ΜέΡΑ25 Σερρών: «Να κινηθούν νομικά οι τευτλοπαραγωγοί»


Να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να κινηθούν και νομικά για τη διεκδίκηση των συμφωνηθέντων, καλεί τους τευτλοπαραγωγούς το ΜέΡΑ25 Σερρών. Παράλληλα δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του και θα βρεθεί στο πλευρό των τευτλοπαραγωγών, ενώ εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της, όσον αφορά στο θέμα της ΕΒΖ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 Σερρών αναφέρονται τα εξής:
«Ήταν 2 χρόνια περίπου πριν όταν ο ‘άριστος’ Άδωνις, προέτρεπε τους τευτλοπαραγωγούς να αδειάσουν την παραγωγή τους στο σπίτι του Πρωθυπουργού!!! Και ο καιρός πέρασε και η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και τα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ και τις Σέρρες ενοικιάστηκαν και τα συστημικά μέσα πανηγύριζαν. Οι αγρότες, βέβαια, ήταν σκεπτικοί γιατί είχαν γνώση από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε, μετά από σύσκεψη ‘των αρμοδίων’, ότι τηρεί τις υποσχέσεις του. Η Σερραία Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, που συμμετείχε στη σύσκεψη ως ‘αρμόδια’ κι αυτή, έπαιρνε τηλέφωνα στους τευτλοπαραγωγούς για να τους αναγγείλει πως ‘κατόπιν ενεργειών της όλα πάνε καλά, οι αγρότες θα παραδώσουν την παραγωγή τους από την 1η Νοεμβρίου και θα πληρωθούν κανονικά με βάση τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει’. Και ο καιρός πέρασε και ο ενοικιαστής-‘επενδυτής’ δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του. Η πλειοψηφία των τευτλοπαραγωγών βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει στα χωράφια, δεν έχουν παραδώσει ούτε ένα τεύτλο ενώ κάποιοι κατάφεραν να παραδώσουν το 10%-15% της παραγωγής τους. Κι αυτό όχι με την τιμή που συμφώνησαν (22€-37€ ανάλογα με τον Ζαχαρικό Τίτλο) αλλά με πολύ χαμηλότερη (20€) και δε ζαχαρομετρείται . Αναγκάζονται μάλιστα εκβιαστικά να υπογράψουν δεύτερο συμβόλαιο, ακυρώνοντας το πρώτο, όπου αναφέρεται ότι η παραγωγή δε θα μεταποιηθεί σε ζάχαρη αλλά σε ζωοτροφή ή βιοαέριο. Η ‘φύρα’ που τους αφαιρείται κυμαίνεται από 10% έως 40% και ένα μέρος αυτής της ‘φύρας’ δημιουργείται στην αναμονή, καθώς τα φορτία προς παράδοση είναι εκτεθειμένα στην αυλή του εργοστασίου έως και 12 μέρες. Η αγωνία, βέβαια, των παραγωγών είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι αν δεν παραδώσουν παραγωγή και δεν πάρουν τιμολόγιο θα χάσουν και τη Συνδεδεμένη. Και πώς απαντά σ’ αυτήν την αγωνία ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης; Μπορεί για το 2020 να σας πουλήσαμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες όμως ‘το 2021 τα φουγάρα των εργοστασίων θα ανάψουν και επιτέλους μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε παραγωγή ελληνικής ζάχαρης’. Και ζητά μάλιστα με περίσσιο θράσος ‘να στηρίξουν την προσπάθεια παρά τα προβλήματα που υπάρχουν’.
Το ΜέΡΑ25 Σερρών καλεί τους αγρότες σε αγωνιστική εγρήγορση. Να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να κινηθούν ΚΑΙ νομικά για τη διεκδίκηση των συμφωνηθέντων. Το ΜέΡΑ25 δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του και θα βρεθεί στο πλευρό των τευτλοπαραγωγών».

Κοινοποίηση