ΜέΡΑ25 Σερρών: «Ανίκανη η Διοικούσα του Διεθνούς Πανεπιστημίου να διαχειριστεί στοιχειώδη θέματα λειτουργίας»


«Σκληρή» κριτική στη Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου, άσκησε το ΜέΡΑ25 Σερρών, υποστηρίζοντας πως είναι ανίκανη να διαχειριστεί στοιχειώδη θέματα λειτουργίας του.

Το ΜέΡΑ25 είχε καταγγείλει τον «αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο» που καθαιρέθηκε η πρώτη Διοικούσα, που αποτελούνταν από εκλεγμένα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και αντικαταστάθηκε από διορισμένα μέλη της «αρεσκείας της Υπουργού Παιδείας με μόνο κριτήριο τα κομματικά διαπιστευτήρια».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Σε απίστευτη δυσλειτουργία βρίσκεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο λόγω της ανικανότητας της διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του να διαχειριστεί στοιχειώδη θέματα λειτουργίας του.
Να θυμίσουμε ότι το ΜέΡΑ25 είχε καταγγείλει τον αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο που καθαιρέθηκε η πρώτη Διοικούσα, που αποτελούνταν από εκλεγμένα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και αντικαταστάθηκε από διορισμένα μέλη της αρεσκείας της Υπουργού Παιδείας με μόνο κριτήριο τα κομματικά διαπιστευτήρια. Μια απόφαση που βρήκε αντίθετη στο σύνολό της τη Σερραϊκή κοινωνία γιατί -πέραν των άλλων- δε συμπεριελάμβανε κανέναν εκπρόσωπο της Πανεπιστημιούπολης Σερρών (πρώην ΤΕΙ).
Ως παραδείγματα των συνεπειών της ανικανότητας αυτής αναφέρουμε:
1. Δυσλειτουργία από την αργοπορία έγκρισης πάγιων δαπανών ή λήψης σημαντικών αποφάσεων
Τέτοιες πάγιες δαπάνες είναι η προμήθεια καυσίμων θέρμανσης, η καθαριότητα, η συντήρηση χώρων πρασίνου, η συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, η φύλαξη των Πανεπιστημιουπόλεων, η προμήθεια χαρτιού και αναλωσίμων, η συντήρηση των υποσταθμών, η ενοικίαση φωτοτυπικών μηχανημάτων κ. ά. Αρκεί μόνο να ειπωθεί, ως παράδειγμα, ότι η συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης στα κτήρια των Σερρών και του Κιλκίς εγκρίθηκε στα μέσα Νοεμβρίου και εξαιτίας αυτής της αργοπορίας οι δύο Πανεπιστημιουπόλεις είναι χωρίς θέρμανση. Ενώ η Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη (Σίνδος) και η Πανεπιστημιούπολη Σερρών, αυτή τη στιγμή δεν έχουν φωτοτυπικά μηχανήματα και αν καλούνταν να εκτυπώσουν θέματα εξετάσεων θα βρίσκονταν σε κατάσταση οικτρής αδυναμίας.
2. Αυταρχική συμπεριφορά και λήψη αποφάσεων
Είναι γνωστό ότι η ανικανότητα διοίκησης οδηγεί πάντα σε αυταρχική συμπεριφορά. Μέσα στον Νοέμβριο κοινοποιήθηκε στο Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου το ΦΕΚ έγκρισης του Εσωτερικού Κανονισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε. που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε χωρίς καμία προγενέστερη ενημέρωση του προσωπικού. Η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε με πρωτοφανή αυταρχισμό για τις εργασίες και λειτουργίες ενός μεγάλου μέρους του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος χωρίς να υπάρξει όχι μόνο κάποια προγενέστερη ζύμωση, ή συμμετοχή και κατάθεση απόψεων, αλλά ούτε καν κάποια ενημέρωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή και την έκδοση ενός εκτρώματος που δημιουργήθηκε από τη συρραφή τμημάτων εσωτερικών κανονισμών άλλων Πανεπιστημίων, χωρίς κανένα έλεγχο ή πραγματική και εις βάθος γνώση των λειτουργιών και με αντικρουόμενα άρθρα που αντιτίθενται σε κάθε έννοια χρηστής διοίκησης και δημοκρατίας και αντιστρατεύονται τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.
3. Αργοπορία στην έκδοση σημαντικών αποφάσεων ακαδημαϊκής λειτουργίας
Πέραν των πολλών δυσλειτουργιών που παρουσιάστηκαν στους μήνες της θητείας της νέας Διοικούσας, το κορυφαίο πρόβλημα που ανέκυψε στην Ακαδημαϊκή λειτουργία ολόκληρου του ΔΙΠΑΕ, και βαρύνει κυρίως την Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, είναι αυτό της προκήρυξης για έκτακτο ακαδημαϊκό προσωπικό. Ενώ, κάθε χρόνο όλα τα Τμήματα έβγαζαν μέσα στον Ιούνιο τις προκηρύξεις για το έκτακτο διδακτικό προσωπικό του επόμενου Ακαδημαϊκού Έτους, φέτος έχουμε περάσει τα μέσα του Νοεμβρίου και ακόμη δεν τους δόθηκε η δυνατότητα ανακοίνωσης των προκηρύξεων. Αλλά, ακόμη κι αν προκηρυχθούν σήμερα αυτές οι θέσεις (σημειωτέον ότι, κάποια από τα τμήματα έβγαλαν προκηρύξεις αυτές τις ημέρες, χωρίς να τους έχει δοθεί η επίσημη έγκριση), θα είναι αδύνατο οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί να μπορούν, νόμιμα, να αναλάβουν υπηρεσία πριν από τις 10 Δεκεμβρίου! Είναι προφανές πως θα χαθούν πολλά από τα μαθήματα που θα έπρεπε να λειτουργήσουν κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2020-21. Ακόμα και τώρα να τρέξουν τις διαδικασίες το πρόβλημα δε διορθώνεται γιατί ήδη έχουν χαθεί πολύτιμες ώρες διδασκαλίας, που για αναπληρωθούν ή θα πρέπει από εδώ και πέρα να γίνουν διπλές ώρες (πίεση των φοιτητών και μισοπληρωμένοι καθηγητές) ή θα πρέπει να μεταφερθούν στο εαρινό εξάμηνο (υπερφόρτωση των φοιτητών με παράπλευρες απώλειες στην επιτυχία τους με θύματα τους ασθενέστερους οικονομικά, με συνέπειες στα φοιτητικά επιδόματα που δίνονται μόνο εφόσον περάσουν όλα τα μαθήματα του έτους).
Για όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα που διατυπώθηκαν επιγραμματικά, κατά κύριο λόγο έχει ευθύνη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η ανεκδιήγητη Υπουργός Παιδείας που διόρισε τη Διοικούσα Επιτροπή με τρόπο που κουρέλιασε τη Δημοκρατία εντός του Ιδρύματος, αγνοώντας τα αποτελέσματα των δημοκρατικών διαδικασιών των Ιδρυμάτων που συνενώθηκαν. Διότι, επέλεξε πρόσωπα ανίκανα να διαχειριστούν τα προβλήματα ενός νέου και μεγάλου Πανεπιστημίου, αλλά και αδιάφορα σε σχέση με το βαρύ έργο που ανέλαβαν να επιτελέσουν.
Μετά απ’ όλα αυτά και για να μην υπάρξουν ανάλογες δυσλειτουργίες και στη συνέχεια, η λύση είναι μία: Η επιστροφή στην ομαλότητα και στη δημοκρατική λειτουργία του Ιδρύματος. Με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην εκλογή της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης Διοίκησης του Πανεπιστημίου».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •