Δ.Σ. Σερρών: Τα «αγκάθια» του προϋπολογισμού- Τα ερωτήματα για τις απ’ ευθείας αναθέσεις που έμειναν αναπάντητα- Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης για μη συμμετοχή με προτάσεις


Η κορυφαία διαδικασία για την τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εξελίχθηκε απρόβλεπτα στο τέλος, άφησε αναπάντητα καίρια ερωτήματα, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως «απλά διεκπεραιωτική», για το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών.

Αυξημένος ο προϋπολογισμός

Κατά 9,5 εκατομμύρια ευρώ θα είναι αυξημένος ο προϋπολογισμός του 2021, όπως ανακοίνωσε στην αρχική του τοποθέτηση, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, στον οποίο πέραν των καθιερωμένων και τακτών χρηματοδοτήσεων και εξόδων, περιλαμβάνεται και μία πρώτη δέσμη προτάσεων που αντιπροσωπεύουν και τη «φιλοσοφία» της δημοτικής αρχής, όπως είναι: η αύξηση των κονδυλίων στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), η πάγια προκαταβολή Προέδρων που ήταν ζητούμενο πολλών ετών, η δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Δημοτών, οι δράσεις για τις επετειακές εκδηλώσεις του 2021, οι αυξημένες παρεμβάσεις πρασίνου και καλλωπισμού, ο εκσυγχρονισμός των κοιμητηρίων και οι πράξεις εφαρμογής στις οποίες πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος Σερρών.

Προϋπολογισμός με έλλειψη… οράματος;

Δεν ήταν λίγες οι επισημάνσεις από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, για την απουσία του «στίγματος» της δημοτικής αρχής από τον προϋπολογισμό, καθώς- επί της ουσίας- κάθε προϋπολογισμός δηλώνει τη «φιλοσοφία» και το «στίγμα» της κάθε δημοτικής αρχής.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης τόνισε την ανάγκη «εμπλουτισμού» του σχεδίου του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας την απουσία τόσο της εισηγητικής έκθεσης, όσο και της πολιτικής εισήγησης.
«Αυτό είναι το πρώτο, καθαρό, δικό σας έτος, για να δούμε τις ιεραρχήσεις, τη φιλοσοφία, το αφήγημά σας. Περιμέναμε μία τέτοια έκθεση. Δεν την είδαμε. Γιατί κ. δήμαρχε;» διερωτήθηκε ο κ. Φωτιάδης.

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως δεν δόθηκε χρόνος στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, για τον «εμπλουτισμό» του προϋπολογισμού.

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, απαντώντας τόνισε αρχικά πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι υπηρεσιακός και πως τόσο τα απολογιστικά δεδομένα, όσο και το «στίγμα» και το «όραμα» της δημοτικής αρχής, θα «ξεδιπλωθούν» στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, που όπως ανακοίνωσε θα τεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, σε 40 μέρες.
«Η φιλοσοφία μας είναι αυτή των συνθέσεων και προφανώς θα ζητηθούν οι προτάσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σερρών.

Απ’ ευθείας αναθέσεις, νέοι κωδικοί και ο ρόλος της τεχνικής υπηρεσίας

Ένα από τα καίρια ζητήματα που τέθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους αντιπολιτευομένων παρατάξεων και συγκεκριμένα από τον κ. Βασίλη Χρυσανθίδη και την κ. Αριάδνη Παπαφωτίου, ήταν αυτό των απευθείας αναθέσεων, καθώς φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των κωδικών για απευθείας αναθέσεις, οι οποίες- όχι πάντα αδικαιολόγητα- αντιμετωπίζονται με μεγάλη… καχυποψία.

Πρώτος το θέμα έθεσε ο κ. Χρυσανθίδης, ο οποίος διαπίστωσε πως στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται νέοι κωδικοί και ιδιαίτερα πάρα πολλοί στους κωδικούς των απ’ ευθείας αναθέσεων.

«Το πώς θα γίνουν οι απ’ ευθείας αναθέσεις είναι ένα άλλο θέμα. Αν υπάρχει διαφάνεια, αν εφαρμόζεται η νομιμότητα, θα τα δούμε. Υπάρχουν, όμως, πάρα πολλοί, σε πολύ μεγάλο αριθμό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα αυξηθούν οι απ’ ευθείας αναθέσεις με την αναμόρφωση» επεσήμανε ο κ. Χρυσανθίδης, ο οποίος- παράλληλα- τόνισε πως προκαλεί μεγάλη εντύπωση η δημιουργία νέων κωδικών, οι οποίοι απαξιώνουν την τεχνική υπηρεσία.

Εξηγώντας τη λογική του, ο κ. Χρυσανθίδης πρόσθεσε: «Δεν μπορεί, π.χ., την καταμέτρηση ή τον έλεγχο των γεφυρών ή την αποτύπωση των κάδων, να μην μπορεί να τα κάνει η τεχνική υπηρεσία του δήμου και να βάζουμε στον προϋπολογισμό παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες».

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και η τοποθέτηση της κ. Παπαφωτίου, η οποία διαπίστωσε πως «μέσω του προϋπολογισμού δίνεται μεγάλος βαθμός ελευθερίας στις απ’ ευθείας αναθέσεις».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το λόγο πήραν και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, αλλά και ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ουδείς απάντησε στο μείζον αυτό ζήτημα.

(Δ.Σ. Σερρών: «Μπουρλότο» στη χθεσινή συνεδρίαση- Αλ. Χρυσάφης: «Δεν μπορώ να ακούω ανοησίες»- Στο «στόχαστρό» του η Αρ. Παπαφωτίου- Διαβάστε ΕΔΩ)

Προϋπολογισμός στο «παρά πέντε» και χωρίς ενημέρωση της αντιπολίτευσης;

Τις ενστάσεις τους για τον τρόπο που κατατέθηκε το θέμα του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση, εξέφρασαν η επικεφαλής της «Δύναμης Σερραίων» Αριάδνη Παπαφωτίου και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Θένια Χαραλαμπίδου.

Όπως τόνισε η κ. Αριάδνη Παπαφωτίου, η Οικονομική Επιτροπή συζήτησε το θέμα στις 23 Νοεμβρίου, ενώ η εισήγηση και ενημέρωση του συνόλου των δημοτικών συμβούλων σχετικά με το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, έφτασε σε αυτούς με ηλεκτρονικό μήνυμα (email), το μεσημέρι της παραμονής των Χριστουγέννων.

«Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν 4 ημέρες, που στο σύνολό τους ήταν αργίες. Αν δεν υποκρύπτεται σκοπιμότητα, στον τρόπο με τον οποίο ‘έρχεται’ η συζήτηση του προϋπολογισμού, κατ’ εμέ αποτελεί τουλάχιστον προσβολή του συνόλου των δημοτικών συμβούλων που καλούμαστε σε αυτή τη συνεδρίαση. Δεν έχει νόημα η συζήτηση, γιατί ήδη εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή» υπογράμμισε η κ. Παπαφωτίου.

Από την πλευρά της, η κ. Θένια Χαραλαμπίδου υποστήριξε πως το θέμα «πήγε» στο δημοτικό συμβούλιο την τελευταία στιγμή και πρόσθεσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά. Πέρυσι μπορεί να υπήρχαν κάποια άλλοθι, φέτος όμως, με την εμπειρία του ενός χρόνου, θα έπρεπε να είστε πιο έτοιμοι. Μπορεί να υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες, ως προς το Παρατηρητήριο, αλλά δεν φαίνεται το πολιτικό κομμάτι, που είχατε χρόνο και να το επεξεργαστείτε και να το εντάξετε. Περίμενα μεγαλύτερη ετοιμότητα. Απογοητεύτηκα από την προχειρότητα και τον τρόπο που αντιμετωπιζόμαστε».

Απάντηση έδωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο οποίος υπενθύμισε προς τα μέλη ότι η Οικονομική Επιτροπή απέστειλε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών, στις 9/10/2020 και πως ήταν από τότε γνωστό το προσχέδιο.
«Αν το Παρατηρητήριο καθυστέρησε να στείλει πίσω τον έλεγχο του προϋπολογισμού, αυτό δεν αφορά το Δήμο Σερρών, ούτε και πολλούς άλλους δήμους, που πήραν αργά τις απαντήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο προϋπολογισμός δεν ήρθε ως ‘κεραυνός εν αιθρία’ την παραμονή των Χριστουγέννων. Απλά τότε οριστικοποιήθηκε, για να ‘έρθει’ στο δημοτικό συμβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Γέφυρα Τσέλιου, πυροπροστασία σχολείων και πανδημία

Ερώτηση για την εγγραφή πιστώσεων στον προϋπολογισμό του ενώ δόθηκαν το 2020, κατέθεσε η κ. Αριάδνη Παπαφωτίου, η οποία ανέφερε τα παραδείγματα της χρηματοδότησης για την πυροπροστασία των σχολικών μονάδων μέσω του «ΦιλόΔημος» και της χρηματοδότησης ύψους 605.000€ για γέφυρα του Τσέλιου.

Όσον αφορά στο ερώτημα της χρηματοδότησης για την πυροπροστασία, απάντηση έδωσε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Λογιστηρίου Δήμου Σερρών Λευτέρης Κατιρτζόγλου, ο οποίος δήλωσε πως σε πολλά προγράμματα υπάρχει μεν η έγκριση από το εκάστοτε Υπουργείου, αλλά αν δεν εκταμιευθεί το ποσό, δεν μπορεί να «κινηθεί» ο κωδικός και πως αυτό ακριβώς συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Στο θέμα της γέφυρας Τσέλιου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Νυκτοπάτης υπογράμμισε πως έχει δοθεί η έγκριση χρηματοδότησης ύψους 330.000€ από το Υπουργείο Υποδομών και έχει ορισθεί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ένας μηχανικός, ο οποίος θα προχωρήσει στον στατικό έλεγχο της γέφυρας.

«Περιμένουμε από μέρα σε μέρα τα αποτελέσματα, έτσι ώστε να δούμε ποιο είναι το ποσό που χρειάζεται για την επισκευή της γέφυρας ή αν θα προχωρήσουμε στην κατασκευή νέας γέφυρας. Άρα τα χρήματα γι’ αυτό μεταφέρονται, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν ακόμη. Με τη νέα χρονιά, θα ‘έρθει’ το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αφού πάρουμε την έκθεση του μηχανικού» δήλωσε ο κ. Γιώργος Νυκτοπάτης.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Τερζής επεσήμανε πως η υγειονομική κρίση έχει «φανερώσει» την ανάγκη του κόσμου για ελεύθερους χώρους και μακριά από το κέντρο της πόλης και πρόσθεσε: «Υπάρχει προγραμματισμός να αξιοποιηθούν τα έξι περιαστικά πάρκα, καθώς και το κεντρικό;».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •