ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση Κ.Μ.» για τις πλημμύρες στις Σέρρες: «Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές σχεδόν μια δεκαετία»


Παρέμβαση, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν σε περιοχές του νομού Σερρών, με τα πλημμυρικά φαινόμενα, έκαναν τόσο η Τοπική Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ, όσο και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας».

Ανακοίνωση Τ.Ο. Σερρών ΚΚΕ

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές σχεδόν μια δεκαετία με τις πλημμύρες να πλήττουν την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και τους ιθύνοντες να μιλάνε για έντονα φαινόμενα που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Για άλλη μια φορά είδαμε να κλείνουν επαρχιακά οδικά δίκτυα, να πλημμυρίζει ο κάμπος, να χάνονται κοπάδια, να καταστρέφονται σπίτια και καλλιέργειες. Δεν έχει περάσει μισός χρόνος από το ξεχείλισμα του χειμάρρου της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, με τους πληγέντες να περιμένουν ακόμη να αποζημιωθούν. Τι να πρωτοθυμηθούμε : τις καταστροφές του 2013 από έντονη βροχόπτωση; το 2014 με οδηγό που παρασύρθηκε και έχασε τη ζωή της; το 2015 με πλημμύρες από σπάσιμο αναχωμάτων του Στρυμόνα;
Από την άλλη ακούμε συνεχώς για έργα υποδομής τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ για έργα εκατομμυρίων που θα θωρακίσουν τους επτά δήμους από πλημμυρικά φαινόμενα, που θα καθαρίσουν ρέματα και ποτάμια σε όλο το νομό. Πριν ένα χρόνο, είχε ανακοινωθεί πίστωση από τον κ. Καραμανλή , Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών 3,6 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα. Είναι εύλογο το ερώτημα τι έχει γίνει ένα χρόνο μετά;
Είναι επίσης εύλογο το ερώτημα γιατί εν έτη 2021 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επιστημονική μελέτη για αντιπλημμυρικές υποδομές, διαχείριση όμβριων υδάτων, διάνοιξη ρεμάτων κλπ. Γιατί ενώ έχουμε επενδύσεις στην περιοχή μας από μονοπώλια της Ενέργειας, όπως Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα, Αγωγό φυσικού αερίου, δεν μπορούμε να προστατευτούμε από μια νεροποντή;
Θεωρούμε πως είναι εφικτή μια ολοκληρωμένη επιστημονική διαχείριση των υδάτων. Εστιάζουμε στην προστασία της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων γι αυτό παλεύουμε. Καλούμε τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να βγάλει τα συμπεράσματα του και να αναρωτηθεί γιατί να υπάρχουν κάθε λίγο καταστροφές και ζημιές την ίδια στιγμή που η επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προβλέψουν τα καιρικά φαινόμενα , να προστατεύσουν από καταστροφές και αξιοποιήσουν τους υδάτινους πόρους προς ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Καλούμε τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών, να διεκδικήσουν:
• Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
• Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.
• Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας, άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, οικοσκευών, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
• Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ – ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
• Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα.
• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού που υπολειτουργούν».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τις πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

«Οι χθεσινές πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών δεν είναι ‘κεραυνός εν αιθρία’. Αντίστοιχα προβλήματα προκύπτουν σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με κάθε δυνατή νεροποντή. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι κατεστραμμένες περιουσίες, υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της Περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.
Αποκαλύπτεται ακόμα μια φορά πώς, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται κυρίως ‘κατόπιν εορτής’ και συνιστούν μια προσπάθεια οριακής διαχείρισης μιας απαράδεκτης κατάστασης. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει, ότι τα όσα έχουν υλοποιηθεί και προγραμματίζονται στον τομέα τις προστασίας από τις πλημμύρες και στην Π.Ε Σερρών είναι ανεπαρκή, αποσπασματικά. Ενέργειες – «μπαλώματα» που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και τις λαϊκές περιουσίες.
Η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι υπόλογη, εκτός των άλλων, και για το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες ενέκρινε ένα ανεπαρκές και αποσπασματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη πρόληψης, πόρων και προσωπικού, αλλά και ένα τεχνικό πρόγραμμα που το χαρακτηρίζει η απουσία ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων. Ο εφησυχασμός και οι «αναπτυξιακές» πρωτοχρονιάτικες υποσχέσεις βούλιαξαν στα νερά των υπερχειλισμένων χειμάρρων.
Απαιτούμε:
• Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β΄ κατοικίας.
• Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη. Αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.
• Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κλπ ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.
• Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.
• Να διεκδικήσει η διοίκηση της Περιφέρειας γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Σερρών, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.
• Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη ενημέρωση για την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται.
• Να αναμορφωθεί το τεχνικό πρόγραμμα της ΠΚΜ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να διατεθούν έκτακτα κονδύλια για την ολοκλήρωση των απαραίτητων παρεμβάσεων.
Είναι κρίσιμο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής, να εντείνουμε σήμερα τη διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ταυτόχρονα να κοιτάξουμε μπροστά, στις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται έτσι ώστε να κατοχυρωθεί ανεπίστρεπτα ως βασικό κριτήριο και για το σχεδιασμό και ιεράρχηση έργων υποδομής, η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •