Κ. Μπούμπας: «Η φοροπαγίδα που κρύβει η οικονομική ενίσχυση προς τους αγρότες»


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, σχετικά με το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, κατέθεσε ο Βουλευτής Σερρών της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Μπούμπας.

Στην ερώτησή του επισημαίνει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Τον ‘κώδωνα του κινδύνου’ κρούουν οι φοροτεχνικοί της χώρας μας, δηλώνοντας ενώπιόν μας, αναλυτικά, τα εξής: Όσοι αγρότες υπερβούν το ποσό των 5.000€ στις επιδοτήσεις, ανεξαρτήτως ύψους πωλήσεων, πρέπει να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Αν έχουν κάτω από 5.000€ επιδοτήσεις και κάτω από 15.000€ πωλήσεις, εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Κάθε χρόνο, γίνεται ο σχετικός έλεγχος. Ωστόσο, φέτος, έχουμε, ως διαφοροποίηση, λόγω του μέτρου ‘21’, την περιβόητη ενίσχυση που δόθηκε, λόγω της πανδημίας ιού ‘Covid–19’. Παρά το γεγονός ότι, η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, λαμβάνεται υπόψη στο ύψος των ενισχύσεων, όσον αφορά στο καθεστώς τήρησης βιβλίων των αγροτών. Το εν λόγω βοήθημα, όπως μας καταγγέλλεται, ‘θα φέρει πάρα πολύ κόσμο στις εφορίες προκειμένου να ενταχθούν ξανά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ’, ενώ πολλοί θα ενταχθούν για πρώτη φορά σ’ αυτό το καθεστώς.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Προτίθεσθε να μεριμνήσετε σχετικά επί του ανωτέρω θέματος, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς τις ΔΟΥ, προκειμένου να δοθεί μια βιώσιμη λύση στους αγρότες, αφού, αναμένεται ότι, θα τιμωρηθούν πολλοί εκ των ανωτέρω αγροτών με πρόστιμα, καθώς, ενώ θα έχουν στείλει το προβλεπόμενο ‘email’, όπως προβλέπεται, δεν θα προλάβει η εκάστοτε ΔΟΥ να ολοκληρώσει την διαδικασία που τους αφορά, εφόσον η καταληκτική προθεσμία των σχετικών δηλώσεων λήγει στις 29 Ιανουαρίου;».

Κοινοποίηση