Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία-Τα αιτήματα του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Σερρών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Με αφορμή την ημέρα αυτή ο Σύλλογος Κινητά Αναπήρων Σερρών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο την πορεία της υγείας των ΑμεΑ εν μέσω πανδημίας. Στην ίδια ανακοίνωση παρουσιάζονται για μια ακόμη τα αιτήματα που θέλουν λύση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Σερρών
Η φετινή 3 Δεκέμβρη βρίσκει εμάς τους ΑμεΑ σε κατάσταση αγωνίας για την ασφάλεια μας, την πορεία της υγείας μας και την ποιότητα των συνθηκών διαβίωσης μας. Η πανδημία του Covid-19 αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει για εμάς και όλες τις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες η υποταγή της επιστήμης, της τεχνολογίας, γενικώς των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας στις ανάγκες του κέρδους.
Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ψηφιοποίησης και των γονιδιακών θεραπειών, όχι μόνο δε γίνονται βήματα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένα νέο μεγάλης κλίμακας πισωγύρισμα όσον αφορά τη θέση μας στην Ελληνική κοινωνία. Αυτό γιατί η κυβέρνηση, από κοινού με τους συμμάχους της σε ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, αλλά και η τοπική διοίκηση αρνούνται να λάβουν μέτρα για την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα επιμένουν στην περικοπή δαπανών προς κρίσιμους για την ποιότητα της ζωής μας τομείς, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση τους.
• Έτσι το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, έχοντας σοβαρή αδυναμία να διαχειριστεί την έκρηξη της πανδημίας σε συνδυασμό με άλλες πάγιες ή έκτακτες ανάγκες, ενώ ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να θησαυρίζει από την εξέλιξη της κατάστασης.
• Παράλληλα οι κοινωνικές δομές της τοπικής διοίκησης παραμένουν υποστελεχωμένες και αυτό σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της πανδημίας στους χώρους δουλειάς, στο νοσοκομείο, στο σπίτι μας, δηλαδή σε χώρους που χρειάζεται αναγκαστικά να βρεθούν οι συγγενείς μας ή εμείς οι ίδιοι, μας εκθέτει αχρείαστα στον κίνδυνο του ιού.
• Πρόσθετα όμως η έλλειψη προσωπικού στις κοινωνικές και προνοιακές δομές, η μη επίταξη του ιδιωτικού τομέα όπου χρειάζεται, μας στερεί από θεραπείες ή άλλου είδους δραστηριότητες που έχουμε ανάγκη για τη σταθεροποίηση/βελτίωση της υγείας μας, ενώ μας αφήνει αβοήθητους να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τις συνέπειες του lock down.
• Τέλος το τελευταίο κάνει πιο ορατή τη χρόνια ανεπαρκή στήριξη των ΑμεΑ και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης όπου έχουμε περιέλθει, όπως απέδειξε και ο τραγικός θάνατος του 16χρονου συναδέλφου στη Θεσσαλονίκη, ενώ η οικογένεια του επιχειρούσε να ζεσταθεί.
Ωστόσο η παραπάνω κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν μια σαφέστατα λιγότερο επώδυνη για τους ΑμεΑ διαχείριση της πανδημίας. Πρόσθετα όμως διευκολύνουν την πραγματοποίηση αλμάτων στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, συγκεκριμένα στην πρόληψη, την αποκατάσταση, την εκπαίδευση, την εργασία, στην κοινωνική μας δραστηριότητα.
Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να πραγματοποιηθούν όντως ουσιαστικά βήματα στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των εις βάρος μας κοινωνικών διακρίσεων, οι οποίες δυστυχώς επιστρέφουν όσο η πραγματική θέση μας στην κοινωνία χειροτερεύει.
Συνακόλουθα καλούμε τους ΑμεΑ και τις οικογένειες τους να διατηρήσουν υψηλό το ηθικό τους και να παραμείνουν αισιόδοξοι. Τους ζητάμε να μετάσχουν στο αναπηρικό κίνημα και συγκεκριμένα στο Σύλλογο μας στην Π.Ε, στηρίζοντας της διεκδικήσεις και τις δράσεις μας. Όλοι μαζί μπορούμε να μετρήσουμε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ισχυρού αναπηρικού κινήματος, το οποίο σε συνεργασία με τον υπόλοιπο λαό θα πιέσει πραγματικά τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.
Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες επαναλαμβάνουμε ότι είναι άμεση ανάγκη:
o Να Καταγραφούν από τους Δήμους όλων των οικογενειών ΑμεΑ. Οι Δήμοι και ο ΟΠΕΚΑ διαθέτουν στοιχεία από την παροχή των Αναπηρικών επιδομάτων.
o Να διασφαλίσουν οι υπηρεσίες των δήμων οι ίδιες την τακτική επικοινωνία τους με τις οικογένειες των ΑμεΑ, προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση τους και να εντοπίζονται ζητήματα που χρίζουν αντιμετώπισης.
o Να επεκταθεί η ειδική άδεια σε όλες τους εργαζομένους α) που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες β) που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας της για όσο διαρκή η πανδημία.
o Να παρέχει το κράτος σε όλες τους ΑμεΑ και στις οικογένειες τους του απαραίτητου εξοπλισμού προστασίας από τον υιό (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.α)
o Να εγγυηθεί το κράτος τη διενέργεια τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων του υιού, μόλις κάποιος ΑμεΑ εμφανίσει συμπτώματα
o Να εξασφαλίσει η πολιτεία την άμεση μεταφορά στα νοσοκομεία όσων συναδέλφων νοσήσουν από τον υιό. Αντίστοιχα να φροντίσει για την αποτελεσματική κατ’ οίκων νοσηλεία όσων συναδέλφων νοσήσουν για τον οποιοδήποτε λόγο από οποιαδήποτε αιτία όσο διαρκή η πανδημία
o Να ληφθούν μέτρα για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση από τους ΑμεΑ, όλων των αναγκαίων δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της σωματικής ή ψυχικής βλάβης τους (φυσικοθεραπείες, άλλου είδους θεραπείες, κ.α)
Κοινοποίηση