Σοχός: Αδέσποτες αγελάδες καταστρέφουν αυτοκίνητα και χωράφια-Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πριν από δύο εβδομάδες, ο γιος του δημοτικού συμβούλου Λαγκαδά Τάκη Πεΐδη από τον Σοχό έπρεπε να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για κάποια υποχρέωση. Βραδινές ώρες κινήθηκε στην επαρχιακή οδό Σοχού – Αυγής και τίποτα δεν προμήνυε ότι κάτι θα πήγαινε στραβά.

Ο οδηγός λογάριαζε ωστόσο χωρίς τον ξενοδόχο, εν προκειμένω ένα… μοσχάρι που κινούταν αδέσποτο στην περιοχή. Αποτέλεσμα ήταν το όχημα να χτυπήσει με το ζώο και να προκληθούν σοβαρές ζημιές. Τσαλακωμένες λαμαρίνες και καμένη μηχανή έβγαλαν «λυπητερή» 2.500 ευρώ.

«Πάλι καλά να λέμε που δεν είχαμε τίποτα χειρότερο, θα μπορούσε να τραυματιστεί σοβαρά» λέει ο κ. Πεΐδης στο lagadas.net.

Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή, εξαιτίας ενός κοπαδιού περίπου 50 αγελάδων που κινείται αδέσποτο εδώ και 25 χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί λύση. Τα ευμεγέθη ζώα, καταστρέφουν καλλιέργειες, προκαλούν συνεχώς σοβαρά τροχαία (ευτυχώς όχι θανατηφόρα), ενώ έχουν φτάσει μέχρι και την κεντρική πλατεία του Σοχού σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Κάτοικος των Κρύων Νερών αναφέρει στο lagadas.net πως το ολοκαίνουργιο αμάξι καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό που ήταν ασύμφορη η επισκευή του και πωλήθηκε εν τέλει σε μάντρα για ανταλλακτικά. Δεκάδες ακόμη περιστατικά έχουν να διηγηθούν οι κάτοικοι του Σοχού και των γύρω χωριών από την εμπειρία τους με το κοπάδι ζώων, τόσο προσφατα όσο και κατα το παρελθόν.

Ο λόγος της συγκεκριμένη κατάστασης, είναι η αδιαφορία του κτηνοτρόφου – ιδιοκτήτη των αγελάδων που παρά τις συνεχείς οχλήσεις δεν συνετίζεται ώστε να περιορίσει τα ζώα σε έναν φραγμένο χώρο ώστε να μην προκαλούν προβλήματα.

Σχέδιο μεταφοράς των ζώων

Το πρόβλημα με τις συγκεκριμένες αγελάδες μπορεί να ακούγεται κάπως φαιδρό, αλλά μόνο αυτό δεν είναι. Ο κίνδυνος να προκληθεί κάποιο πολύ σοβαρό τροχαίο έχει κινητοποιήσει τον δήμο Λαγκαδά ώστε να λυθεί το ζήτημα, που όμως έχει τεράστιες γραφειοκρατικές διαστάσεις.  

Όπως αναφέρει στο lagadas.net ο αντιδήμαρχος Πέτρος Δοϊρανλής, «οι συγκεκριμένες αγελάδες δεν έχουν καν ενώτια, τα γνωστά σκουλαρίκια με τον κωδικό κυκλοφορίας τους».

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και αρμόδια για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα Aννα Σαρίκου, «στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο (Παρασκευή 29/1) πρόκειται να περάσει ειδικό σχέδιο για τη λύση του προβλήματος, το οποίο χρονολογείται από το 1996».

Όπως εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Δοϊρανλής, πρόκειται για ένα δύσκολα υλοποιήσιμο σχέδιο, αφού πρώτα οι αγελάδες πρέπει να συλλεχθούν και να μεταφερθούν σε κάποιον στάβλο. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μπουν ενώτια, ενώ ο δήμος Λαγκαδά θα πρέπει να λάβει κωδικό κτηνοτρόφου ώστε να μπορεί να έχει στην κατοχή του τα ζώα. Μάλιστα, όπως λέει ο αντιδήμαρχος δεν είναι η πρώτη φορά που κατάσχονται οι αγελάδες προς συνέτιση του κτηνοτρόφου. «Αυτό που θα γίνει είναι να περάσει μέσω δημοτικού συμβουλίου ένα ποσό ώστε να ανατεθεί σε ιδιώτη η φύλαξη των ζώων, με τις αιμοληψίες που πρέπει να γίνουν, την κτηνιατρική παρακολούθηση και τη σίτισή τους. Από εκεί και πέρα θα προκαθοριστεί κάποια μέρα για τη δημοπρασία ή τη σφαγή τους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δοϊρανλής.

Χωρίς κανονισμό βόσκησης

Οι αδέσποτες αγελάδες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην Κοινότητα Εξαλόφου, όπου έχουν συμβεί πολλά τροχαία εξαιτίας των αγελάδων.

Όπως αναφέρει στο lagadas.net η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πελαγία Χρυσανθοπούλου, «έχουμε διαμαρτυρηθεί γραπτώς στον κτηνοτρόφο, που δεν έχει δείξει ποτέ τη θέληση να περιορίσει τα ζώα όπως οφείλει».

Παράλληλα, η ίδια έχει καταθέσει αίτημα προς τον Δήμο Λαγκαδά ώστε να καταρτιστεί κανονισμός βόσκησης και τα ζώα να μην πηγαίνουν όπου θέλουν, αλλά να βοσκούν σε οριοθετημένα σημεία.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφουν εκτός από αυτοκίνητα και καλλιέργειες. Μόλις βγαίνουν τα πρώτα βλαστάρια τα ζώα πηγαίνουν και τα τρώνε με αποτέλεσμα οι γεωργοί της περιοχής να υφίστανται σημαντική ζημιά», λέει η κ. Χρυσανθοπούλου.

Πηγή: lagadas.net

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •