13 χρόνια «βασανίζεται» το έργο της αναβάθμισης Κοίμησης, Βαλτερού, Καρπερής, Λιθοτόπου- Διαλύθηκε η σύμβαση και με τον 2ο εργολάβο


Δεν μπορεί να «στεριώσει» εργολάβος στο έργο «Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση και ανάδειξη των οικισμών Κοίμησης – Βαλτερού – Καρπερής – Λιθοτόπου».

Εδώ και 13 χρόνια παραμένει ημιτελές, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Ηράκλειας, στην τελευταία συνεδρίασή του, αποφάσισε τη διάλυση της σύμβασης του έργου.

Το 2015 αποφασίσθηκε η πρώτη διάλυση της σύμβασης και έγινε η παραλαβή του ημιτελούς έργου. Το 2018 εγκρίθηκαν η ολοκλήρωση του έργου και η πρόσκληση του 2ου κατά σειρά μειοδότη του διαγωνισμού για να αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου, ωστόσο αυτός απάντησε αρνητικά και απεστάλη πρόσκληση στον 3ο κατά σειρά μειοδότη, ο οποίος δέχθηκε μεν, αλλά τον περασμένο Αύγουστο υπέβαλλε αίτηση διάλυσης της εργολαβίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης, τόνισε πως έχει μακρά ιστορία το συγκεκριμένο έργο και πως πρόκειται για έργο του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που ξεκίνησε πριν δεκατρία περίπου χρόνια.

«Στην Καρπερή ακόμη δεν ολοκληρώθηκε τίποτε. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Έγιναν συσκέψεις με τον ανάδοχο. Ο προηγούμενος ανάδοχος παραιτήθηκε και ήρθε ο επόμενος μειοδότης που με αίτησή του ζητά τη λύση της σύμβασης. Ο Δήμος επιθυμεί τη λύση της σύμβασης, αφού πρόκειται για μια περίπτωση απελευθέρωσης της Καρπερής. Έτσι όπως έγινε η μελέτη, δεν προχωρούσε τίποτε. Αν δεν φύγει ο συγκεκριμένος εργολάβος, θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Έγιναν συζητήσεις με τη Διαχειριστική Αρχή, με τον εργολάβο και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου που κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να λυθεί αυτή η συνεργασία για να τελειώσει το έργο με τις τροποποιήσεις που προέκυψαν στη μελέτη. Με την αρχική μελέτη θα μπορούσαν να κυκλοφορούν στο κέντρο της Καρπερής μόνο αυτοκίνητα, ποδήλατα και μηχανάκια. Ακόμα, κατασκευαστικά προκύπτουν τεράστιοι κίνδυνοι για να προκληθούν ατυχήματα. Πεζοδρόμια, όπως εξέχουν, τη νύχτα είναι επικίνδυνα για την διέλευση των οχημάτων. Υπάρχει μια διαδικασία που θα έχει και δικαστική συνέχεια. Ο Δήμος απευθύνθηκε σε έναν δικηγόρο που έχει εμπειρία στο θέμα αυτό. Υπάρχει η ελπίδα να τελειώσουν οι διαδικασίες γρήγορα και να ανατεθεί η κατασκευή του έργου στον μειοδότη που ακολουθεί. Τόσα χρόνια το κέντρο της Καρπερής είναι σε άθλια κατάσταση. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής γνώση για την κατάσταση του υλικού που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στην εργολαβία. Βέβαια το υλικό δεν είναι ευθύνη του Δήμου αλλά του εργολάβου που πρέπει να απέλθει. Επίσης, το σχολείο της Καρπερής έχει γίνει περιστερώνας. Ξεκίνησε η διαδικασία της απολύμανσης και καθαριότητάς του. Δυστυχώς, δεν έπρεπε η Καρπερή να αφεθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε αυτήν την κατάσταση» δήλωσε ο κ. Κουτσάκης.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, ο οποίος κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση και πρόσθεσε:
«Είναι βέβαια δικαίωμά του. Έγιναν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πολλά και σημαντικά έργα για την περιοχή. Η ΕΡΓΟΤΕΛ ως πρώτος ανάδοχος έκανε αίτηση διάλυσης της σύμβασης και την είχε αποδεχτεί ο Δήμος κατά τη δική του θητεία, επειδή δεν γίνονταν πληρωμές από το Πρόγραμμα. Έτρεξε η τότε Δημοτική Αρχή και επανέφερε το έργο για την Καρπερή. Η μελέτη είχε αστοχίες. Υπήρχε πρόβλημα για κάτι υλικά (τσιμέντα, επιχώσεις) περίπου 40.000,00€. Θα μπορούσε η τωρινή Δημοτική Αρχή να έρθει σε συμφωνία με τον εργολάβο. Δεν το έκανε. Ήρθε σε μη συνεννόηση με τον εργολάβο και τώρα προχωρά σε διάλυση της σύμβασης που η παράταξή του την στηρίζει με την επισήμανση μήπως διεκδικήσει νομικά περισσότερα χρήματα ο εργολάβος από όσα πρέπει. Ας προχωρήσει ο Δήμος στη λύση του τρίτου εργολάβου. Και με τον τωρινό εργολάβο οι πληρωμές δεν γίνονταν κανονικά. Η γραφειοκρατία ήταν μεγάλη. Έπρεπε ο εργολάβος να έχει τα χρήματα, να ολοκληρώσει το έργο και μετά να πληρωθεί. Η μελέτη χρειάζονταν τροποποιήσεις».

Στη συνέχεια η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Χατζίδου ρώτησε «στα πόσα χρόνια καίγεται ο εργολάβος ή το έργο», τονίζοντας πως πρόκειται για ρητορική ερώτηση.
Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος είπε πως θα μπορούσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να ερχόταν σε επαφή με τη Διαχειριστική Αρχή και με το μελετητή για να γίνουν αλλαγές στη μελέτη, όπως έγινε από την τωρινή Δημοτική Αρχή και πως οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Καρπερής ήταν μεγάλες.

«Έγινε προσπάθεια να έρθει ο Δήμος σε συνεννόηση με τον εργολάβο αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Έτσι η καλύτερη λύση είναι να λυθεί η σύμβαση και να έρθει ο επόμενος εργολάβος ή να βγει στη δημοπρασία ξανά το έργο, λύση που θα είναι χρονοβόρα» επεσήμανε ο κ. Κουτσάκης.

Έπειτα, ο κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης τόνισε πως είναι καλό να βρεθεί μια τέτοια συναινετική λύση στη διάλυση της σύμβασης για να μη μείνουν περιθώρια να διεκδικήσει ο εργολάβος περισσότερα χρήματα από όσα πρέπει. Ακόμα, είπε πως χρειάζεται προσοχή για να μην απενταχθεί το έργο.

Τέλος, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως για τον λόγο αυτό ζήτησε ο Δήμος τη βοήθεια ενός δικηγόρου με εμπειρία σχετική με το θέμα.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •